JB AUTISSIER/PANORAMIC/BESTIMAGE/PROFIMEDIA Jb Autissier/panoramic/bestimage/profimedia
USUSRET KVALIFIKACIJAMA

Dobar početak važan za Vatrene, Dalić je u solidnoj situaciji, ali jedno je pitanje ponovno ostalo otvoreno

Kakvo je stanje desetak dana uoči starta kvalifikacija za Euro 2024.?
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 12. ožujak 2023. 10:01

Euro u Njemačkoj bit će sjajan sportski događaj za koji Hrvatska već sad iskazuje ozbiljne ambicije, zato uoči skorašnjeg starta kvalifikacija treba odmah upaliti alarm, crveno svjetlo i zvučnu signalizaciju: “Pozor, pozor...”. Ne zato što bi utakmice s Walesom i Turskom koje Vatreni imaju 25. ožujka u Splitu i tri dana kasnije u Bursi u apsolutnom smislu igrale presudnu ulogu niti stoga što bi stručni stožer i igrače trebalo upozoravati da do Njemačke tek trebaju doći, nego na temelju četiri ključne činjenice:

Izbjeći dramu i stres

- Wales i Turska najjači su suparnici u skupini koju čini pet reprezentacija, a ostale dvije su Latvija i Armenija. Kad bi Vatreni osvojili šest bodova u ova dva susreta, što nije lak posao, vrlo bi im vjerojatno u jesenskom dijelu od rujna do studenoga trebalo još samo da po dvaput svladaju Latvijce i Armence. S 18 bodova gotovo bi sigurno bili među dva najbolja, a s još samo jednim, s Turcima doma ili Walesom vani zabetonirano. Dva startna trijumfa značila bi po važnosti i težini pola posla. Na Euro izravno idu pobjednik skupine i drugoplasirani;

- Zlatko Dalić u oba je izlučna ciklusa osvojio prvo mjesto, za Euro 2020. i Svjetsko prvenstvo 2022. godine, ali je u jednom i drugom slučaju poražen u jednoj utakmici startnog “prozora” što je generiralo neizvjesnost, dramu i stres.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

U akciji EP naša reprezentacije je 2019. godine prvo doma jedva dobila Azerbajdžan da bi vani izgubila od Mađarske 1:2. Za prolaz nije bila sigurna do posljednjeg kola u kojem je morala svladala Slovačku u Rijeci. Nije krenulo dobro, gosti su čak vodili nakon prvog poluvremena, da bi u nastavku naši stigli do 3:1 i slavlja.

Prije dvije godine, u prvom kolu utrke za Katar Dalićeva momčad pala je odmah na prvom koraku od Slovenije u Ljubljani 0:1, a napetost i iščekivanje trajali su do završnih desetak minuta zadnje utakmice s Rusijom u Splitu kad je Kudrjašov zabio autogol.

Ključno je proći, kako god to bilo, no može li to Hrvatska učiniti elegantnije? Ostaje i osigurač, u slučaju da ne budu među dva Vatreni bi igrali play-off koji im je osiguran na temelju rezultata u Ligi nacija;

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

- Wales i Turska jedine su utakmice do lipnja i Final Foura Lige nacija na kojem naše u polufinalu u Rotterdamu 14. lipnja čeka domaćin Nizozemska, a završni je susret 18. lipnja također na De Kuipu. Pobjede najbolje stvaraju optimističko ozračje;

- U jesenskom dijelu Hrvatska u rujnu igra doma s Latvijom i vani s Armenijom, u listopadu kod kuće s Turskom i u gostima s Walesom, te na kraju u studenom gostuje u Latviji i dočekuje Armeniju.

Ako bi u taj proces ušla sa šest bodova iz ožujka mogla bi već mjesec prije kraja kvalifikacija osigurati EP i što je također bitno isprobati još neke mlade igrače koji će imati što reći već na Euru, a pogotovo nakon njega. Priča o ostanku Luke Modrića u reprezentaciji u tom bi slučaju bila vezana za nastup na završnom turniru u Njemačkoj 2024. godine, a u ovom dijelu kvalifikacija, igrao manje ili više bila bi stvar dogovora njega i izbornika ne i imperativ.

Pitanje Vlašića

Nakon katarske bronce Dalićev zahvat u kadar bio je nježan. Dodao je dva ofenzivca Petra Musu i Luku Ivanušeca te promijenio trećeg vratara koji je sada Nediljko Labrović. Okupljanje je u ponedjeljak 20. ožujka. Dotad igrači s klubom imaju dvije ili tri utakmice. Zbog ozljede otpao je Luka Sučić, a pitanje je kakav će biti Nikola Vlašić. Na listu je izbornik stavio 25 igrača te zasad nije zvao nikoga novoga. U čekaonici su Špikić, Jakić, Beljo i Grbić.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Prema igrama u klubu obrambeni igrači u jako su dobroj formi, veznjaci se dižu, pogotovo Kovačić koji je bio na visokoj razini s Borussijom, a Modrić i tako igra odlično, opet će najveće pitanje biti napadača. Petković je raspoložen, on i Livaja vjerojatno su glavni kandidati za “devetku”, barem u prvom ogledu.

Pretpostavljamo da će Dalić s malo zebnje živjeti sljedeći desetak dana jer nije mu svejedno na koga će moći računati. Pred Hrvatskom su dvije ozbiljne utakmice, bez obzira što Wales više nema Garetha Balea koji se oprostio od nacionalne vrste i trebat će veći broj kvalitetnih rješenja.

Linker
25. travanj 2024 06:36