GORAN MEHKEK/Cropix
TRAŽI SE I KAMP

Doznajemo: HNS u akciji, evo gdje bi Vatreni mogli igrati dvije utakmice u ožujku 2024.

Izabranici Zlatka Dalića će prije Eura odigrati četiri utakmice, a za prve dvije već postoje planovi
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 23. studeni 2023. 11:18

Gdje će Hrvatska boraviti na Euru, velika je enigma jer HNS se imao pravo predbilježiti na čak 12 kampova, dakako kao i sve ostale reprezentacije. Zbog nove sheme i programa održivosti Njemačka će za Euro bili podijeljena u tri regije - Sjever, Sredina i Jug.

Kad reprezentacije na ždrijebu 2. prosinca dobiju skupinu, znat će u kojoj regiji igraju te će u kampovima na tom području imati prednost izbora. Kao razlog navode želju da ne bi daleko putovali. Nogomet je upregnut u razne kampanje pa će tako i reprezentacije simbolički služiti kao primjer kako čuvati okoliš. Kraći put znači manje zagađenja. Iako nominalno imaju pravo boraviti bilo gdje.

Kramariću bi se svidio kamp Hoffenheima

No primjerice, ako bi Vatreni igrali na sjeveru, a htjeli stanovati na jugu, morali bi pričekati da svi koji igraju na jugu odaberu svoje pa uzeti od onoga što ostane. Nema veze ako je Hrvatska ovog časa broj 1 na rang listi za neki kamp na jugu: ne bude li tamo igrala, prije nje će ugovor moći potpisati i broj pet ako je on taj čija je skupina tamo. To je zakompliciralo posao team-menadžerima.

Iva Olivari i glasnogovornik Tomislav Pacak obišli su Njemačku i pregledali ponuđene destinacije, u svakoj su regiji iskoristili šansu da se predbilježe na četiri kampa koje čine hotel i tereni. Ponuda je bitno drugačija nego u Kataru, većina hotela nije tako luksuzna, dobar dio ih je u miru i zelenilu. Tereni su od malih igrališta amaterskih klubova do kampova Hannovera 96, ženskih ekipa Wolfsburga i Hoffenheima, ovo potonje bi se vjerojatno najviše svidjelo Andreju Kramariću. Posebno je s dobrim rješenjima ograničen sjever. Pacak nam je kazao kako nisu vidjeli neki izdvojeni kamp koji ih je baš posebno oduševio, iako razlike postoje.

Bliski istok ili Amerika?

Prvo što slijedi Vatrenima je ždrijeb 2. prosinca, a potom u roku 72 sata svaki Savez ima rok da se izjasni hoće li uzeti kamp u kojem ima pravo prvenstva. Nakon toga od ostalih biraju oni koji se nisu skrasili.

Katar je bio poseban i po mnogočemu fantastičan, ali itekako skup. Podatak da je HNS tamo potrošio u mjesec dana više od 1,5 milijun dolara, koliko je dobio od FIFA-e za boravak i prijevoz, dovoljno govori. Niti Njemačka nije jeftina, ali po ponudi ni tako ekstravagantna. Iako je, dakako, dobra.

Na Svjetskom prvenstvu 2006. godine Hrvatska je bila u Bad Brückenauu, od tamo je, primjerice, na otvaranje Mundijala s Brazilom putovala vlakom, međutim sada on nije u konkurenciji. Nije u katalogu, a iako Savez ima pravo odabrati i svoj kamp izvan ponude, nije ni u razmišljanjima HNS-a.

Do Eura koji počinje 14. lipnja 2024. godine Vatreni će vjerojatno četiri prijateljske utakmice. Prvo imaju u ožujku dva termina, moguće je da tada odu na neku turneju na Bliski istok ili u Ameriku ili da odigraju klasične prijateljske susrete, a zatim će uoči Prvenstva imati jedan ili vjerojatnije dva ogleda.

Linker
23. travanj 2024 22:33