DAMIR SENCAR Afp
VELIKI IZAZOV

Dječji vrtić Luke Modrića, kapetan Vatrenih sada je u situaciji u kakvoj se nije našao godinama

Luka će protiv Škotske će ostvariti 181. nastup, a prije mjesec dana je zakoračio u 40. godinu života
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 12. listopad 2024. 15:49

Nakon što se 14. kolovoza ove godine Marcelo Brozović oprostio od hrvatske reprezentacije postalo je jasno da u kontekstu nacionalne momčadi više ništa neće biti isto. Epic Brozo bio je krucijalni i neizostavni segment terceta u veznom redu hrvatske momčadi, uz Luku Modrića i Matea Kovačića.

Velika potraga

- Zbog privatnih stvari Mateo nije došao na okupljanje. Nadam se da će ih što prije riješiti i da će sve biti u redu - ustvrdio je u ponedjeljak Zlatko Dalić. U dogovoru s izbornikom Kovačić je ostao u Engleskoj budući da je njegova supruga Izabel pred porođajem. Dakle, Kova će izostati sa subotnje utakmice protiv Škotske.

Dalić se prvi put našao u donedavno nezamislivoj situaciji; od "najbolje vezne linije na svijetu" ostao mu je samo Luka Modrić. Kapetan hrvatske reprezentacije protiv Škotske će ostvariti 181. nastup, a prije mjesec dana je zakoračio u 40. godinu života. Situacija pomalo podsjeća na onu iz vica o oproštaju Joška Gvardiola, kojega je u nogometnu mirovinu ispratio - Luka Modrić.

Izostanak Kovačića (odlazak Brozovića više nije tema) otvara pitanje - tko će ga zamijeniti? Odnosno, koja će dvojica igrača iz Dalićeva kontingenta kandidata zaigrati uz Luku Modrića? Očekuje se da će hrvatska momčad protiv Škota zaigrati sustavom 3-5-2 i za upražnjena mjesta u veznom redu konkuriraju Mario Pašalić, Nikola Moro, Luka Sučić, Martin Baturina i Petar Sučić.

image
RANKO SUVAR Cropix

Kada je 1. ožujka 2006. u Baselu protiv Argentine (3-2) Luka Modrić debitirao za hrvatsku reprezentaciju, Baturina i Petar Sučić jedva da su prohodali (rođeni su 2003.), a najstariji među pobrojanima, Mario Pašalić imao je 11 godina. Nema sumnje da je kvintetu uzdanica u svlačionici hrvatske reprezentacije Luka Modrić bio ultimativni idol i uzor tijekom nogometne karijere. Igrač čije su sličice još donedavno sakupljali, u subotu će biti s njima na terenu.

Među petoricom igrača koje Dalić ima u vidokrugu za potencijalne Modrićeve suradnike Mario Pašalić je uvjerljivo najiskusniji (68 nastupa), ali i taktički najsvestraniji. Gian Piero Gasperini ga u Atalanti koristi u ofenzivnom, ali sve češće i u defenzivnom segmentu igre veznog reda. Pašalić nerijetko ima status džokera u skok-igri, kada se pridodaje prvoj liniji u završnici akcija.

image
RANKO SUVAR Cropix

Kada su 2013. Dinamovi kadeti osvojili Premier Cup u Manchesteru (najprestižnije svjetsko natjecanje za mlađe uzraste), jedan od stožernih igrača te zlatne generacije (rođene 1998.) bio je Nikola Moro. Igrao je u svim uzrastima mlađih selekcija hrvatske reprezentacije (63 utakmice). Međutim, za A vrstu Moro je upisao svega jedan nastup. Dalić mu je podario jedno poluvrijeme u prijateljskom ogledu s Bugarskom 2022. u Kataru (2-1). Moro je zamijenio upravo Matea Kovačića. Luka Sučić je ovoga ljeta stigao u Real Sociedad. Uvod u sezonu odgledao je s klupe, a jedan susret nije bio čak ni u zapisniku. Pomalo je to neobičan tretman za igrača kojega je klub iz San Sebastiana doveo iz RB Salzburga i platio deset milijuna eura. Nogometni život u Baskiji Sučić je započeo kao središnji vezni igrač. No trener Alguacil postupno ga je sve više približavao protivničkim vratima (kao ofenzivnog veznog). Isplatilo mu se. Protiv madridskog Atletica (1-1) prošle je nedjelje Sučić zabio impresivan gol. Sada se njegov golgeterski učinak očekuje i u reprezentaciji.

Očekivane minutaže

U dosadašnjih 12 nastupa nije ostvario prvijenac. Svoju minutažu opravdano očekuje i maksimirski tandem Martin Baturina (do sada pet nastupa za hrvatsku A momčad) i Petar Sučić (dva). Njihova prezentacija protiv Monaca svjedoči da su Dinamovi igrači u reprezentativnoj formi.

No kako će Lukin dječji vrtić u subotnjem dvoboju protiv Škota izgledati na terenu ovisi ponajviše o Modrićevu taktičkom pozicioniranju. Također je izvjesno da će se o njegovoj ulozi ponajviše pitati sam Modrić. A onda će stručni stožer hrvatske reprezentacije odlučiti koja bi dvojica igrača mogla biti s njim (najviše) taktički kompatibilna.

Linker
12. listopad 2024 17:46