DAMIR KRAJAC Cropix
NEKA NOVA HRVATSKA

Dogodilo se nezamislivo. Modrić protiv Škotske u situaciji koju nije doživio 11 godina

Kapetan Vatrenih bit će bez pomoći trojice kolega iz veznog reda s kojima je godinama surađivao
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 11. listopad 2024. 23:34

Ivan Rakitić oprostio se od hrvatske reprezentacije u rujnu 2020. godine, Marcelo Brozović njegovim je stopama pošao nakon ovogodišnjeg Europskog prvenstva, a silom prilika za dvoboj sa Škotskom otpao je i Mateo Kovačić. Kapetan Vatrenih Luka Modrić tako je došao u neobičnu situaciju, u subotu u Maksimiru bit će bez pomoći trojice kolega iz veznog reda s kojima je godinama surađivao.

Posljednji put Modrić je u udarnih 11 Hrvatske bez barem jednog od njih trojice krenuo još 14. listopada 2020. godine, kada je u Zagreb u Ligi nacija stigla Francuska. Uz Modrića je u veznoj defenzivi tada krenuo Milan Badelj, u ofenzivnoj trojci bili su Mario Pašalić, Nikola Vlašić i Ivan Perišić, dok je centarfora igrao Bruno Petković. No ni taj dvoboj, koji su dobili gosti, nije prošao bez Modrićeve suradnje s nekim iz spomenutog trojca, jer je Kovačić ušao u 46. minuti.

image
Perenyi Laci/atp/spp/Shutterstock Editorial/Profimedia

Otkako je Zlatko Dalić u listopadu 2017. postao izbornik, Modrić u samo jednoj utakmici na kojoj je nastupio nije pokraj sebe imao Rakitića, Brozovića ili Kovačića. Bilo je to u Turskoj 11. studenoga 2020. kad je prijateljski dvoboj završio 3:3. Modrić je ušao u igru u 77. minuti, dok su Brozović i Kovačić ostali na klupi.

Što se tiče službenih natjecateljskih utakmica, moramo se vratiti daleko u prošlost kako bismo našli posljednju u kojoj Modrić nije djelovao s barem jednim iz trojca RBK. Prošlo je od tada skoro točno 11 godina, a suparnik je isti kao u subotu - Škotska. Igor Štimac u Glasgowu je 15. listopada 2013. izveo momčad u kojoj je bio Modrić, dok Rakitić, Brozović i Kovačić nisu bili u kadru. Škoti su slavili s 2:0, a Štimac je poraz platio otkazom...

Najviše nastupa u udarnih 11 uz Modrića u Dalićevoj eri

58 - I. Perišić

54 - M. Brozović

48 - D. Livaković

43 - A. Kramarić

42 - M. Kovačić

37 - D. Vida

35 - D. Lovren

34 - J. Gvardiol

23 - B. Barišić

22 - J. Juranović

21 - Š. Vrsaljko

20 - A. Rebić

Linker
12. listopad 2024 15:05