Luka Sučić

 TOM DUBRAVEC Cropix
PIŠE DRAŽEN KRUŠELJ

Dok izbornici kemijaju, jedan se Vatreni predbilježio za Katar! U njemu ima i finoće i dinamita

Njegov je kolega prije dva tjedna bio navijač u finalu Kupa, a onda je odigrao tako hladnokrvno...
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 08. lipanj 2022. 11:34

Iz nekog nedokučivog razloga naša bogata nogometna gastronomija niti nakon dvadeset-i-nešto godina nema recept za "pijetla u vinu". Poljud je bio deveti (Dalićev četvrti) pokušaj u kojem su "vatreni" tražili pobjedu protiv Francuske, u posljednjih desetak minuta kada se utakmica otrgnula kontroli svjedočili smo ozbiljnoj "gužvi u kokošinjcu" ispred vratara Maignana, ali nogometaši Didiera Deschampsa su zadržali mirnoću i sačuvali bod. Deschamps i Dalić ukazali su se u sličnom agregatnom stanju. Obojica u koroti nakon smrti očeva, obojica "zadovoljni viđenim", ali i pomalo mrzovoljni jer tiho ratuju što s novinarskim zanovijetalima, što s kritički raspoloženim navijačima. "Premda mi često kritizirate formaciju, ja sam zadovoljan jer sam isprobao neke nove igrače na njihovim prirodnim pozicijama. Nastavljam tražiti odgovore do SP-a", rekao je Deschamps.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Vjera u Vlašića

"Zadovoljan sam jer smo se vratili iz minusa protiv francuskih top igrača. I kada uvedu sedam-osam novih, oni su super reprezentacija", komentirao je Dalić. Nakon uvodna dva kola finalisti SP-a dijele dno tablice u Ligi nacija, ali usput dijele i zajedničku logiku. Ovo natjecanje izbornici u prvom redu doživljavaju kao pripremu za Katar. Dok poput profesora Baltazara pretaču iz epruveta, kemijaju s kadrovima i vrte različite strategije gledajući da ono najbolje serviraju u studenome, prisiljeni su paziti na rezultat, što često nije lako. Na startu su se obje reprezentacije okliznule protiv objektivno slabijih momčadi i izbornici su se začas našli na brisanom prostoru. Dojam je da se Dalić s tim teretom nosi nešto teže od starog stoika Deschampsa.

Nakon utakmice je otvorio frontu s publikom koja je prethodno izviždala nacionalnu momčad u Osijeku. Izbornik je u pravu kada podsjeća da je ova generacija za sva vremena zadužila hrvatski sport, ali zaboravlja da je nakon SP-a upravo u dvobojima Lige nacija momčad potrošila dobar dio ruskog kredita. Nogomet, srećom, nije petrificiran u vremenu. Nema bianco amnestije za poraze koji će uslijediti, nije to uostalom gard šampiona. Traže se nove pobjede i novi junaci.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Breaking bad postao Brexit

Bezbolno prehodana tranzicija nakon SP-a - nove pobjede i novi junaci - bila je donedavno jak adut u Dalićevim rukama. U program je uveo i brzo afirmirao Vlašića i Brekala, kasnije Gvardiola, Majera i Sosu. Onda je putem negdje zapelo. Vlašić je nestao među tornjevima Premier lige, a Brekalo nije niti približno upečatljiv kao u klubu. Baš suprotno, ono što se prije tri godine čitalo kao "breaking bad" sada se lakše dočarava terminom "brexit". Vlašić je protiv Francuza napokon dobro iskoristio ponuđenu minutažu, Dalić mu vjeruje i učinit će sve da ga reafirmira, ali dok ne nacilja terapiju West Hamovu nogometašu izbornik će zadovoljstvo pronaći u reakciji Sučića i Erlića.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Prije samo dva tjedna navijač u finalu kupa, debitant Erlić se s poljudske tribine spustio na teren i odigrao hladnokrvno kao da u biografiji ima desetine sličnih utakmica. Čist u reakcijama, dobar u skoku, jednostavan u igri stoper Spezije se uz nadzor energičnog Vide lako uklopio i raširit će paletu defanzivnih opcija. Sučić se potencijalom otprije najavio kao legitimni Rakitićev nasljednik, u njegovu nogometu ima i finoće i dinamita, što su prepoznali i skauti najvećih klubova. Pored Modrića, Brozovića i Kovačića koji je protiv Francuza odigrao veliku utakmicu 19-godišnji vezni igrač još neko vrijeme ne može računati na mjesto startera, ali predbilježio se na popis putnika za SP. Uoči gostovanja u Kopenhagenu i Parizu, s jednim bodom reprezentacija nije u bajnom položaju, ali Poljud je napustila ispraćena ovacijama.

Linker
11. svibanj 2024 05:10