WOLFGANG RATTAY Afp
VATRENI ZA MUNDIJAL

Evo kako će izgledati nova Hrvatska! Trojica odlaze, stižu Biuk, Majer..., a jedan je as posebna priča

Tko je među sigurnim, tko među prošlim, a tko među novim, ali poznatim imenima?
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 01. srpanj 2021. 14:24

Zlatko Dalić često je znao kazati da nijednog igrača Hrvatska ne može otpisati, no nakon Eura vrijeme je za stvaranje nove ekipe koja će izboriti Katar i biti hrvatska budućnost. Ne očekujemo da će izbornik raditi drastične rezove jer 1. rujan i gostovanje u Moskvi je praktično iza ugla, pogotovo što je propušteno dosta vremena da se izgradi Hrvatska za novo desetljeće, ali neke poteze bi trebao povući.

Vatreni danas nisu profilirana momčad s jasnom igrom i postavom u kojoj su samo dvije-tri klizne pozicije. Osim Modrića, Livakovića i Perišića, izbornik je u COVID-eri vrtio sve igrače, jednom bi startali, pa ne bi… Na Euru je stalno igrao i Vida, međutim, i on je tijekom Lige nacija bio u rotaciji, a starteri u svim susretima bili su samo još Kovačić, čija je pozicija ojačala, te Gvardiol, koji je tek tjedan dana prije prvog susreta na EP-u debitirao.

image
JONATHAN NACKSTRAND Afp

Ovisi o Modriću

Luka Modrić je kapetan i udarna igla nacionalne vrste, Hrvatska s njima i bez njega nije ista i tek kad objavi nastavlja li kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo moći će se govoriti o ruhu u kojem će se predstaviti Vatreni. Ostane li, izbornik će imati manje posla jer ekipu će trebati nadograditi i dotjerati, ne i graditi od nule. No, bez Modrića to bi bio početak sasvim nove Hrvatske, u kojoj se ne bi mogla postaviti teza - tko će naslijediti kapetana? Modriću nema zamjene i nasljednika, Vatreni će morati igrati drugačiji nogomet s novim vrlinama žele li biti uspješni. Zato je kapetanova odluka nulta točka za projekcije Hrvatske za Katar.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

Mislav Oršić i Mario Pašalić pokazali su na Euru isto što su ranije demonstrirali u klupskom nogometu, kvalitetu i moć s kojim se mogu nametnuti i na reprezentativnoj razini. Ne samo da im Dalić mora naći mjesto, nego i igru postaviti da ponude najbolje od sebe. Do njih je i Ante Budimir, jedini klasični centarfor kojeg Hrvatska ima, čija agresija i teroriziranje obrane pridonose ubojitosti ekipe. Budimir je dobio šansu jedino od 85. minute utakmice sa Španjolskom i našao se u dvije čiste šanse. Nije zabio, ali neki napadači u puno dužem nastupu na takvoj razini ne uđu u dvije prilike. U španjolskoj La Ligi je za male klubove dao 24 pogotka u zadnje dvije sezone.

image
SN

Luka Ivanušec također je mogao više igrati i on je jedan od nogometaša koji će imati značajniju rolu u budućnosti. Kao i još neki iz mlade vrste, a do Katara, ako se Hrvatska plasira, do A momčadi mogao bi uzletjeti i Stipe Biuk, trenutačno najveći dragulj hrvatskog nogometa među mladim seniorima. Joško Gvardiol, čije je igre i pogreške na Euru Dalić stavio u kategoriju “odrastanje“ i Biuk, generacija 2002. godine, trebali biti kralježnica nove Hrvatske za 2024. godine. Međutim, već u Kataru bi mogli igrati jako veliku ulogu. Ako mogu tako mladi momci kod daleko većih nacija s bogatijim izborom igrača jer, primjerice, Španjolac Pedri je njihov vršnjak, zašto ne bi mogli i kod nas. Dakako, to moraju opravdati igrama jer koliko god netko podržavao tezu o školovanju igrača, to se ne čini na završnim turnirima. Na njima moraju igrati najbolji jer ništa kao te utakmice ne dira naciju u srce. Za stjecanje iskustva su prijateljske utakmice i djelomično Liga nacija...

