TOM DUBRAVEC/CROPIX
VATRENI U ROMBU

(Ne)očekivana postava: Dalić pripremio iznenađenja u vezi i napadu, ali promijenio je i izgled obrane!

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije u važnoj utakmici traži posjed i kontrolu
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 11. listopad 2020. 14:35

Kad su u skupini Lige nacija Francuska, Portugal, Hrvatska i Švedska dobar rezultat je već izboriti ostanak u elitnoj kategoriji. Za što treba izbjeći zadnje mjesto. U iščekivanju važne utakmice koja će odgovoriti idu li Vatreni tim putem, mnogi se mediji bave sastavom i taktikom koju će Zlatko Dalić ponuditi.

Govorio je kako ima dvije opcije, da bi neke igrače bilo dobro sačuvati za Francusku kako ne bi igrali tri utakmice u osam dana, a prije toga imali su nastup i u klubu, te da mora napraviti drugačiji sustav igre od starog 4-2-3-1. No, budući da je kazao kako za to nema dovoljno vremena, i da ono što je dobro ne treba mijenjati, mislili smo da će dorada i nova implementacija formacije 4-4-2 s rombom u sredini pričekati neku drugu utakmicu.

Međutim, prema najnovijim informacijama, Dalić će već danas igrati tako. Pripremio je pomalo iznenađenje u veznom redu. To je raspored u kojem je Brozović zadnji vezni, Kovačić desno, Vlašić lijevo, a Modrić prednji vezni.

image
SRDJAN VRANCIC/CROPIX

Nalik tome Hrvatska je igrala s Francuskom na St. Denisu, tada su prva trojica bili isti, a ispred je djelovao Kramarić. Danas je Kramarić zbog ozljede na klupi i izbornik ga čuva za Francusku. Neki stručnjaci s kojima smo razgovarali o toj postavi već kažu da je to najbolja vezna linija u Europi, što se tiče reprezentativnog nogometa. Eto šanse da ih vidimo na djelu.

Hrvatska u 4-4-2 mora igrati različito nego u rasporedu u kojem smo je navikli gledati 4-2-3-1 ili 4-3-3. Švedski napadač Marcus Berg kazao je kako se nada da će Vatrene ponijeti gledatelji pa će im ostaviti prostor koji će kazniti. Očito je Dalić dosta oprezan. Traži posjed i kontrolu utakmice.

U napadu će biti Perišić i Brekalo. Kad je kazao da nekima treba rasporediti snage Dalić je sigurno mislio na Brekala i Petkovića. Prednost je dao Brekalu, a ne bude li štimalo izbornik ima i rješenje iz drugog plana poput Petkovića, Pašalića, Budimira… Dakle, neće biti klasičnog centarfora.

Na vratima je Livaković, a obranu će činiti Uremović, Lovren, Ćaleta-Car i Melnjak. Budući da je Barišić propustio dio tjedna što se tiče treninga, a Melnjak je bio dobar u Švicarskoj, on starta i danas. No, Barišić bi mogao igrati sa svjetskim prvacima u srijedu.

SASTAV: Livaković - Uremović, Lovren, Ćaleta-Car, Melnjak - Brozović - Kovačić, Vlašić - Modrić - Brekalo, Perišić.

Linker
20. travanj 2024 11:46