Igor Kupljenik/MI-PRESS/Shutterstock Editorial/Profimedia
STOJANOVIĆ ZA SN

Dinamovac otkriva: ‘Slovaci su dobri, a o Hrvatskoj još ne pričamo, vidite kakva je ovo grupa...‘

Dinamovac na posudbi u Empoliju i iskusni reprezentativac koji je jedini poentirao protiv Slovačke
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 03. rujan 2021. 14:13

Odlični su dani iza Petra Stojanovića. Donedavni Dinamov desni bek prvo je za vikend u dresu Empolija srušio Juventus u Torinu (0:1), a onda zabio i svoj prvijenac za reprezentaciju Slovenije. Izostao je samo još treći čin velike sreće, Slovenija nije uspjela pobijediti Slovačku, iako je mogla i do punog ulova.

- Šteta što nismo uzeli sva tri boda, imali smo prilike. Igrali smo dobro, posebno u prvom dijelu, uzimali druge lopte, bili agresivni, promašili smo dvije šanse. Istina, imali su i Slovaci svoje prilike, pogađali okvir gola. Ipak, ostat će nam žal, osjećali smo da smo mogli napraviti još više od remija - javio se Stojanović dan nakon tog remija (1:1) u Ljubljani, nakon treninga i regeneracije koju je dan nakon utakmice igračima “darovao” izbornik Matjaž Kek.

Opisao je taj svoj prvi pogodak za Sloveniju.

- Dobro sam utrčao, Iličić mi je sjajno dodao i zabio sam.

Teško je usporediti

Inače, jednu veliku šansu promašio je i Jan Mlakar, Hajdukov napadač nije se najbolje snašao pred golom. Slovenski kolege, pak, rekli su nam da ih je iznenadila ofenzivna postava Slovenije, nije takav stil baš u nogometnom opusu Matjaža Keka.
- Da, bili smo ofenzivni, više nego obično, što je dokaz da smo krenuli po pobjedu, htjeli smo pred svojom publikom uzeti tri boda i napraviti veliki korak prema vrhu ljestvice. Uh, kako bi to bilo dobro, imali bismo šest bodova, bili bismo odmah do Hrvatske i Rusije, igramo iduću utakmicu protiv Malte, pobjeda protiv Slovaka stvarno bi nam dobro došla. No, što je tu je, vidite i sami kakva je ovo skupina, sve je još otvoreno, nitko ne može reći da je ispao iz igre, niti da je već napravio korak prema Kataru. Stvarno je sve otvoreno i nemoguće je išta prognozirati. S te strane, dobro je da nismo izgubili jer još smo u igri, grupa je takva da te jedna pobjeda diže prema vrhu, a poraz udaljuje od Katara, dakle, kad se sve zbroji, remi je dobar.
Uskoro Slovenija stiže na Poljud, vjerujemo da se i u Deželi već priča o toj utakmici?
- Iskreno ću vam reći i - ne priča se. Niti mi u reprezentaciji još ne želimo o tome razmišljati jer čeka nas Malta i sve što moramo jest razmišljati o toj utakmici. Malta je pobijedila Cipar 3:0, od tog istog Cipra smo mi izgubili, što je opet dovoljna potvrda o kakvoj se skupini radi. Nema gledanja predaleko unaprijed, naučili smo gledati od utakmice do utakmice i zato je sad naš čitav fokus samo na Malti.
No, utakmica s Hrvatskom ipak će biti nešto posebno, njemu Poljud leži, često je tu dobivao s Dinamom?
- Ha-ha, da, istina često smo pobjeđivali, ali nema to veze. Znamo što nas čeka, svjesni smo da će to biti teža i drukčija utakmica od one u kojoj smo slavili, ali, ponavljam, prvo Malta, jer to je utakmica koja nas može potpuno vratiti u igru. Ako pobijedimo, bili bismo i dalje u korak s ostalim konkurentima, možda već i ispred nekoga od njih. Doći u Split s pobjedom protiv Malte i sedam bodova, e, to bi nam sigurno dalo dodatno samopouzdanje. Zato ćemo ova dva dana ponavljati samo: Malta, Malta, Malta.
Znači, mogli bismo do kraja gledati neizvjesne kvalifikacije? Ili će možda nakon ove preostale dvije rujanske utakmice nešto ipak biti jasnije, barem, tko će kao favorit u nastavak natjecanja?
- Pa, mislim da će ove dvije utakmice ipak dati neke odgovore, da neće više biti tako izjednačena ljestvica. Zato i jest bitno razmišljati o idućoj utakmici, ne i onoj nakon, ne bi bilo dobro da kiksamo protiv Malte, tada bismo bili u mnogo težoj situaciji.
Kakvi su Slovaci, idući suparnici Hrvatske?
- Dobra su, stvarno kvalitetna reprezentacija. Imaju dobra krila, Hamšik je uvijek opasan, prema naprijed su neugodni, a u veznom redu čvrsti, iskusni. Taj Lobotka igra stvarno u velikoj formi. Slovaci su dizali razinu igre kroz utakmicu, kad su oni počeli osvajati duele i kad su uzimali te tzv. druge lopte, tada su bili stvarno opasni. Ipak, igrali su na Europskom prvenstvu, nisu tamo bili slučajno, radi se o stvarno dobro posloženoj momčadi.
Teško mu je usporediti jesu li bolji nego prije?
- Pa, nisam nikad ranije igrao protiv Slovaka da bih mogao usporediti, teško mi je vući paralele na temelju toga što sam ih ranije gledao na televiziji. U svakom slučaju, težak i zahtjevan suparnik, s kojim smo ipak mogli izvući i tri boda.
Kako onda vidi izglede Hrvatske u Bratislavi?
- Znamo svi snagu Hrvatske, kad je prava i na svojoj razini, onda je sigurno prvi favorit skupine. Ne bih dublje analizirao, jer i ne razmišljam previše o ostalim reprezentacijama, već samo o nama, o Hrvatskoj ćemo u Sloveniji razgovarati kad za to dođe vrijeme.

Ništa od Ronalda

Prebacimo se malo na Serie A, odlično je startao, zauzeo desni bok u Empoliju, bio dio momčadi koja je srušila Juventus.
- Tako smo se postavili, trener nam je uoči utakmice rekao da idemo u Torinu nešto napraviti, a ne samo sudjelovati. Stvarno smo krenuli dobro u sezonu, prošli smo u Kupu Vicenzu, odigrali dobro i protiv Lazija (1:3), poveli smo, nismo uspjeli uzeti neki bod. Sve u svemu, stvarno sam zadovoljan kako je počeli, dobro sam se snašao i vjerujem da će sezona biti uspješna i za mene i za klub. Naravno, primarni nam je cilj ostanak u ligi.
Serie A ostala je siromašnija za još jednu veliku zvijezdu, otišao je Cristiano Ronaldo.
- Da, baš sam razmišljao prije utakmice kako bih se volio sučeliti s njim, ali nisam ga dočekao u toj utakmici protiv Juventusa, ha-ha. Svejedno, liga je jaka, teška, bit će neizvjesno u borbama za sve pozicije.
Inače, Stojanović je u Empoliju službeno na posudbi, s opcijom otkupa.
- Ako ostanemo u ligi, automatski će me otkupiti.

Linker
03. svibanj 2024 08:48