image
TOM DUBRAVEC/ CROPIX

Ivan Perišić, Dejan Lovren i Domagoj Vida nastavit će u hrvatskom dresu i njih Dalić i dalje drži nositeljima igre, premda bi stoper budućnosti mogao biti Gvardiol, a tu je i Uremović. No, Milan Badelj je jedan od trojice igrača u terenu koji nisu dobili niti minutu na Euru, uz Škorića i Bradarića, i njemu bi bilo najelegantnije da se oprosti, a pitanje je što će biti sa Šimom Vrsaljkom. Hoće li se vratiti na svoje razine ili se bliži njegov reprezentativni kraj. Vrsaljko ima tek 29 godina… Dalić nikad nije proveo proklamiranu tezu da će zvati samo spremne i one koji su u formi, primjeri Petkovića i Rebića na Euru pokazuju da bi to morao.

Kramarić posebna priča

Jedno je sigurno, Hrvatska za kvalifikacije, koje se igraju od rujna do studenoga, ili Vatreni za Katar, ako izbore plasman, neće biti ista momčad. Za dva mjeseca Dalić će se pretežno ili isključivo osloniti na igrače koje je vodio na Euru, premda bi unutar njih mogao preurediti hijerarhiju, a do Katara će face-lifting biti značajnijeg obujma.

Posebna i izdvojena priča je Andrej Kramarić. Iako je na Euru bio starter u prve dvije utakmice, a ušao u sljedeće dvije, nije zabio nijedan gol. Tek je sa Španjolskom sličio sebi kao “lažna devetka”. Iako nije pogodio zicer… Evidentno je da nije bio zadovoljan, kamoli sretan što je osporen njegov status jer sam se smatra igračem koji bi trebao biti nositelj igre. S njim bi izbornik trebao obaviti ozbiljan razgovor, ali i konačno mu definirati ulogu. Kramarić je kvaliteta koja Hrvatskoj treba.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

SIGURNA IMENA

Perišić, Vida, Lovren, Brozović...

Kako stariji igrači ne najavljuju odlazak, nego nove reprezentativne ambicije, Dalić ima nekoliko sigurnih startera za jesen: Livaković, Lovren, Vida, Modrić, Brozović, Perišić, a budući da im je dao veliku šansu od Londona do Kopenhagena, to će zacijelo biti i Kovačić i Gvardiol. Iako je pitanje za potonjega bude li Barišić zdrav i u formi…

Za bilo koga drugoga bilo bi preuranjeno napisati da će imati mjesto u startnoj postavi. Mislav Oršić i Mario Pašalić, koji su se nametnuli u susretu s La Rojom, imaju jaku konkurenciju u Perišiću i Kovačiću i njihov nastup u prvih 11 pitanje je izbornikove strateške odluke. Pogotovo kad se radi o Pašaliću. Kakav želi imati profil veznjaka, je li bolje uz Modrića i Brozovića staviti Kovačića, neovisno koliko je dobar Euro odigrao ili je za kvalifikacije u kojima valja dobivati bolji izbor Pašalić. Ili Vlašić u veznom redu. Prema Dalićevim riječima nakon Eura čini se da će ostati vjeran Kovačiću. Naravno, kad bi se Modrić oprostio, onda bi Kovačič dobio njegovu ulogu, a otvorilo bi se mjesto za nekoga od napadački jačih igrača sredine terena.

Dalić je imao dvije izborničke faze, u prvoj do Rusije i na Svjetskom prvenstvu forsirao je isti sastav, malo mijenjao, uglavnom zbog više sile, a nakon toga, pogotovo u zadnjih deset mjeseci, stalno vrti početnu postavu. To govori da njegovoj potrazi nije kraj, pa bi s vremenom i netko od danas sigurnih mogao ostati bez toga statusa. Daleko je Svjetsko prvenstvo u Kataru.

