DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
KUSTIĆ GA NASLJEĐUJE?

Davor Šuker nikad nije bio bliže kraju, zatražio je pomoć od jednog čovjeka, može li ga spasiti!?

Danas je u Zagrebu održana sjednica Skupštine Hrvatskog nogometnog saveza
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 02. lipanj 2021. 19:19

Davor Šuker u nekoliko je navrata smjenjivan, ujesen 2019. godine mnogi iz HNS-a tvrdili su da je gotov, no kao da je mačka sa devet života, izdržao je na mjestu predsjednika HNS-a devet godina. Od izbora 5. srpnja 2012. Šuker je bio kontroverzan predsjednik, funkciju je obnašao u osebujnom stilu, u mnogim napetim situacijama bitne odluke za hrvatski nogomet donošene su bez njega jer imao je "važnija posla“ u inozemstvu.

No, danas je Davor Šuker definitivno pred smjenom i čudo bi se moralo dogoditi da dobije novi mandat. U trenutku pisanja ovog teksta on je bivši, a novinar se mora ograditi samo zato što se u našem nogometno-političkom miljeu nikad ne zna dok ne bude gotovo. U pitanju su još dva mjeseca...

Čini se da je ispucao sve adute, da ništa nije ostalo u rukavu. Čak i ljudi koji su mu skloni ove srijede kazali su nam:

"Izgleda da je ovo Šukerov kraj“.

Novi predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza trebao bi biti Marijan Kustić, ovoga trena izvršni direktor HNS-a.

U utorak su se Šuker i članovi Izvršnog našli na ručku u jednom zagrebačkom restoranu u centru grada. Svjestan da nema podršku Zagrebačkog nogometnog saveza, koji ga jedini može kandidirati jer u Zagrebu ima prebivalište što je uvjet, tražio je da se u Statut HNS-a uvede drugačija odredba po kojoj bi ga imao pravo predložiti bilo koji županijski savez. Izvršni odbor ga je odbio. Još ranije 14 od preostalih 16 članova Izvršnog odbora potpisalo je zahtjev za sazivanjem Skupštine održane u srijedu. Ona je redovna, jer ionako je IO saziva, ali obično to predvodi i potpisuje predsjednik, a Šuker to nije napravio. Kao što se nije pojavio na IO-u kad je Bruno Marić imenovan za predsjednika Komisije za suce, već je ostao sjediti u uredu nekoliko metara dalje. Na Skupštini u hotelu Westin odlučeno je da Izborna skupština bude 29. srpnja. Šuker je tražio 15. prosinca. Još jednom je izgubio i jasno je da više nema potporu nogometnog miljea.

Međutim, do nas su došle informacije da je Šuker tražio pomoć od Aleksandera Čeferina, predsjednika UEFA-e, pa i hrvatskog političkog vrha, s tezom da ga ruše prije Eura. Teško da će išta spasiti, ali naučio nas je da ga ne treba prekrižiti dok nije gotovo. Još se nije predao. Borit će se svim sredstvima. U pravilu ga je održavao Zdravko Mamić, koji ga je i instalirao zajedno s još nekim ljudima 2012. godine, no izgleda da mu je i on okrenuo palac dolje. Barem je ovog časa tako.

Prema najavama HNS će uskoro objaviti proceduru za izbore, a Marijan Kustić svoju kandidaturu. Kako bi netko službeno bio predsjednik, mora ga nominirati njegov županijski savez, a podržati još šest. Na glasovanju u Skupštini samo je jedan zastupnik bio protiv, a jedan suzdržan, kod odluke da Skupština bude 29. srpnja. Nije se složila Slavonsko-brodska županija, a neutralan je ostao NK Osijek.

Svetini za nagradu mjesto izvršnog direktora HNS-a

Većina županijskih saveza danas je čvrstoga stava da će za predsjednika podržati Marijana Kustića. On je već jednom bio u igri 2017. godine, no tada je došlo do drugačijeg dogovora, Šuker se i tom prilikom spasio u zadnji čas. Njegovim odlaskom s mjesta izvršnog direktora tu funkciju preuzeo bi najvjerojatnije Tomislav Svetina, koji igra bitnu rolu u smjeni Šukera jer predsjednik je ZNS-a koji dosadašnjeg čelnog čovjeka više ne želi kandidirati. Jedino ako bi se ZNS predomislio, Šuker bi dobio još jednu šansu.

U novi Izvršni odbor, tako je dogovoreno, ući će i predstavnik Splitsko-dalmatinske županije. Hajdukov čovjek ili ne, kazat će u Splitu. Logično je da bude Hajdukov čovjek. U kuloarima HNS-a može se čuti da je zapravo Skupština trebala biti u rujnu, kako bi se izbori proveli nakon ljeta, ali da je upravo Hajduk htio da njegovi kadrovi što prije dobiju pozicije u komisijama HNS-a i počnu utjecati na rad Saveza. Zato će se održati na početku nove sezone. Iako, ne bismo se čudili da su zapravo požurili kako bi Šuker imao što manje vremena da se konsolidira.

Linker
19. travanj 2024 04:54