PAUL ELLIS Afp
POVRATAK MAJSTORA

Doznajemo: Oršić nije ozlijeđen, sprinta punom snagom i može biti velik dobitak za Hrvatsku i Dalića

Mislav Oršić ponovno je osvanuo na popisu Zlatka Dalića
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 25. rujan 2024. 16:20

Mislav Oršić vraća se među Vatrene, izbornik Zlatko Dalić pozvao ga je za utakmice sa Škotskom i Poljskom sredinom listopada u Ligi nacija. U ponedjeljak nije igrao na gostovanju kod Gaziantepa u turskom prvenstvu, nakon čega je trener Senol Günes kazao da se radi o ozljedi, međutim, doznajemo kako nije riječ ni o čemu ozbiljnom.

Na zadnjem treningu prije tog susreta osjetio je peckanje u predjelu zadnje lože i preventivno je preskočio nastup, ali isti dan odradio je trening u punom intenzitetu, a jednako tako je trenirao u utorak. Njegov dolazak na akciju nacionalne vrste nije upitan, ne dogodi li se štogod novog... Izbornik nema razloga za brigu.

Oršića nije bilo na okupljanju reprezentacija od Splita u ožujku 2023. godine na startu kvalifikacija za Euro kad se igralo s Walesom i potom u Bursi s Turskom. Posljednji nastup bio mu je legendarni, zabio je sjajan gol za pobjedu 2:1 nad Marokom i treće mjesto na Svjetskom prvenstvu 2022. godine. Zla sudbina htjela je da nakon vrhunca doživi ružan pad. U Kataru je igrao malo, ali vrlo učinkovito. U ogledu s Kanadom bio je asistent Lovri Majeru za 4:1, u utakmici s Brazilom dao je loptu za jedan od najvažnijih pogodaka Hrvatske ikad, Bruno Petković ju je pretvorio u 1:1 u četvrtfinalu, a zatim je savršeno izveo jedanaesterac u raspucavanju za plasman u polufinale. U susretu s Argentinom igrao je drugo poluvrijeme, nije bilo sreće ni veselja, no popravljano je to na Khalifa stadionu s Marokom.

Međutim, njegov transfer nakon toga u Southampton, gdje nije igrao, bio je start kalvarije koja se nastavila u srpnju prošle godine, kad mu je na pripremama u Sloveniji puknuo prednji križni ligament koljena. Eto, tek je sad počeo igrati kako spada, pet posljednjih utakmica bio je u startnoj postavi. Još čeka prvi povratnički pogodak...

image
AA/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA

Oršić je krilni napadač kakvih Daliću itekako nedostaje, zbog čega je i promijenio sustav igre s 4-3-3 na 3-5-2, a jasno da on donosi i više mogućnosti. I da Hrvatska u nekom času ponovno zaigra s krilima ako bi se pokazalo dobrim, ali i kao drugi napadač. U sezoni kad Dinamo igra Ligu prvaka nije se zgorega podsjetiti da je 2022. godine svladao Chelsea na Maksimiru upravo pogotkom Mislava Oršića na dodavanje Brune Petkovića, a da je su tada njih dvojica bili špice u formaciji 3-5-2. U više se navrata govorilo i o njegovom mogućem povratku u Dinamo, ali to se nije dogodilo.

Trabzonsporu je tek sada počeo isplaćivati što ga je izvukao iz engleskog "zatočeništva". U siječnju 2023. gorio je od želje da se okuša u Premier ligi, te je prešao iz Dinamo na Otok za 5,75 milijuna eura, no u najvišem rangu engleskog nogometa odigrao je samo skromnih šest minuta i brzo shvatio da su ga kupili u stilu šopingholičara koji kući donese pune torbe, pa na neke stvari i zaboravi. Hrvatski reprezentativac tako je ostao "zameten" negdje u "ormarima" tamošnjih trenera, te je potpisom za turski klub bio sretan što će ponovno vratio nogometu. Glavnu ulogu u tome imao je tadašnji trener Nenad Bjelica. No, sezona nije ni počela, a za njega je već završila. Propustio je i završnicu Lige nacija i Euru u Njemačkoj, ali stiže opet u ranoj fazi "akcije Amerika", budući da je aktualni ciklus Lige nacija predigra za kvalifikacije za SP.

Na startu ove sezone u intervju za SN kazao je:

- Nadam se da ću dobro krenuti i dobro igrati, te se ponovno nametnuti izborniku.

Ovog časa ima šest utakmica u kojima je igrao za Trabzonspor. Tri u prvenstvu, po jednu u kvalifikacijama Europske lige i Konferencijske lige, kao lijevo krilo. U turskom prvenstvu je u zadnja dva nastupa zamijenjen na poluvremenu. Upisao je jednu asistenciju u Europi. Još je u potrazi za svojom najboljom formom, ali s pravom je rekao:

image
HAKAN BURAK ALTUNOZ Anadolu Via Afp

- Meni je bitno da sam na terenu, da opet igram, da opet uživam u nogometu. Želim svaki dan uživati u nogometu.

Sklonost da se vrati u Dinamo nije skrivao, no Modri su doveli Marka Pjacu i Juana Cordobu, te na drugi način riješili krilne pozicije. Ostaje Dinamov rekorder po broju pogodaka u Europi s 28, iako mu je Bruno Petković za petama za 27.

Za Vatrene je debitirao 9. rujna 2019. godine, ima 27 nastupa i dva službena gola, protiv Španjolske u osmini finala Eura 2021. godine i taj Maroku. No, njegov hitac s bijele točke Alissonu Beckeru ostat će vječna priča i inspiracija. Kad će itko pitati kako pucati penal, odgovor je jednostavan - kao Oršić Brazilu. Premda će priznati da se ne sjeća puno detalja iz pripreme za taj susret jer dan ranije nije trenirao s momčadi zbog temperature, nije ni znao da će ući, no njegov bijeg i pas do Petkovića postali su legenda.

Kod udaraca s bijele točke zanimljivo je da su Vatreni imali sugestiju da pucaju po sredini, jer to je rješenje za Alissona. I to ni od koga drugoga nego od Mohameda Salaha, koji je Dejanu Lovrenu ‘otkucao‘ klupskog suigrača iz Liverpoola. Ili mu dodatno otvorio oči, jer i Lovren ga je itekako znao. Nije nam poznato je li ta uputa stigla do Oršića, ali sjećamo se što je on kazao:

- Prilikom jedanaesteraca planirao sam pucati po sredini, međutim, vidio sam da su to učinili Vlašić i Majer, pa sam se bojao da bi treći put bilo previše. Zato sam opalio nisko dolje u stranu.

Što Oršić kao povratnik skoro dvije godine kasnije još može dati Hrvatskoj? Prvo ovisi o njemu, koliko će biti dobar. Pravi Oršić itekako može, bez obzira na to što sada u fokus kamera ulaze pojedini mladi igrači. Iskustvo i kvaliteta uvijek su poželjna kombinacija.

Linker
25. rujan 2024 18:56