CROPIX
'VATRENI POMAŽU IZA KULISA'

DEJAN LOVREN ZA SN OTKRIVA DO KADA ĆE IGRATI ZA HRVATSKU REPREZENTACIJU U velikom intervjuu progovorio o životu u karanteni i onome čega se pribojava

DEJAN LOVREN Stoper Vatrenih u Liverpoolu o pandemiji na Otoku, životu i treniranju u samoizolaciji, neizvjesnom nastavku Premier lige i o reprezentaciji
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 30. travanj 2020. 09:49

Kad smo okrenuli broj Dejana Lovrena, javio se i odgodio razgovor:

- Hej, evo me, nazvat ću za pola sata, sad pišem zadaću s kćerkom.

Nogometaš Liverpoola i hrvatski reprezentativac u svojoj je engleskoj rezidenciji, naravno, u karanteni. Vrijeme provodi s obitelji, bavi se potomcima, s kćerkom Elenom i sinom Josipom. Kad se javio nakon tih pola sata, samo se nasmijao...

- Eto, zadaća je gotova. Klinci su imali dva-tri tjedna slobodno, sad rade od kuće, pa pomažem. Trudim se, nema druge. Nego, znaš što sam naučio u karanteni? Sam radim sladoled, ha-ha...

Za početak, nismo ga ništa trebali niti pitati, sam je počeo pričati.

- Vidim da su hrvatski prvoligaši startali s treninzima u skupinama. Kako je to brže i bolje u Hrvatskoj nego ovdje u Engleskoj. Ali dobro, mnogo manje je zaraženih, ovdje je drukčije, sve ide sporije. Vidim da bi uskoro trebala krenuti i Bundesliga. Pametno, što drugo da velim...

Kaže da u Engleskoj još nema naznaka kad bi se uopće počelo trenirati, a kamoli igrati.

- Nažalost, još nema konkretnih informacija. Nešto se govori da bismo mogli početi sad početkom svibnja, ali nema nikakvog datuma. Vjerujem da ćemo do kraja ovog tjedna sve saznati. Više i ne znam što misliti, svaki dan je nešto novo. Jasno, treba čuvati zdravlje ljudi, to je najvažnije.

Pitali smo Dejana kako je on proveo svo ovo vrijeme karantene, je li štogod trenirao...

- Iskreno, nije lako. Već smo 46 dana zaključani u kućama! Nigdje nismo izašli. Psihološki se borim sam s sobom. Najteže je sve prebroditi psihološki. Kad se radi o treningu, radim sam. Ja sam zaista radnik, nije mi problem samostalno trenirati. No, totalno je drukčije kad treniraš sam, nego kad treniraš s momčadi. Zaključan si u kući, ne možeš sad izmišljati toplu vodu, vježbe... Svaki dan je jedno te isto.

Kaže nam da kod kuće ima razne sprave za vježbanje, ali opet to nije “to”.

- Imam sprave za trening, pokušavam na razne načine održavati se. Primjerice, trčim po stepenicama gore-dolje, pa na njima radim vježbe. Pokušavam izmišljati vježbe, svašta nešto. Dobili smo mi plan treninga od kluba, ali teško je. Sam sam, nema me tko natjerati kad mi je najteže, kad radiš sam s sobom, priča zaista ima druge obrise. Motiviram se kako god znam. Recimo, nekad kad se probudim izjutra, sam sebi kažem “danas ću se na treningu rasturiti”!

Split, 101019. 
Stadion Poljud.
Kvalifikacijska utakmica 7. kola za UEFA Euro 2020 izmedju Hrvatske i Madjarske.
Na fotografiji: slavlje igraca i navijaca nakon pobjede Hrvatske, Dejan Lovren, Bruno Petkovic, Luka Modric, Domagoj Vida.
Foto: Duje Klaric / CROPIX
CROPIX

Između ostalog, na livadi ispred kuće zna zaigrati i nogomet sa sinom.

