DPPI media via AFP
POPUŠTANJE MJERA

Englezi imaju plan: Evo koliko će ljudi biti na tribinama Wembleyja na našoj utakmici protiv Hrvatske!

Zadnje kolo Premiershipa trebalo bi se igrati s ograničenim brojem gledatelja, kao i Euro
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 24. veljača 2021. 12:32

Posljednje kolo ovogodišnjeg izdanja engleske Premier lige moglo bi se odigrati pred gledateljima. Naime, Vlada u Londonu donijela je odluku da, ukoliko epidemiološka situacija bude povoljna, navijači mogu ponovno na tribine nogometnih stadiona nakon 17. svibnja.

Ukoliko se obistine spomenute prognoze na tribinama najvećih premierligaških stadiona moći će se okupiti najviše 10 tisuća gledatelja, a na manjim stadionima 25 posto od ukupnog kapaciteta. Globalna pandemija uzrokovana koronavirusom bacila je na koljena sve segmente društva, pa tako velikih financijskih gubitaka nije pošteđena niti nogometna industrija.

U kolijevci nogometa spas se pronašao u prihodima od televizijskih prava, te je nakon svega najvažnije da će se ova sezona, baš kao i prošlogodišnja, privesti kraju, Nakon svih problena s posebnim šlagom na torti - gledateljima na tribinama.

Koliko je pandemija koronavirusa financijski ‘izmasakrirala’ engleske klubove, dovoljno govori spoznaja da se špekulira o ukupnom gubitku od preko milijardu eura zbog zabrane ulaska gledatelja na tribine. Manchester United već je objavio da ga je igranje na Old Traffordu bez gledatelja stajalo gubitka od preko 100 milijuna funti, a vrlo je zanimljivo razmišljanje predsjednika Leeds Uniteda Andree Radrizzanija.

Ponos Yorkshirea se nakon 16 godišnje muke napokon vratio u elitni razred engleskog nogometa i umjesto da Elland Road na svakoj domaćoj utakmici bude ispunjen do posljednjeg mjesta, igrači Leedsa na putu do ostanka u elitnom društvu kroče u komornom okruženju.

- Toliko smo truda uložili da se konačno vratimo tamo gdje po svemu i pripadamo i sada zbog ugroze kakva se nije pojavila stotinama godina ne možemo imati podršku naših navijača, koja nam je često bila od presudne važnosti. Jedva čekamo njihov povratak, pa makar i u posljednjem kolu, a bolje je i ne pričati koliko smo financijski izgubili zbog praznih tribina. Samo posljednje četiri domaće utakmice prošle sezone na praznim tribinama donijele su klubu gubitak od 5 milijuna funti, a da ne govorimo u ovom prvenstvu kada se natječemo u Premier ligi - istaknuo je Radrizanni.

No, planirani povratak navijača na tribine ima i drugu stranu medalje, jer su već započele rasprave kako će klubovi koji su domaćini u posljednjem kolu Premier lige imati, u kontekstu cijele sezone, u jednom dijelu i ‘nepravednu’ podršku svojih navijača u odnosu na suparnike. Manchester City bi naslov prvaka na Etihadu mogao proslaviti uz navijačku podršku protiv Evertona, Leicester u zadnjem kolu čeka Tottenham, dok bi putnika u 2. ligu mogao odlučiti dvoboj Fulhama i Newcastlea.

Kratko trajalo

Ove sezone navijači su se u pojedinim djelovima Engleske vratili na tribine od početka studenoga do prije Božića prošle godine, ali u maksimalnom broju od 2.000. Uz malo sreće, broj bi ovoga puta mogao biti pet put veći, dok se Englezi nadaju da će na Europskom prvenstvu u lipnju utakmice protiv Hrvatske (13. lipnja), Češke (22. lipnja) i za njih posebno važan dvoboj sa Škotskom (18. lipnja) moći igrati pred 25.000 gledatelja na Wembleyju.

Inače, finale FA kupa će proteći bez navijača s obzirom da je na rasporedu 15. svibnja, a usprkos novoj odluci, čelnici kultnog teniskog turnira u Wimbledonu skloni su varijanti da se najveći teniski turnir na svijetu igra bez gledatelja.

Linker
19. travanj 2024 18:21