Ivan Perišić i Andrej Kramarić u društvu Marcela Brozovića

 Anne-christine Poujoulat/AFP/Pprofimedia
PIŠE DRAŽEN KRUŠELJ

Drama hrvatskih napadača: Jedan je ‘klinički mrtav‘, drugi se očajnički bori za minutažu, treći želi pobjeći...

Kramarić, Perišić, Vlašić ili ne igraju ili ne zabijaju, a ni Livaja nije u impresivnoj formi
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 24. ožujak 2023. 07:58

Ivan Perišić je probio čuvara, osvojio bok i ošišao travu oštrom povratnom loptom prema Andreju Kramariću. Pokušavajući spasiti momčad od neizbježne egzekucije, velški stoper James Lawrence sekundu kasnije spakirao je loptu u vlastitu mrežu, da bi u nastavku priče Josip Brekalo prvi potrčao u zagrljaj dvojici suigrača koji su režirali akciju za vodstvo.

Ako ovih dana vrti sažetke osječkog dvoboja "vatrenih" s Velšanima otprije gotovo četiri godine (2-1 za Hrvatsku), navijača nacionalne momčadi prođe blaga zebnja, jer Dalićevi prvi strijelci nakon Svjetskog prvenstva voze na rezervi. Kramarić (22 gola za Hrvatsku) igra najslabiju klupsku sezonu otkako je Leicester zamijenio za Hoffenheim, zbog čega je u jednom trenutku završio na klupi. Premda se za vikend prvi put od dolaska među "spurse" upisao u strijelce, Ivan Perišić (33 pogotka za "vatrene"), pod dojmom friške melodrame u režiji Antonija Contea, već pjevuši "što je meni ovo trebalo".

Premda ima barem šest milijuna konvertibilnih razloga godišnje da ne žuri s odlukama, otočki mediji vjeruju da Perišić već traži izlaznu strategiju iz Tottenhama. Brekalo? Taj je tek u drami: s navršene 24 godine i 33 nastupa za reprezentaciju, umjesto da odleti u stratosferu, on više ne može isplivati na površinu, i sada se očajnički bori za minutažu u Fiorentini.

image
TOM DUBRAVEC/Cropix

U uzvratnoj utakmici kvalifikacija za Euro 2020 (Wales vs Hrvatska 1-1, Cardiffu, listopad 2019.) jedini strijelac za "vatrene" bio je Nikola Vlašić, nogometaš koji je početkom sezone spektakularno istrčao iz startnog bloka u Torinu, ali se u međuvremenu ohladio i praktično ugasio. Zakočen ozljedom mišića, posljednjih mjesec dana on je proveo na marginama momčadi, i tek se u prošlom kolu vratio na teren.

Divovski promašaj

Najljepša stvar u nogometu, ako vjerujete staroj krilatici, jest da je za vikend nova utakmica. U prijevodu, nema vremena za spavanje na lovorikama, niti za utapanje u depresiji, iako ne bih danas o tome naglas govorio u društvu Mislava Oršića. Igrač koji je u Kataru spustio zastor na briljantno Svjetsko prvenstvo pogotkom za broncu protiv Maroka, trenutačno je klinički mrtav.

"Dok Oršić čeka svoj prvi start za "saintse" u Premier ligi, njegov prijelaz u Southampton sve jasnije izrasta u divovski promašaj koji će igrača koštati mjesta u reprezentaciji", zbraja Daily Echo pluseve i oduzima minuse ljetne tržnice kluba s juga Engleske. Taj klub trenutačno ima trinaestoricu reprezentativaca rasutih na dužnostima diljem svijeta, a Oršićeve dionice u toj konkurenciji uopće ne izgledaju dobro.

Šest puta vredniji od Muse?

Budu li svi zdravi i orni za subotnji meč na Poljudu, strijelac u najboljoj formi istrčat će u pogrešnom dresu. Mladić se zove Brennan Johnson, ima tek 21 godinu i na Svjetskom prvenstvu se - iako bez golgeterskog učinka - tako napunio samopouzdanjem da je u nastavku priče zabio 7 golova za Nottingham Forest, pet u Premier ligi, i još dva u liga-kupu.

image

Marko Livaja i Andrej Kramarić

TOM DUBRAVEC/Cropix

A budući da se svaki gol tinejdžera protiv velikih momaka iz engleskih klubova ponderira na drukčiji način nego u ostatku svijeta, mladi Johnson prema Transfermarktu već vrijedi 30 milijuna eura. Usporedbe radi, dok maršira prema naslovu portugalskog prvaka i četvrtfinalu Lige prvaka, Petar Musa na istoj ljestvici košta 5 milijuna eura. Dok traži pouzdan način za otrježnjenje i izlazak iz slatkog katarskog mamurluka, Zlatko Dalić nabrijava moral svojih ratnika dozivajući na motivacijske sastanke ratnike iz 4. Gardijske brigade HV-a, ali za uspješan start u svoj već četvrti kvalifikacijski ciklus trebat će mu i raspoložen strijelac. Takvog izbornik trenutačno ne vidi na obzoru.

Niti prvi topnik HNL-a nije u impresivnoj formi: Marko Livaja je nakon povratka sa SP-a u prvenstvu zabio šest golova za Hajduk, ali polovicu te kvote isporučio je s bijele točke. Na papiru skupina izgleda kao dobitak na lutriji, otvorena cesta prema završnom turniru još jednog velikog natjecanja, ali za elegantan ulazak u kampanju barem jedan od Dalićevih dežurnih strijelaca mora se probuditi iz klupske letargije...

Linker
02. svibanj 2024 00:00