Konstantinos Fortounis
 Reuters / Yves Herman / REUTERS
PAKLENI NOGOMETAŠ

DINAMO I RIJEKU JE POGURNUO U PORAZ, ALI NEĆE VALJDA I HRVATSKU? Grčka ima igrača o kojem izbornik Zlatko Dalić ne može prestati razmišljati

OPASNI FORTOUNIS Igrač o kojem hrvatski izbornik intenzivno razmišlja najtalentiraniji je grčki veznjak
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 07. studeni 2017. 15:02

Nije trener Olympiacosa Takis Lemonis u nedjelju ništa htio riskirati, ostavio je svoj najskuplji eksponat na klupi u sudaru s Plataniasom. Konstantinos Fortounis, kojeg Grci odmila zovu Kostas, zbog lakše je ozljede u igru ušao tek u 72. minuti, a njegova je momčad upisala glatku 5:1 pobjedu. Postojala je mogućnost da zbog ozljede lijeve noge 25-godišnji ofenzivni vezni propusti sudar s Hrvatskom u četvrtak u Maksimiru, ali Grci ne moraju brinuti. Njihova desetka bit će spremna za oglede s Hrvatima.

- Znam pronaći rupu u suparničkoj obrani, iako nisam posebno dobar u driblinzima i igri jedan na jedan - objektivno je svoje sposobnosti svojevremeno opisao Fortounis.

Otkriven kao dječak

Danas, nema sumnje, ofenzivno najtalentiraniji veznjak Grčke. Momak iz grada Trikale u pokrajini Tesaliji, davno je pokazao svoju vrijednost. Još kao 11-godišnjaka 2003. prepoznao ga je Olympiacos i doveo u svoju nogometnu školu, gdje je ostao do 2008. Iako je bio standardni mladi reprezentativac, tražio je nešto više. Budući da je shvatio kako u Olympiacosu neće dobiti istinsku šansu u seniorima. Dosta nagli potez, budući da još nije napunio ni 16 godina. Odlučio je potpisati za Trikalu i igrati - četvrtoligaški nogomet! Neobična odluka, koja se pokazala vrhunskom. Briljirao je i 2010. zaslužio poziv Asteras Tripolisa, grčkog prvoligaša s Peloponeza, koji je za 17-godišnjaka tada platio 45.000 eura. Odlične igre zadržale su ga u Asterasu tek godinu dana, 2011. je otišao u Kaiserslautern za 250.000 eura odštete i 200.000 eura godišnje plaće. Grčki tinejdžer nije se uplašio opasne Bundeslige, igrao je stalno, igrao je dobro, no Kaiserslautern je ispao, a on je dobio poziv za Euro 2012. Tada još nije imao ni 20 godina...

- Cijeli život promijenio mi se u samo godinu dana, iz Trikale sam se našao u Njemačkoj i postao član reprezentacije. Ispali smo iz 1. Bundeslige, ali ja nemam problema s igranjem u drugoligaškom okruženju - pričao je prije pet godina.

Spominjao se tada ozbiljan interes Juventusa i Ajaxa, ali u Njemačkoj je ostao sve do 2014. kad se vratio u svoj Olympiacos za odštetu od 400.000 eura. U Pireju se dignuo za razinu više, postao jedan od lidera momčadi, a u sezoni 2015/16. napravio je čudesan pothvat; sa 18 golova bio je prvi strijelac lige, a sa 12 asistencija i njen najbolji dodavač. Nije loše s obzirom da nije klasični napadač. Dokapetan je grčkog prvaka u čijem je dresu već odigrao četiri utakmice protiv hrvatskih klubova. I upisao četiri pobjede. Dvaput je slavio protiv Dinama u skupini Lige prvaka 2015/16. i dvaput protiv Rijeke u kvalifikacijama za isto natjecanje ove sezone. Sve je praktički bilo isto; u Pireju 2:1, u Hrvatskoj 1:0. Promašio je kazneni udarac protiv Modrih na Karaiskakisu, ali se onda iskupio u 90. minuti asistiravši za pobjedonosni pogodak Felipeu Pardu.

Malo mu je dovoljno

U reprezentaciji, na kojoj uglavnom igra na poziciji ofenzivnog veznog u 4-2-3-1 sustavu, u posljednje vrijeme nema vrhunske brojke. Startao je u zadnjih sedam kvalifikacijskih dvoboja i upisao tek jednu asistenciju protiv Cipra. No, nemojte se zavaravati, nanjuši li Fortounis i najmanji prostor protiv Hrvatske, moglo bi biti kobno.

Linker
24. travanj 2024 15:55