RONALD GORSIC/CROPIX
ZAVRŠNI ISPIT

Deset najvažnijih pitanja na koja će nam Belgija dati odgovor: Je li Petković taj, može li Rebić...

Nakon Belgije upitnika više ne bi smjelo biti, pogotovo u pogledu goruće dileme u vezi napadača
Piše: SNObjavljeno: 06. lipanj 2021. 09:31

U nedjelju hrvatska nogometna reprezentacija igra posljednju pripremnu utakmicu uoči Eura. Belgija će ugostiti Vatrene u Bruxellesu na stadionu King Baudouin, a susret će izborniku Daliću dati odgovore na važna pitanja koja se postavljaju pred njegove izabranike.

DESET PITANJA NA KOJA TRAŽIMO ODGOVORE U BRUXELLESU

1. Je li Zlatko Dalić našao pravu strategiju igre?

Izbornik je najavio raspored 4-2-3-1, standardiziranje igre i postave. Takav je raspored ili 4-3-3, što je vrlo slično, Hrvatska igrala i u Rusiji. Od veznih traži kontrolu igre, od krila osim napada i veliki angažman u defenzivi, od centarfora da stalno prijeti, od svih da budu kompaktni.

2. Koliko je aktualna momčad spremna fizički i psihički?

Dalić i stožer imaju dva zadatka, dovesti pojedine igrače koji nisu igrali u finišu sezone do dovoljne fizičke spreme, a sve zajedno u stanje super angažiranosti. Malo je vremena pa je pitanje tko je spreman, a tko nije na sto posto jer pojedini su naznačili da nisu u potrebnoj formi.

image
DAVID PINTENS Afp

3. Na što se možemo uzdati, a čega se trebamo bojati?

Utakmica s Belgijom trebala bi dati dobru dijagnozu trenutačnog stanja, što je kod Hrvatske moćno, a gdje su problemi. Zapravo, prije svega mogla bi potvrditi jesu li neke “rupe” koje vidimo baš toliko duboke ili bi do Eura mogle biti “skrivene“. Po pitanju igre, ali i energije.

4. Može li se Hrvatska nositi protiv najjačih protivnika?

Već iz ideje da se igra kompaktnije u defenzivnom bloku jasno je da Hrvatska s Engleskom želi prije svega zatvoriti prilaze svojim vratima koliko je to moguće, a da je Belgija test za to. No, za nešto više postići na turniru trebat će i stvarati šanse i zabijati. Drugačija će biti filozofija s Češkom i Škotskom.

5. Postoji li napokon napredak kod igre nakon prekida?

Dalić stalno govori o defenzivnom prekidu jer Hrvatska je od SP-a u Rusiji više od četvrtine golova primila nakon kornera, slobodnih udaraca, čak i autova. No, Vatreni mogu i moraju više i zabijati iz takvih situacija. Okrenuti prekide u svoju korist bio bi golem napredak.

image
DAVID PINTENS Afp

6. Je li napad s Petkovićem uz dva krila pravo rješenje?

Izbornik vidi Petkovića kao središnjeg napadača, no želi da bude opasan pred golom, te da se manje vraća u sredinu terena. Može li Petković donijeti što očekuje, je li se u stanju nositi s jakim i vrhunskim stoperima, te kako će surađivati s krilima? Na golemom je ispitu.

7. Koliko je Ante Rebić spreman za nastup na Euru?

Nakon što je propustio završnicu sezone u Italiji, Rebić nije došao spreman kao prije Rusije, što se vidjelo s Armenijom. No, protiv Belgije bi trebala biti jača želja za dokazivanjem, pa će se sve jasnije očitovati. Rebić koristi reprezentaciji samo kad je moćan jer takve su njegove osobine i način igre.

image
DAVID PINTENS Afp

8. Što konkretno može dosad nedodirljivi Šime Vrsaljko?

Kad si igrač energije, snage i brzine kao Šime Vrsaljko, jako je bitno da si i fizički i u glavi fit. Vrsaljko već duže to nije i prikazano s Armenijom zabrinulo je mnoge. Ne pokaže li da može, Dalić će morati razmisliti o drugom rješenju. Koliko ga je god dugo čekao.

9. Je li hrvatska obrana pouzdana ili spora i nepouzdana?

Zadnji red Vrsaljko, Vida, Ćaleta-Car, Barišić bit će na velikom testu. Možemo li se u njih pouzdati ili je obrana ispod razine ostatka momčadi? Budući da je obrana temelj uspjeha u svakom kolektivnom sportu, kako će igrati spomenuti i drugi koji također dobiju šansu u zadnjem redu pokazat će puno o šansama Vatrenih na Euru.

image
DENIS LOVROVIC Afp

10. Kako će pojedini igrači reagirati s klupe za pričuve?

Kramarić, Vlašić i Pašalić tri su igrača koje Dalić ističe kao poprilično bitne. I kao impuls s klupe za utakmice u kojima neće startati, ali i za ulogu prvotimca u drugim dvobojima. Značajno je koliko su pripravni prihvatiti svaku zadaću koja im se povjeri. To vrijedi i za ostale koji će ući s klupe jer brojni se susreti rješavaju u finišu...

Linker
18. svibanj 2024 15:10