FOTO: Damir Krajac
VODIČ ZA NAVIJAČE

EVO ŠTO NAVIJAČI VATRENIH MOGU OČEKIVATI U RUSIJI Naoružajte se živcima, ostavite auto kod kuće, čuvajte se ilegalnih taksista i vozite se metroom!

MOSKVA Višemilijunski glavni grad zemlje domaćina na dva stadiona će ugostiti reprezentacije, pa ako Vatreni budu ovdje igrali, za početak evo savjeta navijačima
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 30. studeni 2017. 16:23

Majka Rusija! Ili maćeha kad se radi o gužvama na cestama višemilijunske Moskve. Dakle, od Zagreba preko Beča do glavnog ruskoga grada, ukupno, računajući sve što već ide uz avionski prijevoz od check-ina, predaje prtljage, sigurnosnih provjera i čekanja na let, trebalo mi je 4 sata i 20 minuta. Od aerodroma Domededevo vlakom do centralne stanice u Moskvi 50 minuta... A onda taksijem do hotela, skoro tri sata! Za nešto više od pet kilometara!? Da čovjek ne povjeruje. Automobili su jednostavno zaustavljeni u kolonama, gotovo da se i ne kreću, zakrče raskrižja i ako nemate jako čvrste živce, nakon takve vožnje morate na terapiju.

No dobro, naravno da se radilo o prvom danu boravka, u ova ostala tri bit će vremena za upoznati metro. To je definitivno najbolji prijevoz, imati automobil ovdje nema smisla, prije ćete doći pješice. Dakle, prvi savjet hrvatskim navijačima ako će Vatreni kojim slučajem budu igrali u Moskvi, ne ulazite u taksi. Skup je, a prijevoz nema smisla.

An interior view shows the Luzhniki Stadium which will host matches of the 2018 FIFA World Cup in Moscow, Russia August 29, 2017. REUTERS/Maxim Shemetov
REUTERS/Maxim Shemetov / REUTERS
Lužniki Rusija

Najbrže vlakom

Ipak, iznenađujuće, na ulaznoj graničnoj kontroli nije bilo dugog čekanja. Nećete dočekati smiješak granične policije ili ljubaznost ako to očekujete, ali sve nekako ide brzo. Kad prođete kontrolu i uđete u aerodromski prostor, sa svih strana pljušte ponude za prijevoz taksijem. Ne pomažu uvjeravanja da se prvo trebaju pogledati sve mogućnosti prijevoza do Moskve ili taktička priča oko odlaska na kavu. Ekipa sve koji stignu drži na oku, čim se okreneš, evo ih opet. Od aerodroma do Moskve traže oko 50 dolara... Zato je najbolje potražiti prijevoz vlakom, a najbrži i najjeftiniji, košta 500 rubalja, što je otprilike 100 kuna.

Ako već one službene face na aerodromu ne odišu ljubaznošću, obični ljudi vrlo su susretljivi i spremni pomoći. Pokazat će vam gdje se morate ukrcati na vlak, usput vas upozoriti na masu ilegalnih taksista koji mogu biti problematični tipovi. Čak kad se vozite vlakom prema Moskvi, preko zvučnika će vas ovako informirati...

MOSCOW, RUSSIA - NOVEMBER 30:  Moscow prepares for the 2018 FIFA World Cup Draw on November 30, 2017 in Moscow, Russia. (Photo by Matthias Hangst/Bongarts/Getty Images)
Matthias Hangst/Getty Images / Bongarts/Getty Images
Rusija ždrijeb

- Obavještavamo putnike da se čuvaju ilegalnih taksista koji čekaju nakon izlaska iz vlaka, naplatiti će vam ogromnu cijenu, a nećete biti sigurni.

U mom slučaju opomena je otišla u vjetar, jer sam pristao na prvu vožnju koja je ponuđena. Možete me usporediti s francuskom sobaricom.

Četvrti po pijanstvima

Znam da je već pomalo dosadno kad svaki novinar koji negdje putuje uglavnom lansira priče s taksistima. No to nije nimalo čudno budući da se prvo susrećete s njima. Ipak, prije toga svakako treba napomenuti da dolaskom u Moskvu nigdje nećete primijetiti da se u lipnju sljedeće godine ovdje igra Svjetsko prvenstvo. Nijednog plakata koji najavljuje taj spektakularni sportski događaj. Možete zamijetiti plakate koji najavljuju razne sportske događaje, isto tako i kulturne, gastronomske, ali kad je nogomet u pitanju, baš ništa. Jedino što sam uspio zamijetiti jest grafit na jednom zidu “Spartak shit”. Vjerojatno se zidnim umjetnicima baš ne sviđa Spartak...

No, i naš taksist s kojim smo se družili gotovo tri sata i koji ne govori engleski, ali smo se uspjeli sporazumjeti na rusko-hrvatskom, također nam je potvrdio da se ovdje baš previše i ne priča o Mundijalu. Nije on imao pojma da se u petak održava ždrijeb za SP. Ali zna on druge stvari.

- Znate li da su Rusi na četvrtom mjestu kao najveći pijanci na svijetu? Iza Bjelorusa, Moldavaca i Litavaca?

Nisam imao taj podatak, ali eto, čovjek svašta nauči na putovanjima. Dok sam ga učio hrvatske psovke gledajući moskovsku gužvu, dijelio je i druge informacije.

- U Moskvi su tolike prometne gužve da bogataši ponekad iznajmljuju lažna kola Hitne pomoći kako bi brže došli na željenu lokaciju.

Garantiram da je to istina. Ako jučer u Moskvi nije bilo nekih tragičnih nesreća ili ako nije vladala neka epidemija, onda je definitivno bilo previše hitnih službi koje su jurile kroz užasnu gužvu. Onda je uslijedila jedna zanimljiva informacija za hrvatske navijače koji će na ljeto krenuti na Svjetsko prvenstvo.

- U Rusiji je 11 milijuna žena više nego muškaraca! Kad dolazite u barove, same vam prilaze, a nisu prostitutke.

Nogometne priče

Zvuči zanimljivo, ali u mojim dosadašnjim posjetima Rusiji ni jedna od tih 11 milijuna “suvišnih” nije napravila taj korak. One druge jesu... Ne trebate baš u sve vjerovati... Konačno, dok mi je uzimao rublje iz novčanika, moj taksist zaključio je svoju priču:

- Jedan muzej u Sankt Peterburgu kao dio stalnog postava ima nešto za što tvrde da je odsječeni penis Rasputina u staklenki. Iako stručnjaci sumnjaju da je to istina...

Danas ću do press centra. Tamo će biti nogom

Linker
06. svibanj 2024 01:37