SN/AFP
AVANTURA U AZIJI

Evo koliko će morati izdvojiti hrvatski navijač za mjesec dana na SP-u! Ispod ove svote neće se proći...

Otkrivamo kakvi bi, prema sadašnjim cijenama, bili troškovi za one koji bi se uputili na SP u Katar
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 21. studeni 2021. 17:40

Točno godinu dana dijeli nas od početka 22. Svjetskog prvenstva. Otvorit će ga domaćin Katar utakmicom 1. kola skupine A 21. studenoga 2022. s početkom u 13 sati po lokalnom vremenu, što je 11 sati po hrvatskom, na stadionu Al Bayt. Svakog dana u grupnoj fazi natjecanja odigrat će se četiri utakmice, termini su 11, 14, 17 i 20 sati po hrvatskom vremenu u prva dva kola, a u 16 i 20 sati u posljednjim trećem kolu kada će momčadi iz iste skupine igrati u isto vrijeme. Finale je zakazano za 18. prosinca u 16 sati na stadionu Lusail Iconic.

Hrvatska će zaigrati na svom šestom SP-u, od debija 1998. u Francuskoj propustila je samo Južnu Afriku 2010. Vatreni su postali sedma reprezentacija koja je izborila SP, nikad tako rano hrvatska nacionalna vrsta nije izborila mjesto na najvećoj svjetskoj smotri. Prije nje to su uspjeli napraviti Katar, kojem je još 2010. dodijeljeno domaćinstvo, Njemačka, Danska, Brazil, Francuska i Belgija, a nakon nje Španjolska, Srbija, Engleska, Švicarska, Nizozemska i Argentina. Dakle, zasad je poznato tek 13 reprezentacija sudionica SP-a. Sljedeće putnike doznavat ćemo u siječnju, veljači, ožujku i lipnju.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

Azijci u svoje dvije kvalifikacijske skupine imaju još četiri kola, trenutačno su na mjestima koje vode na SP Iran, Južna Koreja, Saudijska Arabija i Japan, dok treće pozicije (osvajači igraju međusobno, a pobjednik ide u interkontinentalni play-off), drže UAE i Australija. Još 12 reprezentacija iz azijske zone je u igri za SP. U Africi je ta brojka deset, tamo je situacija vrlo jasna. Sljedećeg tjedna doznat ćemo kada će biti ždrijeb parova play-offa u kojem će, prema FIFA rankingu, nositelji biti Senegal, Maroko, Tunis, Alžir i Nigerija, a nenositelji Egipat, Kamerun, Gana, Mali i DR Kongo. Igrat će se u ožujku dvije utakmice i pobjednici idu na SP. Povoljnija opcija U zoni CONCACAF ostalo je još šest kola i svih osam reprezentacija još imaju matematičke šanse. Kanada, SAD i Meksiko na pozicijama su koje vode direktno u Katar, dok je Panama na poziciji vrijednoj interkontinentalnog play-offa.

Ni u Južnoj Americi nitko još nije otpao, Brazil i Argentina osigurali su SP, a osam vrsti još se može nadati. Ekvador i Kolumbija su u dobitnoj situaciji, Peru bi, da sad završe kvalifikacije, išao u doigravanje za SP.

U oceanijskim kvalifikacijama sljedeće godine trebalo bi sudjelovati 11 reprezentacija, a pobjednik također ide u play-off. U Europi je, pak, u igri još 12 vrsti, koje će biti podijeljene na tri turnira, čiji će pobjednici izboriti SP. Ostalo je još 19 mjesta za koje kandidira 61 reprezentacija. Utakmice u Kataru igrat će se na osam stadiona u pet gradova, Al Khoru, Al Rayyanu, Al Wakrahu, Dohi i Lusailu. Katar je država s oko 2,8 milijuna stanovnika, smještenih na površini od 11.581 kvadratnih kilometara, što je manje od površine četiri dalmatinske županije zajedno (12.951 km2), tako da udaljenosti nisu nikakav problem.

Posebno što će se utakmice igrati na još puno manjem području. Od najjužnijeg Al Wakraha do najsjevernijeg Al Khora udaljenost je tek 70-ak kilometara cestovnim putem. No, dolazak do Arapskog poluotoka iz Hrvatske druga je priča...

Napravili smo okvirni proračun koliko bi hrvatskog navijača koštala operacija Katar da se Svjetsko prvenstvo igra u studenom i prosincu ove, a ne sljedeće godine, i da Hrvatska kao i u Rusiji 2018. na turniru ostane od početka do kraja. Najjeftinije cijene izravnih povratnih letova Zagreb - Doha danas iznose oko 4.600 kuna, s time da se mogu naći letovi i po 4.000 kuna za navijače kojima nije problem nekoliko puta presjedati i put produljiti na desetak sati. Izravni let Zagreb - Doha traje 5 sata i 15 minuta.

Minimalni iznos

FIFA još nije objavila cijene ulaznica niti mogućnost njihove kupovine. Budu li iznosi u rangu SP-a u Rusiji 2018., a vjerojatno neće biti jeftinije, ukupna potrošnja hrvatskog navijača koji bi s praćenjem Vatrenih stao tek u finalu, penje se na 13.000 kuna. Najjeftinije ulaznice za tri utakmice u skupini koštale su 315, za osminu finala 115, za četvrtfinale 175, polufinale 285, a za finale 455. Ukupno je to 1.345 američkih dolara, skoro 9.000 kuna.

Ima trenutačno u Kataru dosta povoljnih smještaja, za kvalitetu, jasno, ne garantiramo. U ponudi je, recimo, stan u Dohi koji za mjesec dana za četvero ljudi (dva kreveta) preko Airbnba košta 9.200 kuna, što je 2.300 kuna po osobi. Doduše, takvih ponuda nema mnogo, pogotovo ih neće biti za vrijeme Svjetskog prvenstva, ali možda bi se ti privatni jednomjesečni smještaji mogli naći za 5, 6, 7 tisuća kuna po osobi.

Najjeftinijih mjesec dana za pojedinca preko Booking.com je u ovom trenutku 14.000 kuna. Došli smo do minimalnog iznosa od 15-ak tisuća kuna za mjesec dana plus svakodnevni troškovi na hranu i piće, prijevoz po Kataru, dakle najmanje 20.000 kuna za one koji ne traže luksuz, već Katar vide kao veliku avanturu.

Cijena velike pizze iznosi oko 90 kuna u poznatim brendiranim pizzerijama, meniji u fast food lancima 40-ak kuna, preračunato iz katarskih rijala (1 rijal je oko 1,8 kuna). Kad bi SP krenulo danas, između 25.000 i 30.000 kuna iznos je s kojim bi prosječni hrvatski navijač mogao odraditi katarskih mjesec dana u kojima bi Vatreni opet otišli do finala.

Katar se, inače, dobro bori s pandemijom. U subotu su imali 150 novih slučajeva, a od pojave COVID-a 19 od njega je preminulo 611 ljudi. S cijepljenjem nemaju problema, potrošili su više od 4,9 milijuna doza cjepiva, a u siječnju počinju s cijepljenjem djece od 5 do 11 godina.

Na katarskoj crvenoj listi, objavljenoj 15. studenoga, nalazi se 21 država, ali na njoj nema Hrvatske. Od europskih tu u Estonija, Litva, Latvija, C. Gora, Srbija, V. Britanija, Rumunjska, Rusija i Turska

Linker
25. travanj 2024 22:03