PROŠLA IMENA

Badelj, Škorić, Lovre Kalinić...

Na listi 26 igrača koji su bili na Euru nema mnogo onih koje treba zauvijek otpisati. Milan Badelj nije igrao ni minutu i očito je da ga izbornik počasno poziva, da ga više ne vidi u konkurenciji za ozbiljne utakmice.

Badelj je među Vatrenima od 2010. godine, ima 55 nastupa i dva pogotka, s 32 godine nije star, ali nakon što je ostao promatrač najbolje bi mu bilo da se oprosti i zaključi reprezentativnu eru. Mile Škorić također nije igrao i pitanje je hoće li ga Dalić i dalje zvati, za razliku od Domagoja Bradarića, koji će sigurno ostati na njegovom radaru. Izbornik mora dobro ocijeniti što sa Šimom Vrsaljkom, budući da ga je tijekom Eura posjeo na klupu, a i po pitanju vratara. Lovre Kalinić i Simon Sluga su bili pričuve koje nisu ugrožavale Livakovića. Dalić bi trebao dati šansu nekom od mlađih i kvalitetnih vratar kojih ima u HNL-u. Za početak barem da bude treći izbor.

Nogometaši koji nisu u formi ili iz nekoga razloga nisu spremni, ne bi trebali biti pozivani u reprezentaciju. No, to je pravilo kojeg se izbornik dosad nije držao. Iako se na kraju često pokaže da takvi igrači ne pomažu nikome, niti sebi, a niti nacionalnoj vrsti, što se vidjelo na primjeru Rebića na Euru, a i dobrim dijelom na primjeru Petkovića jer Dinamov centarfor je dao daleko manje nego što je i sam od sebe očekivao. I Vrsaljkov slučaj je u tom pogledu vrlo poučan. Previše smo imali takvih u rosteru, što samo podiže nervozu unutar ekipe. Na treningu se vidi tko je u formi i moćan, a ako igraju drugi, to ne utječe dobro na igrače.

NOVA IMENA

Biuk, Majer, Moro, Sosa...

Stipe Biuk, Hajdukov dijamant igra na poziciji lijevoga krila, koja je među Vatrenima dobro popunjena, ali radi se o najvećem talentu koji naš nogomet ima, barem među igračima na prvoligaškoj sceni i on je taj koji će brzo doći do A vrste. Možda ne već ove jeseni u kvalifikacijama, iako tko zna što će biti do studenoga, ali do Svjetskog prvenstva krajem 2022. godine Biuk bi već mogao biti bitan član A vrste. Bude li se razvijao sukladno kapacitetima, to neće biti upitno. Sve je na njemu…

No, Biuk nije jedini, u mladoj vrsti ima igrača koji kucaju na vrata A reprezentacije poput Lovre Majera, kandidata već za ovaj Euro. Za očekivati je da će tijekom jeseni Zlatko Dalić dati šansu Borni Sosi da zaigra za Hrvatsku, nakon što je pomirljivim tonovima najavio da će na njega računati kad dođe pravi trenutak. Nije mu kao “smrtni grijeh” uzeo koketiranje s Njemačkom. Nikola Moro nameće se kao nasljednik Milana Badelja na poziciji zadnjega veznog, a šansu bi mogao dobiti i netko od defenzivaca. Ovisno kako će se razvijati karijera Šutala, Erlića, Vuškovića…

To su igrači koji imaju potencijal, ali i nedostatke, a za A vrstu nužnu su visoki standardi. Gvardiol je prije od njih dobio priliku, jasno je da će pozicije u obrani koje drže Lovren i Vida, te kao treći Ćaleta-Car, trebati s vremenom popunjavati i osvježavati. No, kako je bljesnuo Biuk, tako se do Katara može na orbiti pojaviti još koji mladić iz hrvatskih “inkubatora”.

Linker
01. svibanj 2024 20:55