Dražen Ladić

 RONALD GORSIC Cropix
ZANIMLJIVA RASPRAVA

Dražen Ladić: Žena iz Engleskog saveza ostala je u čudu kad je vidjela koliko nas je došlo na sastanak

‘Počeli smo vjerovati da smo najbolji, samo tako moramo nastaviti dalje‘, kazao je Ćorluka
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 26. veljača 2023. 15:56

Vedran Ćorluka i Dražen Ladić ponudili su zanimljivu raspravu tijekom nogometnog simpozija na KIF-u. Prvi izbornikov pomoćnik Ćorluka kazao je:

- Prije uspjeha, u reprezentaciji sam doživio dosta razočaranja, imali smo kvalitetu, ali nismo dovoljno vjerovali da smo dobri. Nismo imali ni karakter, u ključnim trenucima treba ga pokazati. Ako se sjetimo Turske 2008. u četvrtfinalu EP-a, kad smo primili gol držali smo se za glavu iako su već trajali "penali". Protiv Portugala 2016. opet smo dobili gol u 117. minuti jer nismo bili karakterno jaki. To se promijenilo 2018. zato što nismo gubili glavu. Jedanaesterac koji Luka nije zabio protiv Danske u osmini finala SP-a 2018., dvije godine prije ili 2008. izbacio bi nas iz natjecanja.

Na to se oglasio Ladić:

- Mi smo mali fenomeni. Kad je bilo neuspjeha, mislim da se nije radilo toliko o karakteru, nego okruženju u kojem je ekipa egzistirala. Izbornik Dalić je dobro pogodio pristup igračima da ih dobije. Ponekad to izgleda kao improvizacija, ali u tome se mi najbolje snalazimo. Dakle, imali smo u prošlosti vrhunske trenere, međutim, velika većina ne bi bila sposobna voditi reprezentaciju. Zlatko je pogodio crtu da dobije njihovu kvalitetu, ne željeznom rukom, no nema ni zafrkancije.

Ćorluka je, pak, ovako opisao uzlet rezultata i pobjede u napetim susretima na velikim natjecanjima:

- Imamo igrače koji osvajaju naslove svake godine i kazali smo sami sebi kako je red da s njima napravimo najveće rezultate. Počeli smo vjerovati da smo najbolji, samo tako moramo nastaviti dalje. Igrači koje imamo daju nam to za pravo.

Opisao je kako stožer funkcionira tijekom utakmica:

- Video analitičar Rochon i Ladić bili su na tribini. Ja sam tijekom susreta u Kataru bio na vezi s Rochonom i imao iPad na koji mi je slao taktičke stvari za koje je mislio da su problematične. Najvažnije da je informacija kratka i jasna, popričam s Olićem i Mandžukićem, te ako smatramo da je to bitno prenesemo izborniku. Zna se dogoditi da nekad Rochinu kažemo kako to nije to, to je stvar igračkog iskustva... Puno nam pomaže komunikacija sa skautima da korigiramo pozicije nekih igrača... Nekad i sam reagiram, jer izbornik nam je dao slobodu.

Objasnio je zašto je u ogledu s Brazilom vikao na Petkovića.

- Bruno nije dobro razumio što sam mu bio govorio, pa je ispalo da izlazim pet-šest puta na crtu. Govorio sam mu da ne dopušta da lopta ide iza njegovih leđa, nego ispred njega.

Sve u 17-22 minute

Ladić je sada skaut, nekad je on bio prvi pomoćnik, no to se promijenilo nakon Eura 2021.

- Igračima ne radimo pojedinačne prezentacije, nego zajedničku. Nastojim sve prikazati u 17-22 minute. Kako suparnici iznose loptu od golmana, kako se postavljaju bočni igrači, kako središnji, tko iznosi loptu, je li pametnije raditi presing ili im dati prostor da izađu, izlaze li kroz pas ili dugom loptom, tko skače na tu loptu... Zatim slijedi pojedinačna analiza igrača protivnika, stil igre, rade li višak na strani ili u sredini, kako napadači izvršavaju obrambene zadaće... - opisao je i dodao:

- Nisam to u stanju raditi gledajući utakmice na televiziji, puno više detalja vidim kad sam na tribini.

Istaknuo je:

- Možda je naš način skautinga malo čudan za renomirane svjetske reprezentacije, s obzirom na to da smo sve radili dvojica. Žena iz Engleskog saveza htjela je razmijeniti mišljenja i iskustva s nama, došla je u naš hotel i zatražila sastanak. Stigli smo Marc i ja, a ona je pitala kad će se pridružiti ostali skauti. Nije se mogla načuditi kad smo rekli da nema drugih. Rekla je da kod njih skautska služba ima 12 ljudi. Trojica sjede na utakmici iza izbornika s laptopima.

Linker
20. travanj 2024 12:41