Luis Enrique
 JULIO MUNOZ Afp
PRESICA U ŠPANJOLSKOM TABORU

Enrique otkrio dio plana za Hrvatsku: ‘Bitno je osigurati da Modrić što manje ima loptu! Jaki su Hrvati‘

‘Bit će to prava bitka jer Hrvatska ima odlične igrače na sredini terena‘, kaže izbornik Španjolske.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 27. lipanj 2021. 18:42

Španjolski izbornik Luis Enrique i veznjak Koke na Parkenu su najavili utakmicu s Hrvatskom:

- Hrvatska ima jako dobru momčad, mislim da će staviti naglasak na sredinu terena i da će se tu voditi najveći boj. No, da bi vezni red mogao dobro funkcionirati puno toga ovisi i o napadačima. Kako nama, tako i njima. Hrvati imaju istog izbornika i najveći broj istih igrača kao prije tri godine kad smo se susreli u Ligi nacija i dobro ih poznajemo - kazao je Luis Enrique, te na pitanje koliko je značajno da Luki Modriću ne dopusti previše kontakta s loptom, odgovorio:

image
MARCELO DEL POZO Afp

- Modrić je jako kvalitetan igrač, može otići naprijed i pogoditi mrežu. Što ćemo više mi kontrolirati loptu, s time ćemo smanjiti njegov potencijal. Naravno, Modrić je jedan od najboljih igrača Hrvatske za koju očekujem da će nas htjeti pritisnuti, ali vidjet ćemo što će biti od toga. Za ishod susreta vrlo je značajan i obrambeni karakter utakmice. Španjolskoj je iznimno važno imati dobru sredinu terena, većina problema dolazi iz onoga što ne možemo riješiti u sredini. Jako je bitna sredina i za Hrvatsku jer i oni imaju tu najbolje igrače.

Je li ovo za Španjolsku trenutak istine? Kako biste saželi osjećaj pred utakmicu?

- U jednu riječ - samopouzdanje.

Slovačka vas je podignula?

- Ništa se nije promijenilo, imamo isti pristup. Stvorili smo jako puno prilika sa Švedskom i Poljskom, a onda smo uvjerljivo pobijedili i to naravno potiče energiju i samopouzdanje. Jako je dobro za našu momčad.

Španjolska od 2012. nije igrala u četvrtfinalu. Sada je to momčad koja se razvija. Vidjet će se na čemu je.

- Da, ali isto je vrijedilo za Slovačku. I Hrvatsku moramo pobijediti ako želimo dalje. Volio bih da se realizira ono što sam zamislio. Nemam dvojbe što očekujem od svoje ekipe. Mislio sam da ćemo osvojiti prvo mjesto u skupini, to smo zaslužili, ali motivacija je ostala visoka.

Koliko utječe što ovaj susret nećete igrati doma u Sevilli kao dosad?

- Voljeli bismo igrati svaku utakmicu u Sevilli okruženi našim navijačima, ali profesionalci se adaptiraju. Pogotovo kad se radi o klimi. Jako smo uzbuđeni, želimo odigrati dobro i doći do četvrtfinala.

S čime biste bili zadovoljni na kraju Eura?

- U potpunosti smo usredotočeni kako proći kroz jako tešku utakmicu s Hrvatskom - zaključio je Luis Enrique.

Veznjak Atletica Koke je na pitanje koliko će Hrvatskoj nedostajati Ivan Perišić odgovorio:

- Njegov izostanak je veliki nedostatak za Hrvatsku. Igra na visokim razinama u klubu i u reprezentaciju. No, tko će ga zamijeniti napravit će jako dobar posao. Moramo biti oprezni jer igramo protiv Hrvatske, a ne Perišića. Valja nam se kvalitetno obraniti i držati posjed koliko je god moguće.

Puno puta sučelio se s Modrićem. Ako ga uspiju kontrolirati, hoće li to dati više mogućnosti da dobiju utakmicu?

- Znamo Modrića, ne otkrivamo ga sad. On je fantastičan igrač, uz druge koje Hrvatska ima, i očekujemo bitku u sredini terena.

Je li vam rivalstvo s njim dodatan motiv?

- Volim igrati protiv najboljih, Luka je jedan od tih. Nekad sam dobio ja, nekad on, nadam se da će ovaj put slaviti Španjolska. Nisu bitni pojedinačan dvoboji nego nacionalna momčad.

Kako gleda na njegov šut vanjskim dijelom stopala?

- To ne mogu mnogi, zahtijeva određenu tehniku. Modriću moramo pokloniti pozornost, ali naš je cilj voditi igru i zabijati.

Jeste li se čuli s klupskom kolegom Šimom Vrsaljkom?

​- Nisam bio u mogućnosti razgovarati s njim. Svakako ćemo popričati nakon utakmice.

Kako to da niste već pet puta zaredom realizirali penal?

- Vježbamo ih svaki dan, nismo imali dovoljno sreće. Ne brinem se za to, nadam se da ćemo ga dobiti i na ovoj utakmici te ga zabiti.

Što znači povratka Busquetsa u momčad?

- Dao je sve što je mogao nogometu. Način na koji igra i postavlja se na terenu govori da je fantastičan. Tijekom karijere je uvijek bio na visokoj razini. Kapetan je. Njegovo je prisustvo jako bitno za nas.

Imate li nedovršenih poslova na Eurima?

- Kad igrate na takvim natjecanjima nastojite pobijediti i nadam se da ćemo to postići ove godine. Nisam imao previše sreće na velikim turnirima od Brazila. Nadam se da neću ići na odmor nego provesti što više vremena s reprezentacijom - zaključio je Koke.

Linker
20. travanj 2024 04:20