DENIS LOVROVIC Afp
KAKO ĆE IZGLEDATI HRVATSKA

Dvije pogreške poslale su Vatrenog na klupu, Zlatko Dalić sprema iznenađenje u vrhu napada?

Hrvatska traži iskupljenje, a Zlatko Dalić će postaviti momčad koja može izdržati pakao u Bursi
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 27. ožujak 2023. 20:24

Jednu zabavnu i relativno lepršavu nogometnu predstavu Hrvatska je u subotu na Poljudu ukrasila neočekivanom mašnicom uz velikodušnu pozivnicu: jeftino primljenim golom u sudačkoj nadoknadi nacionalna je momčad zapravo ponudila Walesu da aktivno napadne jedno od dva mjesta koja vode na finalni turnir 2024. Ono što je do prije tjedan dana izgledalo kao šetnja "vatrenih" u parku, sada se odjednom pretvara u hod na prstima kroz minsko polje.

Generalno, nema ničeg pogrešnog u matematici Zlatka Dalića, prema kojoj 18 osvojenih bodova jamči plasman u Njemačku sljedeće godine. Taj plan i dalje je realno ostvariv, jer i pored sporog starta u ponudi ostaje još 21 bod. Ako nisu izletjeli s pucnjem, mogu li "vatreni" u utorak s malim zakašnjenjem ipak istrčati iz startnog bloka u vrućoj Bursi i preuzeti vrh ljestvice? Trenutak nije idealan, jer za početak Dalić je spletom okolnosti ostao bez klasične "devetke".

image

Petar Musa na Poljudu je zamijenio Marka Livaju

ANTE CIZMIC Cropix

Eskisehir kao upozorenje

Ozlijeđeni Petković nije putovao u Tursku, baš kao niti Livaja, koji je ispao iz pogona u drugom poluvremenu meča s Walesom. Otprije je izbornik odlučio da će dres Budimira, kojeg je počastio s dovoljno kredita bez opipljiva profita, dobaciti mlađem Petru Musi, ali 25-godišnjak tek treba upoznati okruženje i onda demonstrirati vještinu zbog koje je prošlog ljeta regrutiran u Benficu.

Ali nije samo kadrovska muka u napadu razlog za Dalićevu blagu strepnju uoči gostovanja u Bursi. Izbornik treba pripremiti momčad za spuštanje u grotlo nalik onom koje je progutalo reprezentaciju u jesen 2017. godine na gostovanju u Eskisehiru. Tridesetak tisuća duša na tribinama tada je neumornim navijanjem odguralo Turke do 1-0 pobjede protiv Hrvatske, u čijem su sastavu bili svi ključni senatori, od Modrića i Perišića, preko Kovačića i Brozovića, do Lovrena i Vide. Bursa će u tom smislu puno više sličiti Eskisehiru (izbornik Čačić), nego onoj utakmici u Istanbulu tri godine kasnije, kada su Dalićevi nogometaši odigrali 3-3. U tom revijalnom, revolveraškom dvoboju igrale su, naime, mješovite postave, i ambijent nije bio niti približno tako užaren.

Dva milijuna ih čekaju

Ovaj put navijači će doći pozdraviti Calhanoglua i suigrače jer su neokrznuti preživjeli vrelu dobrodošlicu Armenije te naciji uzdrmanoj katastrofalnim potresom ubrizgali malo samopouzdanja.

Premda je porazom protiv Portugala u dodatnim kvalifikacijama za SP 2022 pretrpio težak udarac, Stefan Kuntz je s deset pobjeda u prvih 15 utakmica na klupi Turske utabao stazu prema uspjesima. Prvi značajan uspjeh ostvario je kada je reprezentaciju vratio u B skupinu Lige nacija, a u sljedećem izazovu cilj mu je drugu domovinu (nekad je bio igrač Besiktasa) dogodine dovesti u "vaterland", gdje bi se dva milijuna Turaka već potrudili da se reprezentacija osjeća kao domaćin turnira...



Dvije pogreške poslale su Josipa Juranovića na klupu

image

Josip Juranović

ANTE CIZMIC Cropix

I Zlatko Dalić i Stefan Kuntz nakon uvodnih utakmica s Walesom i Armenijom razmišljaju o obrambenim korekcijama. Hrvatski izbornik na pragu je odluke da desni bok povjeri Bayernovu braniču Josipu Stanišiću, jer je Josip Juranović u subotu dvaput zaspao u defenzivnim reakcijama.

Njegov prvi propust Daniel James nije iskoristio, ali je zato Nathan Broadhead iskoristio ponuđeni dar, i poentirao iz peterca za 1-1. Dalić još važe kako bez Petkovića i Livaje komponirati napad, a jednu dvojbu ima i kada je riječ o veznom redu. Izbornik je blizu rješenju da u vrh napada pošalje Musu, iza kojeg bi s krila djelovali Perišić i Kramarić. U opreznijoj varijanti Brozović još jednom bi pivotirao na sredini između Modrića i Kovačića, no nije isključena opcija da starta Mario Pašalić kao igrač koji iz drugog plana često ulazi u završnicu.

Na drugoj strani, Kuntz je već nakon prvog poluvremena dvoboja s Armenijom odustao od ideje s trojicom stopera u obrambenom redu, jer su Kabak, Demiral i Söyüncü teško sinkronizirali zajedničke akcije. U nastavku meča vratio se na obranu s četvoricom, i Turska je izgledala bolje.

Utakmicu je pogotkom riješio Aktürkoğlu, džoker s klupe, 24-godišnji napadač koji se do dresa Galatasaraya prije dvije godine probio iz treće lige.

Linker
20. travanj 2024 04:34