Navijači na Rujevici (ilustracija)

 DAMIR ŠKOMRLJ Cropix
MIRIŠE NA SABOTAŽU

Doznajemo odakle su navijači koji su podigli ustašku zastavu. Nijedan dosad nije bio na utakmici Hrvatske

Trebamo li se čuditi? I dalje se ne zna tko je nacrtao svastiku na Poljudu...
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 14. rujan 2023. 22:21

Disciplinska komisija UEFA-e pokrenula je još jedan postupak protiv Hrvatskog nogometnog saveza i zbog ponašanja navijača na utakmici europskih kvalifikacija između Armenije i Hrvatske koja je odigrana u Erevanu.

HNS je prijavljen prema članku 16. Disciplinskog pravilnika UEFA-e zbog neprimjerenog ponašanja navijača. Prema izvještaju delegatkinje, oko 20 navijača koji su kupili ulaznice na crnom tržištu, a za koje se sumnja da su iz Hrvatske, sudjelovalo je u tučnjavi s armenskim navijačima na južnoj tribini. HNS se očitovao kako nema podatke o identitetu tih osoba.

Protiv HNS-a tako se ovog časa vode čak dva disciplinska procesa, prijeti mu i igranje pred zaključanim vratima prvu sljedeću utakmicu s Turskom u Osijeku i financijska kazna.

Mistična priča

I dok je priča iz Erevana pomalo mistična jer još nitko nije kazao o kojim se to “navijačima” radi, mladići koji su tri dana ranije na Rujevicu donijeli ustašku zastavu, što je predmet prvog postupka, sa sjevera su Hrvatske iz sela koja se nalaze u okolici Čakovca na pravcu prema Varaždinu, hrvatski državljani, Hrvati po nacionalnosti, najmlađi od trojice koje je policija privela na stadionu je 2000. godište.

HNS će u očitovanju Uefi navesti da je na tribinama bio 8151 gledatelj i nije se dogodio nikakav drugi incident

Prema evidenciji o prodanim ulaznicama za nogometne utakmice, u posljednjih 13 godina nisu na svoje ime kupili niti jednu kartu za niti jedan susret Hrvatske, Dinama, Hajduka niti Rijeke. Za ogled na Rujevici također nisu imali ulaznice na svoje ime, prema onome što znamo neslužbeno iz policijske istrage kazali su kako su ih dobili, ali nisu htjeli otkriti od koga. Branili su se tezom kako nisu znali da je to zabranjene zastava. Protiv njih je podnesena prekršajna prijava, nakon čega su pušteni kući. No, HNS je najavio da će ih tužiti za naknadu štete.

image

Navijači na Rujevici

ANTE ČIZMIĆ/Cropix

Znalo se događati da na utakmice Hrvatske dođu ljudi s nacističkim obilježjima, koji to uglavnom rade svjesno, nažalost, neki iz simpatija, ali pojedini i nesvjesno. Prošle godine ispred stadiona u Beču uoči utakmice Lige nacija s Austrijom zaštitari su oduzeli dvadesetak odjevnih predmeta, doslovno su skidali ljude ili ih nisu puštali na tribine zbog nedozvoljenih znakovlja, međutim, ovo je specifičan slučaj, koji više miriše na sabotažu nego na bilo što drugo.

Stevanovićeva tvrdnja

Zašto bi kriomice nosili zastavu ako ne znaju da je zabranjena? Zbog čega bi je razvili samo na nekoliko sekundi u par navrata i odmah sakrili? To ćeš učiniti ako želiš da te usklika onaj za koga želiš da te uslika, a da oni koji su pokraj tebe i policija na primijete što držiš u rukama, da ne dobiješ od njih po glavi ili ne budeš priveden. Da su se htjeli svima pokazati s njom, držali bi je cijelo vrijeme. Ti nisu došli navijati za Hrvatsku.

Imamo li se čemu čuditi? Pa u Hrvatskoj nikad nismo doznali tko je nacrtao na Poljudu 2015. godine svastiku. Zoran Milanović kao predsjednik dijeli lekcije o svemu, a tada kao premijer nije riješio taj slučaj. Da jest, možda bismo krenuli nekim zdravijim putem. Je li Hrvatska doista država koja nije u stanju čuvati svoje i vrijednosti civiliziranog svijeta? Tko sve u ovoj zemlji radi protiv Hrvatske?

Delegat UEFA-e je u Rijeci u izvještaju napisao kako mu je predstavnik FARE-a poslao SMS poruku o ustaškoj zastavi, dodajući kako je on nije vidio, ali FARE-e će dati dodatan izvještaj. Iz HNS-a kažu da im je Zoran Stevanović, kao glavni čovjek hrvatskog ogranka FARE-a, rekao kako nitko iz hrvatskog FARE-a nije bio na utakmici. Dakle, bio je netko drugi tko surađuje s UEFA-om. Nije se javio HNS-u, nisu ni znali da je na stadionu.

HNS priprema očitovanja UEFA-i. U onom o Rijeci navest će kako je na tribinama bilo 8151 gledatelj i nije se dogodio nikakav drugi incident, a budući da su vinovnici tog jedinog pronađeni i procesuirani, nema razloga da se kazne svi ljubitelji nogometa. No, rijetko kad UEFA za takve argumente ima sluha. Puno se nereda događa na europskim stadionima, pogotovo na jugoistoku i Nyon drži oštar kurs.

Linker
31. ožujak 2024 06:26