CROPIX
JAČA DOZA OPTIMIZMA

DEJAN LOVREN O SP-U S BAŠ ONAKVIM STAVOM KAKAV NAM I TREBA 'Hrvatska je jača i od Argentine! Duboko sam uvjeren da možemo daleko, jako, jako daleko!'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 11. prosinac 2017. 18:17

Dejan Lovren i njegov Liverpool plasirali su se u osminu Lige prvaka. I to vrlo impresivno, završili su prvi u svojoj skupini, ispred Seville, moskovskog Spartaka i Maribora, a u posljednjem srazu na Anfieldu demolirali su Moskovljane našeg Marija Pašalića s čak 7:0!

- Stvarno smo bili dobri. U odličnoj smo fazi, svi su se vratili u momčad i zaista nam ide - kaže nam hrvatski reprezentativac Dejan Lovren.

Problemi s gležnjem

Posebno je bilo impozantno kako su Redsi jurili za pogocima, kako su željeli natrpati mrežu Spartaka. Kod 6:0 i dalje su jurili kao da im se radi o glavi.

- U Sevilli smo naučili da nema stajanja; tamo smo vodili s 3:0, a završilo je 3:3. Tako da smo sad znali da moramo igrati do kraja punom snagom, bez obzira na uvjerljivo vodstvo koje smo imali. Nego, Spartak je kvalitetna momčad, ali mi smo toliko odlični naprijed, da nas, jednostavno, ne možeš zaustaviti.

Liverpool nije doživio poraz od 22. listopada, kad je izgubio od Tottenhama. Četvrti je na ljestvici Premiershipa, zaostaje 14 bodova za vodećim sjajnim Guardiolinim Manchester Cityjem, šest bodova za Manchester Unitedom te tri za Chelseajem.

- Sad nam ide jako dobro, treba održati tu formu, taj ritam.

Lovren je, inače, protiv Spartaka iz igre izašao u 60. minuti; trener Jürgen Klopp želio ga je odmoriti za nedjeljni Merseyside derbi s Evertonom.

- Imam i malih problema s gležnjem, malo mi je natekao. Ipak, stalno igram, ali mi treba malo više vremena da se odmorim. Kako sada igramo, ispadamo favoriti u derbiju, ali ne treba ništa prejudicirati, predviđati, derbi je uvijek posebno zanimljiv.

Treba dalje gaziti

Kakve su sad Liverpoolove ambicije u Premiershipu, u Ligi prvaka?

- Polako, polako... Istina, zaista dobro igramo, rekao bih čak da gazimo! Treba nastaviti dalje gaziti, igrati na toj visokoj razini. Moramo održati taj ritam, tu formu, te se u Premiershipu mic po mic penjati na ljestvici. Mi smo tu, osim Manchester Cityja nitko nam nije previše pobjegao. Tako da vrlo brzo možemo do drugog mjesta. Kad se radi o Ligi prvaka, moramo pričekati ždrijeb da vidimo koga ćemo dobiti, u ovom je trenutku teško predvidjeti kako će sve izgledati u osmini finala sljedeće godine.

Da se igra sad, kaže Lovren da bi priča bila drukčija.

- Da se Liga prvaka nastavlja sad, ove godine, Liverpool bi protiv bilo koje momčadi bio favorit! Uglavnom, uopće se ne opterećujemo time koji će nam protivnik doći, bit će zanimljivo u svakom slučaju. U trenutnoj formi možemo dobiti svakoga!

Jasno da se nismo zadržali samo na Liverpoolu. Popričali smo i o ždrijebu za Svjetsko prvenstvo, o protivnicima koje je dobila Hrvatska - o Argentini, Nigeriji i Islandu.

- Ma, što kazati? Prvo je i najvažnije da smo na Svjetskom prvenstvu! To je bilo najbitnije, bili smo najbolji kad je najviše trebalo, protiv Ukrajine i Grčke. Plasman je na još jedno veliko natjecanje uspjeh, dokaz kontinuiteta hrvatske reprezentacije, snage našeg nogometa.

U tom je trenutku Dejan pomalo iznenadio...

- Ne želim ništa prejudicirati, baviti se prognozama za SP dogodine, nikad se nisam zaletavao s izjavama, uvijek sam bio skroman. Međutim, u ovom slučaju mogu kazati da je Hrvatska najjača u skupini! Ako ste vidjeli kako smo igrali zadnje utakmice, onda znate da nema straha, najbolji smo u skupini.

Čekajte, čekajte, vi mislite da je Hrvatska bolja od Argentine s Messijem?

- Da, mislim da smo jači od Argentine! Istina, imaju Lea Messija, ali zar mi nemamo Luku, Raketu, Kovu, Mandžu, Kalinića, Perišića...? Usporedimo klubove u kojima igraju argentinski i naši igrači, usporedimo snagu argentinskih i svojih igrača. O čemu mi pričamo? U redu, oni imaju Messija, on može biti ključan, on je fantastičan. Međutim, kad se pogledaju svi igrači, kad se pogleda kvaliteta reprezentacija kompletno, gdje vi vidite prevagu? Ja je vidim na našoj strani. Naravno, to što vjerujem u našu kvalitetu ne znači da ćemo pobijediti u izravnom srazu, nogomet je uvijek nepredvidljiv. Argentina i Hrvatska kvalitetom su bliske, ali smatram da smo mi nešto bolji.

Ne trebao se plašiti

Nigerija je prva na repertoaru u Kalinjingradu, oni mogu biti nezgodni.

- Svakako su dobra reprezentacija, tjelesno moćna. Međutim, mi imamo kvalitetu, ogromnu, samo je moramo u Rusiji pokazati na terenu. Ako smo pravi, u najboljem izdanju, ne trebamo se bojati nijednog suparnika na Svjetskom prvenstvu.

Jako ste optimistični...

- Imam razloga biti. Ova je hrvatska reprezentacija trenutno u punom naponu, rekao bih, u svom zenitu. Većina ima ogromnog iskustva i nastupe na velikim natjecanjima, velikim europskim klupskim utakmicama, mnogi su lideri i ponajbolji igrači svojih klubova. Svi znamo što nas čeka u Rusiji, znamo kako moramo igrati i kako doći do rezultata na koji će svi biti ponosni.

Na pitanje koji bi to bio rezultat Lovren je ponudio jako, jako zanimljiv odgovor.

- Današnja Hrvatska može ponoviti rezultat one generacije sa Svjetskog prvenstva u Francuskoj 1998. godine! Da nakon 20 godina zatvorimo krug. Većina nas je u najboljim nogometnim godinama, sazreli smo, u godinama smo kad nas drži napon snage, imamo najviše energije, ali smo ujedno stekli bogato iskustvo, igramo u velikim klubovima, sjajnim pogonima. Ne bih sad želio da se ovo što govorim shvati kao neumjeren optimizam, kao nešto što se u medijima može izvući kao kakva spektakularna najava našeg nastupa u Rusiji, a ni inače ne volim bilo što prognozirati. Međutim, duboko sam uvjeren da ova naša generacija u Rusiji može napraviti velike stvari, skroz sam optimističan. Možemo daleko, jako, jako daleko - zaključio je Lovren.

Linker
04. svibanj 2024 22:41