OZAN KOSE Afp
RIJEČI HVALE

‘Dobar ste narod vi Hrvati, senzacionalno ste odigrali u Kataru, ali vjerujem da ćemo sada mi slaviti‘

Turskog reprezentativca iz Sassuola ozljeda je onemogućila da se sučeli protiv Hrvatske
Piše: Jure BurićObjavljeno: 28. ožujak 2023. 17:29

Mert Müldür (23) prešao je 2019. iz bečkog Rapida na Čizmu, u US Sassuolo, gdje je vezan ugovorom do ljeta sljedeće godine. Baš iz glavnog grada Austrije seže naše poznanstvo, što nam je bilo od pomoći za intervju s ovim turskim reprezentativcem, kojeg je ozljeda spriječila da bude u kadru u okršaju Turske s Hrvatskom večeras u Bursi. Müldür je polivalentan obrambeni igrač, koji je u stanju odigrati na svakoj poziciji u zadnjem redu, pred vratima svoje momčadi.

Ne možemo krenuti u ovaj razgovor bez da vam iskažemo sućut zbog ogromne tragedije koja je zadesila vašu zemlju i vaš narod zbog nedavnog zemljotresa.

- Hvala vam velika! Hvala i vašim sunarodnjacima i državi Hrvatskoj što ste odmah iskazali ljudskost, te se uključili u pomoć turskom narodu, koji je strašno stradao. Na sreću, iz moje obitelji nije bilo stradalih, ali svejedno sam bio i ostao iznimno tužan zbog svega što se dogodilo.

Bilo bi prerano

Večeras nećete biti među reprezentativcima Turske, koja je ozljeda posrijedi?

- Skočni zglob mi je bio ozlijeđen, trenutačno je prilično dobro, ali još nisam u stanju igrati. Bilo bi prerano, a to bi bio rizik. Jasno, žao mi je što neću biti na raspolaganju izborniku Stefanu Kuntzu.

Rođeni ste i odrasli u Beču, bili član Rapida, a odabrali ste tursku reprezentaciju, još od U-17 pa sve do sada. Jeste li ikada dvojili o tome čiji dres ćete odabrati?

- Ne, nikada nije došlo u pitanje za koga ću igrati. Vezan sam ja i za Beč, Austrija mi je dala mnogo, nogometnu izobrazbu ostvario sam u Beču, školovanje, ali osobno nikada nisam razmišljao o drugoj reprezentaciji. Još kao dijete sanjao sam da ću jednog dana biti turski reprezentativac. Tako je reklo srce i poslušao sam ga! Dok je Austriju vodio Franco Foda, kontaktirali su me, ali nisam prihvatio. Mogu istaknuti da nisam imao nikakvog pritiska niti od roditelja, odluka je bila moja. Igrao sam, eto, za U-17, U-19, U-21, na koncu sam sada član i A momčadi.

Suigrač vam je Martin Erlić, hrvatski reprezentativac, jeste li pričali o toj utakmici i kakvo mišljenje imate o njemu?

- Da, da... Često smo pričali o dvoboju Hrvatske i Turske. Bili smo sretni što ćemo moći igrati i jedan protiv drugog, ali na žalost to se neće dogoditi u večerašnjoj utakmici. Martin je odličan igrač i čovjek! Siguran sam da će njegova karijera ići prema gore, uzlazno. Želim mu u svemu mnogo sreće, izuzev večeras, neka večeras ne slavi. Ha, ha...

Uz Erlića, još nekoliko hrvatskih reprezentativaca igralo je u Serie A - Brozović, Pašalić, Brekalo, bio je tu i Perišić, a Domagoj Vida je nastupao u Turskoj... Što kazete za hrvatske igrače?

- Da, mnoge sam hrvatske igrače upoznao i igrao protiv njih. Sve odreda su to odlični nogometaši, zato i igraju u velikim klubovima i jakoj ligi. Među Hrvatima imam i prijatelja, dobar ste narod!

Kako je vama u Italiji?

- Vrlo sam zadovoljan, ali sam na žalost ozlijeđen, no proći će i to.

Nestvaran uspjeh

Jeste li pratili igra Hrvatske u Kataru, koji dojam nosite?

- Naravno! Senzacionalno ste odigrali na tom Svjetskom prvenstvu. Treće mjesto, brončana medalja je nestvaran uspjeh. To mi i nije iznenađenje kad znam kakve igrače imate: Modrić, Gvardiol, Perišić, Brozović, Kramarić... Sve top igrači i vrhunska ekipa.

Tko će onda slaviti noćas u Bursi, vi ili mi?

- Nadam se i vjerujem da će to biti moja Turska! Bit će to sudar dviju jakih ekipa, motiviranih. Vidim veliku šansu na našoj strani, igramo kod kuće, pred našim navijačima. Oni su naš dvanaesti igrač!

U čemu vidite snagu Turske, a u čemu Hrvatske?

- Već sam rekao da su obje momčadi iznimno kvalitetne i moćne. O Hrvatskoj ne trebam pričati, sve se zna, Modrić i društvo zaslužuju respekt. S druge strane Turska je relativno mlada, poletna ekipa. Imamo međusobno pozitivnu atmosferu, držimo se zajedno... Stalno smo u kontaktu, to održavamo putem društvenih mreža. Mnogi igraju u inozemstvu, u jakim ligama. Uvjeren sam da ćemo u budućnosti biti još bolji - zaključio je Müldür.

Linker
24. travanj 2024 22:16