STUART FRANKLIN Afp
TAKTIČKA ANALIZA

Enrique je Dalića pobijedio s 2:1, a onda ga je nadmudrio - Olmo! Najlošija odluka bila je ona s početka

Dalić je prekasno zamijenio indisponiranog Rebića raspoloženim i rastrčanim Mislavom Oršićem
Piše: Nikola Lipovac/jutarnji listObjavljeno: 29. lipanj 2021. 15:19

Jedna se utakmica igrala do 3-1 za Španjolsku, druga do 90. minute, a treća u produžecima i dvije od tri dobio je Luis Enrique! Dani Olmo je bio prevaga s klupe, asistent za dva španjolska pogotka u prvom produžetku i to oba na isti način, dijagonalom na Brekala, kojeg je Zlatko Dalić „zaboravio” maknuti s desnog beka, nakon što je poslužio svrsi u našem povratku sa 1-3 na 3-3. Naravno, sve je ovo pametovanje nakon bitke, jer naši su u prvom produžetku prvi stvorili dvije prigode, ali sve u svemu, španjolski je izbornik bolje odigrao svoje karte i adute od hrvatskog, koji je prekasno zamijenio i indisponiranog Rebića raspoloženim i rastrčanim Mislavom Oršićem, tek u 67. minuti.

image
WOLFGANG RATTAY Afp

Dalić je minimalno mijenjao, Ćaleta-Car za kartoniranog Lovrena, Rebić za kovidnog Perišića, izvan zapisnika ostao je ponovno ozlijeđeni Barišić. Luis Enrique s dvije taktičke promjene, Gaya lijevi bek umjesto Jordija Albe, a Ferran Torres na krilu umjesto Gerarda Morena. Počeli su Španjolci s ljevakom Sarabijom lijevo, a dešnjakom Ferranom desno, no nakon otprilike pola sata, nakon našeg vodstva, su se zamijenili. Kasnije je na desno krilo ušao Dani Olmo i vrlo dobro znao što mora raditi. Kod nas je, pak, Mislav Oršić pokazao da je bio zaslužio da otpočetka starta umjesto Perišića, čak se i Brekalo doimao raspoloženiji i spremniji za igru od napadača Milana, dakle, Dalić je krivo izabrao...

Našima je ideja bila općepoznata, osujetiti distribuciju lopte prema Busquetsu, koji je najčešće bio u sendviču između Petkovića i Modrića, no kad bi se približio našoj trećini na njega je izlazio Brozović, dok se Modrić bavio Pedrijem, a Kovačić Kokeom. Rebić je dobio prednost pred Brekalom zbog siline kojom je trebao probijati blok, no bio je obukao krive kopačke i dok ih je mijenjao primili smo gol za 1-1. S novim kopačkama Rebić je pojurio u kontru na dubinsku Kovačićevu loptu u sudačkoj nadoknadi 1. poluvremena i to je bilo to od njega...

image
JONATHAN NACKSTRAND Afp

Naši su na odmor otišli s 1-1, zahvaljujući „kiksu” Unaija Simona na povratnu Pedrijevu loptu, no slabo su naši iskoristili iznenadno vodstvo. Posjed Španjolaca u prvih 45 minuta je bio 68:32 %, rijetko su naši uspijevali do zadnje trećine „La Roje”, izuzev Vlašićeve prilike u 25. minuti. Plitkom formacijom Hrvatska je spriječila brzi protok lopte Španjolske, ali previše su prilika stvorili Španjolci iznenadnim okomitim loptama, Busquets za Pedrija, Pedri za Kokea, zatim s krila Ferran za Moratu... Branio je Livaković što je mogao, nešto promašivali suparnici.

Kad je, pak Rebić bio izvan igre, Španjolci su pohitali u našu zadnju trećinu i ta je ofenziva rezultirala pogotkom. Kad god su mogli Španjolci u Hrvatima stiskali visoki presing, a ovi nisu htjeli riskirati, pa se Livaković češće nego dosad odlučivao na duge lopte, no Petković je bio dobro čuvan, Eric Garcia i Laporte nisu mu dali primi(ri)ti dugu loptu.

Drugo poluvrijeme počeli smo s Kramarićem umjesto Petkovića i promjenom formacije u 4-2-3-1, ali Brozović je „izašao” na „desetku” kako bi pozicijski izlazio na Busquetsa u organizaciji igre. Pokušali su naši visokim presingom, ali Španjolci vole kad ih netko napadne na njihovoj polovici. Drugi pogodak postigli su nakon centaršuta s krila, desni bek je utrčao na drugu vratnicu, a treći dugom loptom, dijagonalom stopera dok se naši još nisu posložili nakon „minute odmora” za osvježavanje. Zbilo se to malo nakon što je Dalić uveo Brekala umjesto Juranovića i prešao na 3-5-2. Nakon 1-3 ušli su Budimir i Pašalić, strijelac glavom za 3-3 u svom stilu, utrčavanjem iz drugog plana na Oršićev centaršut. No, u produžecima su se naši vratili na 4-2-3-1 s Brekalom na beku.

Zagrijavao se Šime Vrsaljko, no nije bilo prekida i Morata je preko Brekala zabio za 3-4, kasnije i Oyarzabal za 3-5, Budimir, s druge strane, nije pogodio na startu drugog produžetka i bilo je iluzorno očekivati novi preokret, Španjolci su se dobro rasporedili po terenu, Rodri zamijenio Busquetsa te posjedom kontrolirali rezultat. U zadnjih 15 minuta imali su posjed 76:24%.

Linker
09. lipanj 2023 14:11