MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix
POTVRDIO DALIĆEVU VIZIJU

Evo gdje će spasitelj Vatrenih nastaviti karijeru, menadžer otkriva: ‘Lani je imao astronomsku ponudu!‘

Mario Pašalić pauzirao je tri mjeseca, uhvatio formu i onda spasio Hrvatsku na Rujevici
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 29. ožujak 2021. 21:17

Mario Pašalić (26) ispunio je misiju, dobio je šansu protiv Cipra da kao vrstan igrač glavom iz drugog plana prijeti suparniku, zabio je pobjednički gol i potvrdio izbornikovu viziju.


Prvi put riješio je službenu natjecateljsku utakmicu reprezentacije i to jako bitnu, izborimo li Svjetsko prvenstvo pisat će se o večeri na Rujevici u kojoj je spasio nacionalnu vrstu. Kako je premijerno startao od prve minute u kvalifikacijskom susretu, dugo će pamtiti subotu 27. ožujka 2021. godine.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix


Zbog sportske hernije izostao je značajan dio sezone, na terenima ga nije bilo tri mjeseca, od kraja studenoga sve do 1. ožujka, kad se vratio golom u utakmici s Lazijom. U međuvremenu trener Gian-Piero Gasperini dijelom je promijenio momčad, a kako Pašalić nije igrač bljeska nego rada i kontinuiteta, trebalo mu je vremena da uhvati formu. Tekuća sezona za njega nije na razini prethodne kad su Atalanta i on bili europski hit, ali imaju finale Talijanskog kupa s Juventusom 19. svibnja, šansu za trofej koji u Bergamu nisu uzeli od 1963. godine, a ujedno i mogućnost kroz prvenstvo izboriti Ligu prvaka. Ovog su časa na četvrtom mjestu.

Promjena pozicije

Pašalić je etabliran europski nogometaš koji se prvenstveno ističe odličnim razumijevanjem igre, sposoban je iznenaditi obranu, ubaciti joj se iza leđa i poentirati, glavno ili nogom, svejedno. Taktički je na visokoj razini. No, na startu ove sezone trener Atalante nije ga više držao tako blizu protivničkom golu, tražio je da igra kao jedan od zadnjih veznih, što također zna i može, no s time je dalje od vrata i rjeđe strijelac. Zabio je četiri gola u prvenstvu, a nijedan u Ligi prvaka, dok je u 2019./20. imao devet pogodaka u Serie A i tri u elitnom europskom natjecanju.


Mario Pašalić za reprezentaciju je prvi put napravio nešto veliko, u subotu je bio junak i to je samo najava onoga što slijedi. Neće ovo biti zadnji put. Radišan, ozbiljan, odgovoran, zreo, on je od igrača koji će tek dosegnuti vrhunac. Zlatko Dalić nije ga vodio u Rusiju, tijekom kvalifikacija za Euro dobivao je šansu iz drugog plana, a tek u Ligi nacija u nekim je susretima iskočio je u fokus. Sada smo na djelu vidjeli da je jak adut. Dogodilo se to u utakmici u kojoj reprezentacija nije blistala, pa je i on sretan samo zbog pogotka i rezultata. Bio mu je to treći gol u 23. nastupu, prva su dva iz prijateljskih susreta sa Švicarskom i Turskom. U aktualnoj sezoni Pašalić je s ta tri pogotka najbolji strijelac reprezentacije zajedno s Josipom Brekalom. Po dva su dali Vlašić i Kovačić.

MARKO NALETILIĆ Plan je da i sljedeće sezone igra za Atalantu

Ugovor s Atalantom veže ga još tri sezone i gotovo je sigurno da će ostati u Bergamu, iako je lani imao sjajnu ponudu od jakog bundesligaša koju ni on niti klub nisu prihvatili. Po Transfermarktu je procijenjen na 25 milijuna eura, a radilo se o još većoj cifri.


- Plan je da Pašalić igra i sljedeću sezonu u Atalanti. Lani je imao astronomsku ponudu, no vjerujemo da i dalje može napredovati kod Gasperinija - kazao nam je njegov menadžer Marko Naletilić.


Činjenica da mu Dalić se više vjeruje, a da je on iznimno motiviran za svaki nastup u državnom dresu. Euro će mu biti prvo veliko natjecanje, danas je jedan od igrača od kojih očekujemo značajne stvari. I kad će biti starter i kad će imati ulogu jokera. On je svojom motorikom i fizikalijama veznjak koji Vatrenima daje neke nove vrline i dodatne opcije, kakve čak niti srebrni iz Rusije nisu imali. No, tada su se stvari rješavale na drugačiji način.

Za razliku od nekih drugih, kad je zdrav njemu ne treba puno odmora, može igrati svaka tri dana, tako i protiv Malte u utorak. Odluči li izbornik da je neophodan u startnih jedanaest.

Pašalićeva tri gola za Hrvatsku

27. 3. 2021.
Hrvatska - Cipar 1:0
Pogodak za slavlje u 40. minuti
Prvi službeni natjecateljski pogodak u dresu Hrvatske Pašalić je postigao u Rijeci protiv Cipra. Kao starter gol je zabio glavom u 40. minuti na asistenciju Cipranina Soterioua. (dd)

Linker
17. travanj 2024 09:10