SERGEI GAPON Afp
NOĆ ZA PAMĆENJE

Dobio je slobodu, demonstrirao klasu i postao pravi Vatreni: ‘Znao sam što me čeka, ponosan sam‘

Iako mu nije bio debi u Varšavi je odigrao svoju prvu veliku utakmicu za reprezentaciju
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 17. listopad 2024. 20:54

Martin Baturina pamtit će Varšavu, Nacionalni stadion, krasnu arenu popunjenu s više od 56 tisuća promatrača, to je lokacija o kojoj će se pisati kad se jednom budu radile njegove životne priče. Na tom mjestu zabio je svoj prvi gol za A reprezentaciju, i što je još daleko bitnije, tu je postao pravi reprezentativac.

Iako mu nije bio debi, čak niti premijerni start od prve minute, odigrao je svoju prvu veliku utakmicu. Kao jedan od dvije desetke imao je slobodu, demonstrirao je klasu, dar s kakvim se sve manje nogometaša može pohvaliti. Baturina je igrač kojeg bi svaki trener želio u momčadi.

- Luda, teška utakmica, protiv motiviranih Poljaka. Žao mi je što smo ispustili pobjedu, no to je nogomet. Poznati smo po tome da se znamo vratiti iz minusa, ali nažalost nismo uspjeli zadržati pobjedu koja nam se smiješila kod 3:1. Nema veze, imamo još šanse da budemo prvi u skupini i okrećemo se tome - kazao nam je Dinamov as kojeg mediji asom ne zovu tek da bi mu podignuli perje, nego zato što as doista i jest. Zvijezde su oni koji su slavni, a asovi su oni koji dominiraju na terenu. Kad Baturina krene protivnike boli glava.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Drugi put je bio starter, nakon rujanske premijere u Lisabonu. Pogodak i asistencija ostat će za vječno sjećanje, a koliko je zadovoljan kompletnom igrom koju je pružio?

- Prvi nastup s Portugalom nije mi bio baš bajan, ali to je nogomet, to je odrastanje. Znao sam što me čeka, sada sam ponosan na sebe i na svoj nastup. Iako, kažem, krivo mi je zbog ispuštenih bodova.

Kako je doživio gol? Majstorski je vrataru gurnuo loptu kroz noge na pas Petra Sučića.

- Jako mi puno znači pogodak, poseban je to osjećaj, budeš pun ponosa. Jednostavno, odličan osjećaj.

Baturina je klasa za najveće klubove, dobro je rekao Nenad Bjelica, kad bi bio Englez Dinamu bi na stol sletjela ponuda od stotinu milijuna eura. Zlatko Dalić ima razloga gledati ga kao takvog i trenirati ga na takav način u budućim slaganjima postave, iako je jasno da će izbornik morati "žonglirati" u veznom redu, jer to koliko Hrvatska ima dijamantnih velemajstora sredine terena apsolutno je fantastično. Pola Europe nema tako puno vrsnih igrača u centrali kao mi sami.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Daljnji razvoj prema vlastitom vrhuncu trebao bi usmjeriti na dvije točke - pojačati fizički spremu u smislu izdržljivosti i dotjerati defenzivni dio igre. Baturina može u nekim varijantama biti desetka, ali on je po profilu rođena osmica. No, na kraju nije bitno što igra, već kako igrao, a kad gledaš Martina Baturinu želiš da utakmica nikad ne završi.

U analizi utakmice vratili smo ga na vodstvo 3:1. Jesu li tada pomislili da je gotovo?

- Isti rezultat je i kod 2:0, a svi znamo da je to opasan rezultat. Vidjeli smo, kad ti zabiju jedan gol uđe u tebe neka mala nervoza. Oni su se nakon toga uspjeli vratiti, a na kraju čak mogli i pobijediti. Imali smo crveni karton, igrali s desetoricom što nije ugodno, ali pokazali smo karakter i da možemo zadržati remi.

Kod 3:2 Hrvatska je stvorila lijepe šanse Kramarića, Budimira, Matanovića... Vratar Bulka je puno toga izvadio.

- Sjećam se šuta glavom Budimira, i udarca Modrića, obranio je super, dečki su odlično pucali, ali svaka čast golmanu.

Nakon četiri kola imamo sedam bodova. Četvrtfinale je blizu, ali trebat će ga izboriti u studenome. Iako je moguć i rasplet po kojem će to protivnici sami odraditi, pa Vatrenim više ništa ne bi ni trebalo.

- Moramo u svakoj susretu ići na pobjedu, ne možemo razmišljati što će tko drugi napraviti. Idemo pobijediti u obje utakmice, i Škote i Portugalce.

Do tada Baturinu čekaju drugi veliki ogledi. RB Salzburg i Slovan u Ligi prvaka. Gostovanja istine koja će Dinamu odrediti sezonu u elitnom natjecanju. Nakon onoga što je radio Monacu i potom Poljacima, od Baturine se očekuje da nastavi na jednak način, te da rezultatski propušteno naplati u tim dvobojima. Novi veliki ispit je već sljedeće srijede u Austriji.

To je tempo kakav mu treba dok nosi Dinamov dres i kao priprema za iskorak koji bi trebao biti u neki od vrlo ozbiljnih klubova liga Petice. Ni najveći ne bi pogriješili da odigraju na njegov broj.

Martin Baturina je u Varšavi igrao 80 minuta, tada je umjesto njega ušao Luka Sučić. Iako Sučić igra u Real Sociedadu i polako postaje sve bitniji faktor La Lige izbornik je u drugoj utakmici dao prednost Dinamovoj desetki i nije pogriješio. Kao što ne bi ni s Lukom Sučićem.

Bio je strijelac trećeg gola, prije toga asistent Petru Sučiću za drugi, Dinamov dvojac sjajno se razigravao, jedan drugome namjestili su pogotke. Imao je dva uspješna driblinga od tri pokušaja, 63 dodira s loptom i 94 posto točnih dodavanja, a statistike u kojima ima prostora za napredak su defenzivne i dueli budući da je dobio četiri od jedanaest.

S malo više velikih utakmica u nogama i iskustva njegova kreacija, ali i prodori jedan na jedan još će više dolaziti do izražaja.

Linker
17. listopad 2024 22:48