OZAN KOSE
BAROMETAR SN

Evo gdje su Vatreni od svjetskog srebra do sada: Samo dva sudionika Eura lošija su od Hrvatske

Hrvatska je u 23 utakmice koje su prethodile Portugalu osvojila tek 50,7 posto bodova
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 18. studeni 2020. 17:54

Mi smo svjetski doprvaci, moramo to i pokazati! Tako, otprilike, započinje svaka reprezentativna akcija nakon Rusije, tim riječima Zlatka Dalića. A završava, uglavnom, pobrojavanjem štete na nakrivljenom brodu i uz novo ohrabrenje da ćemo uskoro biti bolji, da će stvari sjesti na svoje mjesto. I tako, utakmica po utakmica, skupile su se nakon Mundijala do ovoga tjedna već 23, a taj imidž svjetskih doprvaka odavno je izblijedio. Međutim, dok je još i očekivano da Hrvatska ne može kontinuirano biti u društvu Francuske, Portugala, Engleske..., zabrinjavajuće je što su i neke donedavno manje kvalitetne reprezentacije “prešišale” Hrvatsku. Kad izbornik kaže da je Švedska trenutno bolja od nas...

I može svatko imati svoje mišljenje, svoj stav, nadati se da će Hrvatska na Euru opet zablistati, nadati se da ćemo kad nestane pandemije i silnih testiranja, jer ona “odnose koncentraciju”, opet gledati moćnu Hrvatsku. No, mišljenja su dopuštena, ali brojke su egzaktne i puno govore.

Smjene generacija

A govore da je u društvu 24 reprezentacije koje su se plasirale na Euro, u razdoblju od ruskog Mundijala do ovog tjedna, Hrvatska po rezultatima jedino ispred Slovačke i Švicarske. Hrvatska je u 23 utakmice koje su prethodile Portugalu upisala 10 pobjeda, pet remija i osam poraza, osvojila tek 50,7 posto bodova (prijateljske utakmice bodovali smo po istom principu, tri boda za pobjedu, bod za neodlučeno). Švicarska i Slovačka su na istom učinku (8, 6, 9) od 43,4 posto osvojenih bodova. Uz digresiju da su Švicarci ipak imali opipljiv uspjeh, igrali su na završnom turniru prve Lige nacija.

Naravno, teško je uspoređivati reprezentacije koje igraju protiv najjačih, s onima koje igraju protiv momčadi niže kvalitete, međutim, u Ligi nacija igraju međusobno reprezentacije sličnih ili bliskih kvaliteta i trenutnog ranga pa, recimo, ono što je Hrvatskoj dvoboj protiv Švedske, Sjevernoj Makedoniji otprilike dvoboj protiv Bjelorusije ili Gruzije, Mađarskoj protiv Srbije... U kvalifikacijama su oni slabije rangirani malo zakinuti, jer igraju u skupinama protiv više favorita, a u prijateljskim utakmicama većina je reprezentacija igrala i protiv slabijih i protiv jačih. Primjerice, Finska je nedavno pobijedila Francuze u gostima 2:0, te iste Francuze kojima smo mi vrlo izdašna mušterija. I onda kad se sve zbroji, dolazi se do relativno realnog odnosa, u kojemu su hrvatski rezultati daleko ispod razine čak i tih, na papiru, puno slabijih reprezentacija. Mnoge od njih imaju smjenu generacija i slažu novu momčad, mnoge od njih imaju i ozlijeđene i zaražene igrače, igraju pred praznim stadionima, prije svake utakmice čekaju testove koji “odnose koncentraciju”. Ali su mnoge od njih, odnosno, sve osim Slovačke i Švicarske bolje od Hrvatske. Od doprvaka, koji svi silama žele zadržati taj imidž iz Rusije.

Koje reprezentacije imaju najbolje omjere? Pa, upravo one koje i slove kao najbolje, znači, ovi su omjeri dosta realni pokazatelji trenutnog stanja. Belgija je na 85 posto, Francuska na 76, Portugal, Engleska i Španjolska na oko 71 posto osvojenih bodova, Danska je na 68 posto... Hrvatska je doprvak još na papiru, na terenu to na žalost više nije.

Jedino što nas donekle može razveseliti jest da su preostala dva suparnika u skupini, Škotska i Češka, tek nešto bolji s 52,1 posto osvojenih bodova...

Linker
07. svibanj 2024 11:48