STUART FRANKLIN Afp
JUNAK ŠPANJOLSKE ZA SN

Dani Olmo u nevjerici: ‘Stvarno su se te stvari događale!? A sad mi je jasno otkud nam igrač više...‘

‘Igrati protiv zemlje u kojoj sam odrastao bio je jedan neopisiv osjećaj‘, opisuje Dani dojmove
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 29. lipanj 2021. 20:20

Dani Olmo je pokopao Hrvatsku u produžetku. dobio je priliku u 71. minuti, kada ga je izbornik Luis Enrique poslao na teren umjesto Pabla Sarabije. I s dvije asistencije u produžecima, prvom za Alvara Moratu, a drugom za Mikela Oyarzabala, bio je jedan od krucijalnih igrača velike španjolske pobjede.

Prije utakmice smo razgovarali s Olmom, pisali o tome koliko ga vole hrvatski navijači, jer godinama ih je, noseći dres Dinama, oduševljavao. Naravno, one koji su skloni modroj boji. S toga nije ni čudo da su mu hrvatski navijači, bez obzira na uspjeh Španjolaca, zapljeskali na Parkenu.

- Bio je to prekrasan doživljaj, hvala hrvatskim navijačima. Igrati protiv zemlje u kojoj sam odrastao bio je jedan neopisiv osjećaj. U toj zemlji proveo sam lijep put od šest godina koje nikad neću zaboraviti i koji me doveo tu gdje sam danas. Jedan dio mene će uvijek biti hrvatski - kazao nam je Olmo.

image
MARTIN MEISSNER Afp

Čuli smo se oko 10 sati, kaže nam da je malo spavao...

- Otišao sam spavati oko 4 sata izjutra i brzo sam se probudio. Nisam mogao spavati, još me držala utakmica. Ali zaista je bila spektakularna, zar ne? Jako smo svi bili sretni kad je sve bilo gotovo, nakon svih tih šokova. Jer vodili smo 3:1, nismo nikako htjeli u produžetke, ali Hrvatska nas je žestoko napala u zadnjim minutama, nismo izdržali te napade. Jednostavno se nismo mogli obraniti, Mislav Oršić nas je poremetio svojim ulaskom u igru, mogu samo čestitati svom bivšem suigraču, stvarno je bio sjajan. Stekao sam dojam da smo mi u produžetku bili tjelesno jači, bolji. Mislim da je to bilo presudno za našu pobjedu.

Makar, imali ste na pomoć i Hrvatske. Kod prvog pogotka je Rebić mijenjao kopačke, kod trećeg je Gvardiol pio vodu...

- Ozbiljno? Nisam to vidio... Mijenjao je kopačke kad smo zabili prvi gol? Znači zabili smo s igračem više? Joško je pio vodu? Stvarno nisam vidio. A sad mi je jasno zašto je Ferran bio tako slobodan... Pogledat ću snimku toga.

Pitali smo ga kako je na njihovog vratara Unai Simona utjecao onaj kiks pogodak, kako se uspio oporaviti od tog šoka?

- Događaju se takve greške u nogometu... Međutim, Unai ima sjajan karakter. On može riješiti sve situacije. Vidjeli ste da je nakon te greške sve drugo odradio - bez greške! Mi smo svi bili uz njega, rekli smo mu da se takve stvari događaju, da je to jednostavno nogometni život. Na kraju je obranio onaj udarac Kramarića iz blizine u produžetku kod rezultata 3:3. Sjajno je to skinuo, fantastično. Na kraju je od mogućeg tragičara Unai postao heroj utakmice.

Pa mi bi ipak kazali da ste vi bili heroj. Vaše dvije asistencije u produžetku su na kraju slomile Hrvatsku?

- Jako sam se dobro osjećao u produžetku. Imao sam veliku želju igrati protiv Hrvatske, dao sam sve od sebe. Ali moji suigrači su kod obje moje asistencije sjajno reagirali, pogotovo Morata koji je zabio spektakularan pogodak. Nisam startao od prve minute, ali mi u rosteru zaista imamo mnogo kvalitetnih igrača. Moram vam kazati da smo mi svi izvrsna squadra, svi smo kao jedan. To je velika stvar kad je u reprezentaciji dobra atmosfera. Idemo dalje...

Četvrtfinale nosi Švicarsku, makar je većina očekivala Francusku...

- Švicarska je dobro igrala protiv Francuske, jaka su momčad. Kako su se samo vratili nakon 1:3, baš kao i Hrvatska. Nekoliko puta smo igrali protiv Švicarske, znamo da su dobri. Neće nam biti lako u četvrtfinalu. Ali, Španjolska uvijek želi najviše, idemo s velikim optimizmom u nastavak Eura - zaključio je Olmo.

Dani Olmo ide na Olimpijske igre u Tokio

U sjeni euforičnih napisa nakon plasmana u četvrtfinale Eura, španjolski su mediji objavili i popis 22 nogometaša koji će ovu zemlju predstavljati na Olimpijskim igrama u Tokiju. Na tom je popisu i bivši dinamovac Dani Olmo, kao i još petorica njegovih suigrača iz reprezentacije koji su igrali protiv Hrvatske na Euru - vratar Unai Simon, srednji braniči Eric Garcia i Pau Torres, vezni igrač Pedri i napadač Mikel Oyarzabal.

Olmo je, uz Rafu Mira, napadača engleskog Wolverhamptona, jedini igrač koji ne igra u Španjolskoj i dobio je dopuštenje svog kluba, Leipziga, da sudjeluje na OI, iako će tako propustiti klupske pripreme za novu sezonu.

Podsjetimo da za olimpijsku reprezentaciju mogu igrati trojica igrača starijih od 23 godine, a u Španjolskoj su to Dani Ceballos (24) i Marco Asensio (25) iz madridskog Reala, te Mikel Merino (25, Real Sociedad). (pju)

Linker
20. travanj 2024 13:56