- Dobro, nije to nogometno igralište, ali koristi. Da nema te livade, zaista ne znam što bih napravio. Jesi vidio na Instagramu kako sam sinu uletio klizećim startom, ha-ha... Kaže on meni nakon svega: “Tata, idemo opet igrati.” Ja mu velim: “Stani, sine, prijavit će me netko i zbog tog starta”, ha-ha... Sin stvarno voli igrati nogomet.

Nego, kako se osjeća tjelesno, je li u vrijeme karantete dobio koji kilogram viška?

- Nisam, ma kakvi... Čak sam za svo ovo vrijeme izgubio kilogram.

Znači, pazi se i na prehranu?

- Nije da nešto posebno pazim, ali dobro, da, pazim što jedem. Najviše su mi noge izgubile masu. Kad smo na treningu s momčadi, radiš 90 minuta, to vrijeme stalno rade noge. Ne mogu ja na spravama 90 minuta raditi noge. Ništa ne može nadoknaditi treninge s momčadi. Baš ništa. Možeš ti zadržati tjelesne kapacitete samostalnim radom, ali, recimo, eksplozivnost, to se radi na treningu, na utakmicama. Doma je drukčije trenirati. Ja sam sad fit, ali, velim, fali mi rad na nogama. Kad se vratim na teren s momčadi, to će se automatski vratiti. Primjerice, to je ista situacija kao kad se vratim s ljetnih praznika. Opet krećem ispočetka.

Hoće li završiti sezona u Premiershipu, ima li bilo kakvih informacija, barem na kapaljku?

- Mora se završiti! Ne bi bilo normalno da se ne završi. U cijelu priču uključene su financije, tako da se jednostavno mora završiti. Uostalom, mi sad pričamo o deset utakmica do kraja prvenstva. Naći će se rješenje. Hoće li se ta završnica igrati na jednom ili dva stadiona, hoće li se igrati svaka tri-četiri dana, ne znam. Ali siguran sam da će se Premiership odraditi u mjesec dana. Odradili smo 80 posto prvenstva, bilo bi zaista loše da se ne završi do kraja.

Foto: Damir Krajac / CROPIX
Foto: Damir Krajac / CROPIX

Bila bi zaista nepravda da se poništi prvenstvo, pa da Liverpool ne osvoji titulu, zar ne?

- Ma nemoguće! Ne samo zbog nas iz Liverpoola, nego se zbog financijske strane nikome ne bi isplatilo.

Nego, kako je u Liverpoolu bilo kad se radi o plaćama igrača? Je li klub smanjivao plaće?

- Zasad nije bilo ništa, nismo o tome pričali. Međutim, mi igrači smo sami osnovali fond u Premiershipu, većina je uplatila u fond, skupio se jako ozbiljan iznos. Znam da je svatko odvojio barem 10 posto od svoje plaće, to je minimum. Jer da su nam oduzeli od plaće, onda i država ne bi dobivala novac na temelju poreza. Kad bi se smanjivale plaće, država bi izgubila preko 200 milijuna funti, pa je onda sve riješeno preko fonda. Ima to smisla, na taj način se ne oštećuje državni proračun, a mi usput i pomažemo.

Rekao nam je Dejan još nešto...

- Ma, ne želim da se sad nešto samoreklamiramo, ali ima nas nekoliko igrača iz hrvatske reprezentacije koji pomažemo. Primarno, onima koji su stradali u potresu koji je pogodio Zagreb. Mi koji to radimo nismo željeli biti u medijima, ali držim da se ponekad treba i kazati da to radimo, da pomažemo. Da nas netko poslije ne bi prozivao da ne pomažemo. Pomažemo iza kulisa, tako smo odgojeni, ne želimo se hvaliti, nama to ne treba. Ali lijepo je pomagati. Ako nećemo mi koji možemo, tko će drugi? Na koncu uvijek ispada jesi čovjek ili nisi, imaš li srce ili nemaš. Mislim da je naša dužnost pomagati.

Kaže da se jedino plaši da se sve u nogometu zbog ove krize ne poremeti.

