Dragan Skočić

 ALIREZA ZEINALI/SPP/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
INTERVJU ZA SN

Doživio je veliku nepravdu pa postao novi izbornik mladih Vatrenih: ‘Jedna stvar neka bude svima jasna...‘

Dragan Skočić za SN progovorio je o nadolazećim izazovima na klupi hrvatske U-21 reprezentacije
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 15. travanj 2023. 11:28

Dragan Skočić preuzeo je mjesto izbornika hrvatske U-21 reprezentacije nakon što se dogovorio s predsjednikom HNS-a Marijanom Kustićem, a imenovanje je potvrdio Izvršni odbor. Skočić je bio prvi favorit u krugu nekoliko kandidata, njegovo se ime iskristaliziralo i zapravo se samo čekala službena objava koja se dogodila u petak. Tako se vraća u reprezentativni nogomet nakon nepravde koja mu je učinjena u Iranu.

image

Marijan Kustić Dragan Skočić, foto: HNS

FOTO: HNS Foto: Hns

Hrvatska U-21 izborila je treći uzastopni plasman na Europsko prvenstvo, a dosadašnji izbornik Igor Bišćan imenovan je trenerom Dinama. Je li mu mlada reprezentacija dovoljan izazov, pitali smo Skočića.

- Hrvatska je uvijek izazov, a isto tako i Europsko prvenstvo na kojem možemo prvi put otići na Olimpijske igre. Tako sam gledao. Imao sam 7-8 ponuda, neke su bile jako dobre, zvale su me i pojedine A reprezentacije, ali jednostavno proradilo mi je srce. Za sve ostalo ima vremena, poziv HNS-a shvatio sam doista kao izazov - kazao nam je Skočić koji je s 25 osvojenih bodova u 10 utakmica u trećem krugu kvalifikacija postavio rekord iranske reprezentacije.

Bilo je lako

Je li ga Kustić nagovorio, kao stari prijatelj iz vremena kad je igrao za Novalju?

- Znamo se iz Novalje, to je točno. Vidio sam da mu je stalo, ali i meni je bilo stalo pa je to bilo lako - jasan je Skočić koji je potpisao ugovor na dvije godine. Dakle za Euro i sljedeći ciklus nakon toga.

Je li plasman na Igre u Parizu 2024. realan cilj? Tamo će ići tri najbolje ekipe, četvrta samo bude li među tri domaćin Francuska.

- Realan ili ne, to je normalan cilj. Uvijek imamo visoke ciljeve, takav mentalitet prisutan je kod nas u A selekciji, tako treba biti i u U-21. Ništa ispod toga. Dakako, ne znamo kakve se okolnosti mogu dogoditi, no nećemo razmišljati o drugim ciljevima.

image
NIKSA STIPANICEV Cropix

U subotu će uživo gledati Dinamo - Slaven Belupo, u nedjelju Rijeka - Hajduk. U tim klubovima igraju Baturina, Perković, Frigan, Hodža... ali nije htio isticati koji su mu igrači najbolji.

- Ne bih previše o igračima, iako sam napravio analize čim sam pozvan od HNS-a na razgovor. Dobit ću detaljne podatke o svakome. Jedino što ću naglasiti je da me nikakvi pritisci tko je iz kojeg kluba ne zanimaju. Mene zanima samo interes hrvatske reprezentacije. Neka to bude jasno i glasno svima.

Pretpostavljamo da će biti manje problema po tom pitanju nego u Iranu, iako se znaju javiti klubaški interesi.

- Ma nemam problema nikad s time. Tko me poznaje to dobro zna, to je moj forte. U glavi mi je samo da reprezentacija pobjeđuje, a koliko će igrača biti iz kojeg kluba apsolutno mi je nebitno.

"To je moja zemlja"

Je li bilo govora o igračima iz A reprezentacije Jošku Gvardiolu, Josipu Stanišiću i Josipu Šutalu, hoćete li na njih moći računati za Euro U-21?

- Ne, nije, prerano je za to. O svim detaljima tek ćemo razgovarati. Tako i o tome tko će mi biti u stožeru, niti o trenerima nije bilo riječi.

Prije vođenja Irana, Skočić je trenirao Rijeku, Interblock iz Ljubljane, Al Arabi, Al Nassr, Malavan, Foolad, Rayka Babol i Sanat Naft, a među trenerskim uspjesima ističu se osvajanje Hrvatskog kupa s Rijekom te Slovenski kup i Superkup s Interblockom. S Al Arabijem je došao do finala Kupa prijestolonasljednika i Kupa federacija, a Al Nassr i Foolad je vodio u Azijskoj Ligi prvaka. Skočić je bio među nominiranim trenerima za nagradu najboljeg svjetskog izbornika 2021. godine prema IFFHS-u.

- Sada više nije bitno tko me sve zvao, prihvatio sam Hrvatsku jer to je moja zemlja. Čekao sam nešto veliko, a na kraju sam otišao u reprezentaciju U-21. Kao čovjeku iz Hrvatske godi mi to.

Razgovor s Pletikosom

Euro kreće 21. lipnja utakmicom s Ukrajinom, potom su suparnici Španjolska i Rumunjska. Bit će vremena da se prije turnira dogovori i koja prijateljska utakmica.

- Popričao sam sa Stipom Pletikosom, a o detaljima priprema ćemo više razgovarati ovih dana.

Što danas možete reći o otkazu koji ste dobili u Iranu uoči Svjetskog prvenstva?

- Stvar je u cijeloj priči da sam napravio najbolji rezultat ikada u Aziji. Tu priča počinje i završava. A što je bilo, bilo je. Došao je novi predsjednik, doveo je svoje ljude, na kraju je prošao kako je prošao.

image
MOHAMMAD FARNOOD/SIPA PRESS/PROFIMEDIA

Zove se Mehdi Taj, na SP-u su ispali u skupini i izgubili od Sjedinjenih država što je njima bila najvažnija utakmica.

- Mene to na kraju ne zanima, znam kakav sam put imao i što sam napravio.

Je li vam bilo mučno gledati pred očima svađe u Iranskom savezu jednih koji su bili za vas i drugih protiv?

- Bilo je mučno, ali toliko sam jak da sam otišao na kraju na Svjetsko prvenstvo gledati Hrvatsku u polufinalu i u utakmici za treće mjesto. Nakon što nisam dobio prigodu voditi Iran kao izbornik, što sam izborio, imao sam snage doći u Katar i pratiti našu reprezentaciju. To vam govori da sam sve prevladao. Dobar sam, jak sam - sa smiješkom je zaključio Skočić.

Linker
02. svibanj 2024 02:47