Didier Deschamps i Kylian Mbappe

 FRANCK FIFE Afp
FRANCUZI NA POLJUDU

Deschamps: I Benzema je ozlijeđen, ali nisam odustao od Mbappea! Hrvatska? Navikli smo s njima...

Na konferenciji za novinare u Splitu, osim izbornika, Francuze je zastupao i kapetan svjetskih prvaka
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 05. lipanj 2022. 17:47

Francusku je na press konferenciji prvi "zastupao" stoper PSG-a, kapetan reprezentacije Presnel Kimpembe. Jeste li umorni nakon šokantnog poraza od Danske prošlog petka ?

- Sigurno je da postoji umor, a pritom ne sumnjamo i u dobru igru Hrvatske. Bit će to sigurno mentalno zahtjevna utakmica - odgovorio je Kimpembe.

Trening francuske reprezentacije na Poljudu (Video: Vojko Bašić/Cropix):

Strahujete li zbog slabe forme Griezmanna?

- Ne bojimo se Griezmannove forme. Dapače, on je vrlo nadaren za ovaj sport i brzo će doći na svoje - kazao je Kimpembe uz široki osmjeh.

Francuska je zadnjih nekoliko godina izgubila naviku gubljenja utakmica. Kako ste prihvatili poraz? Jeste li pričali međusobno nakon utakmice s Danskom?

- Svakako, mi smo igrači, sve utakmice gledamo, analiziramo. Okrenut ćemo list i brzo se vratiti pobjedama. Vjerujem da će biti tako.

Kako ćete bez Varanea protiv Hrvatske?

- Ako izbornik vjeruje u mene, ja ću igrati i nadoknaditi izostanak Varanea.

Koja vam je razlika ako igrate s tri ili četiri igrača u zadnjoj liniji ?

- Kada smo troje u obrani, brže igramo. Navikli smo to igrati i u klubovima. S četiri u zadnjoj liniji je mirnije.

Benzema je zabio prekrasan pogodak, kako ga doživljavate, kao velikog lidera?

- Veliki igrač i veliki napadač naše momčadi.

Nije bilo balansa u igri, plaši li vas to za utakmicu sa Hrvatskom?

- Nismo zabrinuti, znamo što sve treba ispraviti.

image

Presnel Kimpembe u Splitu

FRANCK FIFE Afp

Nakon Kimpembea, stigao je i izbornik Francuske Didier Deschamps. Jeste li pogledali utakmicu sa Danskom hladne glave? Jeste li analizirali poraz?

- Malo smo lošije upravljali utakmicom, svjestan sam toga. Neki su igrači samostalno donijeli neke odluke, izašli su iz koncepcije i na tome moramo raditi.

Tko će biti kapetan? Što namjeravate s umornim Griezmannom?

- Kimpembe će biti kapetan, tu nema dvojbe. Što se tiče Griezmanna, neću ga suditi po jednoj utakmici kao što vi to radite. Na kraju sezone je komplicirana situacija za sve. Ali, kako nama, tako i Hrvatskoj, Nisu svi svježi, to je jasno.

Mijenja li se taktika s obzirom da nema nekih glavnih igrača (Mbappe, Varane...)?

- Moramo dati šansu drugim igračima. Primjerice, Lloris je glavni vratar, ali moramo dati i Mikeu Maignanu priliku da zaigra. Već smo ranije planirali mijenjati, nema nikakvih iznenađujućih promjena.

Mbappea nema protiv Hrvatske. Koja je ozljeda u pitanju?

- Nismo još odustali od Mbappea za utakmicu s Hrvatskom. Imamo pet ozlijeđenih igrača, među njima je i Benzema. Vidjet ćemo tko će biti spreman za utakmicu.

Kakva je atmosfera u momčadi nakon poraza od Danske?

- Da, bio je to veliki udarac, kao i Hrvatskoj protiv Austrije. Meni je svaka utakmica važna, svaka je pod presingom, pod pritiskom pobjede. Kao i Dalić, želim i ja pobjedu u sutrašnjoj utakmici.

Jeste li razgovarali s Benzemom kao i prošle zime?

- Ne, nisam pričao s njim o tim škakljivim situacijama, koncentrirani smo samo na aktualne utakmice.

Hoće li Ben Yedder dobiti priliku ako ne zaigra Benzema?

- Pružam mu sve više prostora, vjerujem da će i u sljedećim utakmicama imati još veću minutažu. Kvalitetan je u završnici, u malom prostoru, takav napadač nam uvijek treba.

Kako gledate na Ligu nacija, kao natjecanje u ovom lipanjskom terminu nakon završetka napornih sezona? Jesu li zbog toga došli i porazi velikih reprezentacija? Jesu li igrači uopće motivirani za takve utakmice?

- Jako lijepo natjecanje, koje smo osvojili prošle godine. I bolje je igrati prave utakmice, a ne prijateljske. Treba nam malo predaha, većinu glavnih reprezentacija nose igrači koji su imali teške sezone. Dolazi nam i Svjetsko prvenstvo, sve to moramo i zato ćemo biti bez nekih važnih igrača sutra. I mi i Hrvatska.

Mislite li da možete nastaviti niz nepobjedivosti od osam utakmica Francuske s Hrvatskom? Kako vidite pomlađenu Hrvatsku?

- Treba priznati da je Hrvatska dobro počela utakmicu, ali Austrija je bila svježija. Navikli smo igrati s Hrvatskom i nadam se da će još jedna utakmica proći pozitivno za nas.

Francuzi su potom održali trening na kojem su četvorica igrača kondiciju održavala na sobnom biciklu, dok su ostali vježbali na travnjaku. Četiri "biciklista" bili su Mbappe, Kounde, Kante i Coman, koji su suigrače promatrali sa tartan staze poljudskog stadiona u nedjeljno kasno poslijepodne.

Linker
01. svibanj 2024 03:20