BOZIDAR VUKICEVIC Cropix
RADIKALAN POTEZ

Evo kako je Livaja prelomio: ‘Kuhalo‘ je mjesecima, jednu stvar nije zaboravio, a Daliću se nije ni javio

Može li se jednom vratiti? Naravno, ali to nije izvjesno dok je Dalić na čelu reprezentacije
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 08. listopad 2023. 16:56

Marko Livaja oprostio se od reprezentacije objavom na Instragramu. U trenutku kada se našao među pozvanima za utakmice sa Turskom i Walesom, Livaja je odlučio kazati zbogom Vatrenima.

"Nakon dugog razmišljanja donio sam odluku o odlasku iz hrvatske reprezentacije o čemu sam prije ove objave obavijestio Hrvatski nogometni savez. Izborniku i stožeru zahvalan sam na svom vremenu provedenom u reprezentaciji i priznanju kao igraču, a uvijek će mi posebno u srcu ostati bronca iz Katara i atmosfera koja je vladala među suigračima te radost u cijeloj državi i dijaspori koja je vladala zbog sjajnog uspjeha. Ponosan sam na svaki nastup za moju domovinu i želio bih da fokus i pozitiva budu usmjereni prema igračima, nadam se da će u miru i bez tenzija dočekati sljedeće bitne utakmice. Hvala svima na podršci, a reprezentaciji od srca želim sreću i uspjeh sada i u daljnjoj budućnosti‘ – poručio je najbolji igrač Hajduka u svom oproštaju od kockastog dresa.

Što je razlog da se Livaja odlučio na iznenadni potez, upitat će se mnogi. Ali, prvo trebamo reći, nije iznenadni, jer u Livaji je "kuhalo" četiri mjeeca. Još od incidenta na Rujevici početkom lipnja. Od tada je Livaja kontinuirano bio u razmišljanju, ostati ili otići. Zašto se uopće dvojba pojavila, jasno je i bez puno objašnjavanja. Livaja je tada, samo dan nakon incidenta, napustio riječke pripreme reprezentacije za Final four Lige nacija zbog vakuma koji je nastao poslije vrijeđanja koje je doživio na Rujevici. Izostanak promptne reakcije izbornika Dalića i HNS-a najviše je pogodio Livaju, u njemu stvorio prazninu koju kasnije očito nijedna lijepa riječ više nije mogla ispuniti. Može pritom svatko misliti što god želi, ali takva je bila Livajina reakcija na nemili događaj.

image

Marko Livaja za reprezentaciju Hrvatske

SOFASCORE

Grafika: SofaScore za SN

Protokom vremena Livaja je u svom razmišljanju odlučio da će napustiti reprezentaciju. Nije to uradio u nedjelju poslijepodne kada je vijest ugledala svjetlo dana. Oni bliski Livaji reći će "sve je bilo spremno i prije pet dana, moglo se i tada objaviti". Međutim, sačekao je nedjelju, a prije objave javio se samo predsjedniku HNS-a Marijanu Kustiću, Simptomatično je da se nije javio izbornku Daliću, što govori da njegova ljutnja za izostajanje žestoke i brze rekacije za lipanjski incident nije prošla. Ali, s vremenom će se ipak sve zaboraviti. U konačnici, sve je jasno, Livaja je napustio reprezentaciju, no uvijek postoji i ono pitanje "može li se jednom vratiti". Nikada ništa nije isključeno, vraćao se i Ibrahimović u poznim godinama, ali s obzirom na relaciju koju ima s Dalićem, nije izvjesno da bi se to moglo dogoditi u mandatu najuspješnijeg hrvatskog izbornika.

Za reprezentaciju Hrvatske odigrao je 21 utakmicu, postigao četiri pogotka uz naglasak da je Livaja osvajač bronce sa SP u Kataru 2022. godine. Debitirao je protiv Portugala u Ligi nacija 2018. godine, a zadnji nastup imao je protiv Walesa 25. ožujka ove godine na Poljudu.

Linker
03. svibanj 2024 16:10