- Nadam se da će Čeferin i svi ostali ljudi iz UEFA-e i FIFA-e naći neko dobro rješenje, kako se ne bi zakomplicirala sljedeća sezona. Da ne dođe do situacije da se u mjesec dana mora igrati petnaest utakmica. Držim da igrači nakon ove sezone moraju imati odmor, moraju biti slobodni neko vrijeme. Ne može nitko sad kazati da je ovo vrijeme koje smo proveli u karanteni bilo - slobodno vrijeme. Jer to jednostavno nije slobodno vrijeme. Nisam izašao iz kuće 46 dana... Kako to može biti slobodno vrijeme, kako sam se mogao u takvim okolnostima odmoriti? To slobodno nije “ono slobodno”. Nakon ove krize i ove karantene, igrači se moraju i psihološki odmoriti. Eto, ja nisam vidio svoje roditelje pet mjeseci! Pa, osim obitelji nisam vidio nikoga. O čemu pričamo? Ovo je sve bio zamor, a ne odmor. Pa neće valjda sad netko od odgovornih kazati: “Imate pet dana odmora nakon sezone, pa odmah nastavljamo.” To bi bilo suludo.

Veli da bi takva odluka imala dalekosežne posljedice i na hrvatsku reprezentaciju.

- Zamislite da nakon svega ovoga nemamo odmor, da se samo sve nastavi. Mi bismo tada doslovno puknuli pred Europsko prvenstvo! Koliko bismo imali utakmica do tada, tko bi sve to izdržao? Tako nešto zaista ne bi imalo smisla, bila bi to katastrofa. Znam ja da je teško sad napraviti raspored, da je problem tajming, gust raspored, ali negdje se mora naći neki kompromis. Mislim da se nešto mora srezati. Recimo, neka se srežu neka kup-natjecanja, što ja znam, ali nečega se mora odreći, ne mrcvariti igrače. Pogotovo je u Engleskoj gust raspored. Recimo, kad su nam ove godine dali desetak dana slobodno, super nam je došlo.

Kad se radi o Liverpoolu, ipak bi moglo biti nešto lakše.

- Nažalost, mi smo ispali iz svih kupova i Lige prvaka. Nama sad ostaje tih deset utakmica do kraja Premiershipa. S tim da moramo pobijediti samo dvije utakmice da osvojimo naslov.

Što misli o odgodi Europskog prvenstva?

- Logično je da je odgođeno zbog ove situacije. Hoće li našoj reprezentaciji dobro doći što ćemo biti godinu dana stariji, pametniji, iskusniji? Neki reprezentativci poput mene će vjerojatno više igrati u svojim klubovima. Kad sam ja u pitanju, u Liverpoolu ili negdje drugdje. Nije isto kad igraš ili kad ne igraš. Recimo, pred Svjetsko prvenstvo u Rusiji igrao sam sezonu života, finale Lige prvaka. Osjećao sam se moćno, čvrsto. Možda će ta odgoda prvenstva biti dobra zbog nas nekoliko igrača koji nisu previše igrali.

Neki će možda kazati da je godinu dana više ipak hendikep?

- Ha, neki će kazati i to. Ali eto, otkrit ću vam nešto. Pričao sam s Lukom Modrićem. Rekao sam mu: “Luka, ti si kao vino, što stariji, to bolji.” A i on sam zna da bi bilo suludo da se sad oprosti od reprezentacije. Pa kako bi sad nakon što je odradio kvalifikacije mogao kazati “doviđenja”? Luka ima energije, spreman je u glavi, on je vrhunski profesionalac. Čvrsto vjerujem da će dalje nastaviti i biti uz nas. Ne samo na Euru, nego i nakon Eura! Znam kako razmišlja, on je uvijek uz reprezentaciju.

Vi ste ipak nešto mlađi?

- Ma, sa mnom nema problema. Ja ću igrati za reprezentaciju dok mi ne popucaju koljena! Oprostit ću se od Vatrenih kad će me morati gurati u kolicima! Idem do kraja, dokle se može.

Linker
19. travanj 2024 08:23