Bruno Petković, Ivan Perišić, Joško Gvardiol i Luka Modrić
 BORIS KOVACEV/CROPIX
POGLED NAŠIH TRENERA

‘Evo tko je najsvjetlija točka Hrvatske na Euru, iako je upao u momčad koja baš i ne funkcionira!‘

‘Njegova nogometna inteligencija je fenomenalna, mora još popraviti neke taktičke stvari...‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 21. lipanj 2021. 06:53

Joško Gvardiol zadobio je povjerenje Zlatka Dalića od prve sekunde Europskog prvenstva. Dečko u mladim godinama predstavio se u dobrom izdanju u trenucima kad je to bilo najteže. Jer, Hrvatska je do sada na Europskom prvenstvu igrala slabašno, mogli bismo slobodno kazati - nikako.

Lako je uklopiti se u momčad koja igra dobro, koja pobjeđuje, lako se adaptirati kad cure med i mlijeko, to jest svakako logičniji i normalniji put za mladog igrača. No, kad momčad pluta kao mrtvac na vodi, onda je mladom dečku mnogo teže, u tinejdžerskim godinama biti na visokoj reprezentativnoj razini nije jednostavno.

Još jači dojam

Kako su nogometni stručnjaci vidjeli Gvardiolov start na Euru, u kojem će se smjeru razvijati njegova karijera?

- Joško Gvardiol je najsvjetlija točka Hrvatske na ovom Europskom prvenstvu! Upao je u momčad koja ne funkcionira! A u tu momčad je došao iz momčadi koja je savršeno funkcionirala. Mislim na Dinamo, naravno. Modri su savršeno funkcionirali, bila je to pjesma od nogometa. A nakon toga se priključio reprezentaciji u kojoj stvari ne štimaju. Ogromna je to razlika. Naravno da je to njegov problem. Kao najmlađi igra u udarnom sastavu momčadi koja nije dobra... - kaže nam Samir Toplak.

image
Samir Toplak

SRDJAN VRANCIC/CROPIX

Napominje da Gvardiol igra na poziciji koja uopće nije njegova prirodna.

- Činjenica da igra na poziciji koja nije njegova još više pojačava dojam njegovih predstava na Euru. Ma, opet ponavljam, jer je to neophodno stalno ponavljati, Joško je iz sjajnog i dominantnog Dinama došao u vrstu koja je daleko od toga i snašao se, kapa mu do poda.

Vjeruje Toplak da će ga u Leipzigu koristiti na poziciji stopera.

- Leipzig će dodatno odškolovati Gvardiola. Oni imaju iskustva s mladim igračima, on će postati top stoper, jedan od najboljih. Njegova nogometna inteligencija je fenomenalna, mora još popraviti neke taktičke stvari u fazi obrane. Dobar je na lijevom boku, ali ja bih ga htio gledati na poziciji stopera. Joško će sigurno s godinama igrati u jačem klubu od Leipziga. Mislim da je to i ekonomska računica Leipziga, a i Gvardiola. Jako je mlad, njemački klub je za njega samo odskočna daska. Leipzig dobro radi s mladim igračima i još bolje ih prodaje. Najbolji primjer za to je Dani Olmo. Mnogi su bili pomalo skeptični, a sad je igrač za udarnu postavu Španjolske. Karijera Gvardiola će biti blistava - zaključio je Toplak.

A kad smo kod lijevih bekova, onda je svakako idealan sugovornik Danijel Pranjić, novi trener Dubrave Tim Kabel, bivši hrvatski reprezentativac.

image
Danijel Pranjić
TOMISLAV KRISTO/CROPIX

- Važno je u ovoj priči oko Gvardiola apostrofirati njegovu mladost i činjenicu da ne igra na svojoj poziciji. Ja njega vidim na stoperu, ne na lijevom bočnom. Makar on može odigrati kvalitetno i poziciju na lijevom boku, što smo vidjeli na ovom Euru. Definitivno mogu ustvrditi da je u ove dvije utakmice bio solidan. Nije bio “vau”, ali nije niti podbacio. Ali, to je sasvim normalno...

Veli nam Pranjić da se ne može od najmlađeg igrača očekivati da vadi kestenje iz vatre.

- Zar je logično od Gvardiola očekivati da rješava utakmice i bude najbolji na terenu? Pa, on je mladi debitant. Da momčad igra bolje, njemu mu bilo puno lakše. Ovako mu je puno tež, jer momčad ne igra dobro. Čak bih rekao, kad podvučem crtu pod obje utakmice naše reprezentacije, da je bio među najboljima. Joško ima ogroman potencijal i kvalitetu. Za njega se ne bojim, on će napraviti veliku karijeru. On je predodređen za nogometne visine.

Korak po korak

Na pitanje hoće li uskoro zaigrati i za veći klub od Leipziga, Pranjić veli...

- Mora ići korak po korak. Ne smiju se preskakati stepenice, to nije dobro. Mladić dobro razmišlja, to se vidi. Iz Dinama je otišao u klub u kojem će igrati, to je najbitnije za mlade igrače. Za tri-četiri godine ga vidim u većem klubu od Leipziga, sigurno - zaključio je Pranjić.

Eto, Gvardiol dobiva samo komplimente. Bilo bi dobro da konačno i vrsta Zlatka Dalića dobije koji. Neka to bude u krucijalnoj utakmici protiv Škotske, neka već jednom krenemo i pokažemo što znamo. Gvardiol je to već pokazao...

Linker
18. travanj 2024 23:36