Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
HRVATSKI REPREZENTATIVAC ZA SN

DOLAZI NOVI VATRENI? MLADI REPREZENTATIVAC NJEMAČKE MOGAO BI POJAČATI KONKURENCIJU U OBRANI Jedvaj: 'Ne znam o kome se radi, nisam ga registrirao...'

 
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 08. srpanj 2017. 23:57

Tin Jedvaj nema sreće, novi trener Heiko Herrlich, najpoznatiji kao centarfor šampionske Borussije Dortmund iz devedesetih, još ga neko vrijeme neće moći dobro upoznati. Već prvih dana pripreme ozbiljno se ozlijedio…

- U duelu sam dobio jak udarac, malo mi je napukla tibija i sad moram čekati da zaraste - kaže Jedvaj, dodajući:

- Stavili su mu longetu, koliko čujem, nosit ću je samo do ponedjeljka, potom ću dobiti pneumatsku čizmu, s njom ću moći i hodati, to znači i krenuti s terapijama.

Malo ste imali vremena za odmor…

- Ni puna tri tjedna.

Spominjala se stres fraktura, što zna biti posljedica umora.

- A ne, nije to stres fraktura, dobio sam užasno jak i nezgodan udarac. Čak sam sretan što je prošlo samo ovako, na prvi pogled sam mislio da je nešto puno gore, ali sva sreća da nije veća šteta. Zapravo je minimalna kolika je mogla biti.

Zagreb, 090617.
Stadion Maksimir.
Hrvatska reprezentacija odradila je trening prije utakmice na Islandu.
Na fotografiji: Tin Jedvaj.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
CROPIX

Pa tko vas je na treningu tako sredio od suigrača?

- Nebitno sada, ne bih ga spominjao, dogodilo se u žaru borbe.

Prva je vijest da ćete biti deset tjedana izvan utakmica. Je li tako ili je moguć brži povratak?

- To je, rekao bih, oprezna procjena, kao obrambena taktika. Bez da išta riskiramo. Normalno je da ta kost zaraste za osam tjedana, ali može to biti prije, istina i kasnije. No, za deset bih svakako trebao biti na terenu. Iako je uvijek nezahvalno unaprijed govoriti.

Kakve su ambicije Bayera u Bundesligi? Zasad niste kupili ni jedno pojačanje, nemate više Hakana Calhanoglua koji se zaputio u Milan.

- Očekujemo da se vratim u vrh ljestvice, da opet izborimo Ligu prvaka. Ništa drugo. Protekla sezona je zaista bila loša, sad imamo za igrati samo njemačko prvenstvo, tako da moramo biti koncentrirani na to i napraviti rezultat koji sam najavio.

Za to vam nisu potrebna osvježenja i osnaženja?

- Pa vidjet ćemo, tek je počeo prijelazni rok, prvenstvo je daleko, ima vremena do kraja kolovoza, možda nekoga i dovedemo.

Jedvaj
Reuters / Kai Pfaffenbach / REUTERS

Hakan je imao četveromjesečnu zabranu igranja koju mu je izrekla FIFA nakon tužbe Trabzonspora za kojeg je svojedobno potpisao, pa ga preveslao i ostao u Karlsruheu. Propustio je cijelo proljeće, što je bio hendikep. Sad ste ga definitivno izgubili.

- Je, sigurno će nam nedostajati jer jako je dobar igrač. Ali imamo dovoljno kvalitetnih igrača da ga zamijene, a ako će zatrebati moglo bi se i dovesti nekoga. Mislim da ćemo do starta prvenstvo biti spremni za sve.

Hoće li Bayern nastaviti dominaciju ili ga se može skinuti s prvog mjesta?

- Ne znam. Eto već u prvom kolu igramo s njima, pa ćemo ih odmah testirati…

Nažalost, bez Jedvaja…

- Ma nema veze.

Nećete moći pomoći ni reprezentaciji koja početkom rujna ima dvije kvalifikacijske utakmice za Rusiju. Nije sigurno kakva će biti situacija s Vrsaljkom. Kako će izbornik Čačić riješiti pitanje desnog braniča? Dakako da je to njegov posao, no imate li kakvu ideju?

- Sigurno će se naći uvijek nekoga tko može. Iako, vjerojatno će Šime biti spreman. Trebao bi biti. Ne brinem se.

Kako gotovo mjesec dana kasnije gledate na poraz na Islandu? Još jednom se dogodilo da Hrvatska u kvalifikacijskoj utakmici, kad si može olakšati život ne bude prave i sve zakomplicira.

- Nemam zapravo što reći. Igrali smo loše, i to je to. Nema drugog objašnjenja. Nismo dobro stajali na terenu, tako smo i primili taj gol iz kornera, kakav smo primili, izgubili susret. Nama je ta utakmica bila bitna, ali bez obzira na ishod ostali smo prvi u skupini i otići ćemo kao prvi na Svjetsko prvenstvo.

Tin Jedvaj
Davor Pongracic / Hanza Media / Hanza Media

Ali na programu su dva teška gostovanja u Turskoj i Ukrajini. OK, nisu to ekipe ranga Hrvatske, međutim na njihovom terenu mogu dobiti svakoga.

- Neće biti lako, međutim imamo kvalitetu da to obavimo.

Je li u Reykjaviku bilo toliko umora, ili vam nešto drugo nije odgovaralo.

- Loš dan. Evo, samo to.

Je li Hrvatska i dalje prvi favorit ili je sada Island poravnat u tim šansama?

- Nije Island poravnat s nama, mislim da se oni ne mogu mjeriti.

Ne mogu se mjeriti?

- Ne.

A Ukrajina koja nam je zadnji protivnik, je li to opasna točka ciklusa?

- Slažem se da bi se moglo raditi o jakoj utakmici, ali mi ovismo sami o sebi. Ako dobijemo sve do tada, ne bi trebalo biti neke frke oko tog dvoboja.

U Njemačkoj je nama lagano u fokus zanimanja došao Jeremy Toljan, zato jer mu je majka Hrvatica, a igra braniča, s Elfom U-21 nedavno je postao prvak Europe. Za Hoffenheim je u minuloj sezoni odigrao 20 prvenstvenih utakmica, može djelovati na sve četiri pozicije u obrani. Otac je Amerikanac, put mu je nešto tamnija nego u pravilu u Hrvata. Kako ga vidite kao igrača? Koliko ste ga zapamtili?

- Iskreno, ne znam o kome se radi.

Branič iz Hoffenheima.

- Nisam ga stvarno registrirao, ne znam.

Linker
27. travanj 2024 19:13