Lovro Majer i Luka Modrić

 ANTE CIZMIC Cropix
NEZANEMARIVI FAKTORI

Evo zašto bi Hrvatska trebala izboriti izravni plasman na Euro. Jedna stvar ima posebnu važnost

U ožujku će se Vatreni svakako okupiti. No nije isto bude li to u ‘must win‘ ili u opuštenom modu
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 21. studeni 2023. 17:59

Uoči dvoboja Hrvatske i Armenije na Maksimiru donosimo pet ključnih faktora zbog kojih bi Vatreni mogli trijumfalno završiti svoj put do Eura u Njemačkoj sljedeće godine.

1. RASTEREĆENOST OKRUŽENJA

Direktan plasman na EURO bitno bi rasteretilo nogometno okruženje. Hrvatska ima zicer situaciju, kojom sebi može osigurati relaksiran doček proljeća i proaktivniju pripremu za Euro. Sasvim je logično da je izbjegavanje tenzija i opterećenja play offa u tijeku proljeća najbolja opcija da se stručni stožer posveti praćenju reprezentativnih kandidata po klubovima, suparnika na Euru i slično. Ono što je osobito važno za mentalitet hrvatskog nogometnog okruženja to je činjenica da direktan plasman gasi plamene uobičajenih polemika koje prate svaki rezultat koji nije u skladu sa očekivanjima javnosti. Mirnija svakodnevica Daliću olakšava i strateško promišljanje nastupa u Njemačkoj.

2. KVALITETNIJA PRIPREMNA SELEKCIJA

Ostvari li u utorak direktan plasman na EURO Vatreni će si tabor osigurati bitno kvalitetnije pripremne uvjete za Njemačku. Naime, dodatne kvalifikacije za EP se igraju 23. i 26. ožujka. Taj reprezentativni okvir (17.-29. ožujka 2024.) može Zlatku Daliću poslužiti kao važan pripremni ciklus, zapravo i jedini pravi tabor prije samog Europskog prvenstva. Sigurno je da će one selekcije koje su ostvarile plasman na Euro tražiti odgovarajuće suparnike za pripremne utakmice. Stoga Daliću organizacija zajedničkog rada uz jednu kvalitetnu provjeru može poslužiti da razbistri pogled na neke dvojbene izbore, na igrače koji se nameću ili one koji se vraćaju iz ozljeda.

3. BITNO SMANJEN RIZIK OZLJEDA

Proljeće, odnosno klupske obveze od siječnja do svibnja, donose vrlo gust raspored obveza i većini reprezentativaca non stop igranje. Količina ozljeda i u ovoj prvoj fazi sezone, kada bi igrači trebali biti najsvježiji, ukazuje koliko je takav natjecateljski ritam poremetio treninge, oporavak i rad na preventivi za igrače. U tom kontekstu je ciklus doigravanja u ožujku dodatni stres za reprezentativce. Oni iz klupskog drila direktno uliječu u vrlo intenzivnu kvalifikacijsku zbilju, koja može imati i u slučaju uspjeha posljedice za (ne)raspoloženje igrača, a da o većem riziku od ozljeda ne govorimo. Umjesto toga živjeti ožujak ležernije, uz reprezentativno okupljanje i provjeru forme, optimalan je scenarij.

4. VAŽNOST "OBIČNOG" TRENINGA

Nakon klupskih utakmica, od 17. ožujka Vatreni bi se mogli okupiti na 10 dana priprema. U zgusnutom kalendaru natjecanja današnjeg nogometa, u sve težim uvjetima funkcioniranja reprezentacija zbog klupskih pritisaka, imati na raspolaganju 10-tak dana za treniranje reprezentaciji je blagotvorna situacija. U tom periodu, i uz utakmicu provjere, može se uvježbavati akcije, automatizme, pripremati taktičke varijante. Reklo bi se "obični treninzi", ali sukladno manjku termina za reprezentacije, oni postaju jako važni "obični" treninzi. Uza sve to takva okupljanja su i te kako važna za homogeniziranje grupe, pogotovo sa novim članovima reprezentativnog tabora, koji se trebaju prilagođavati specifičnog reprezentativnom životu.

5. ETABLIRANJE VATRENOG STATUSA

I dvadeset godina nakon bronce 98‘ Hrvatska je uživala status jake reprezentacije, iako nije išla na 2 od 9 natjecanja, a najveć joj je domet bio prolaz grupe na Euro 2008 i 2016. Nakon srebra 2018., Hrvatska je potvrdila ne samo status jake svjetske reprezentacije, nego se prometnula među one koje se tretiraju dio uže skupine elitnih selekcija. Potvrda toga statusa opet je bila snažna, jer osim prolaza grupe na Euro 2021, dogodio se još jedan podij, na Mundijalu u Kataru, te potom srebro u Ligi nacija. Hrvatska je danas etablirana u statusu velikih, iako je uvjerljivo "najmanja" po stanovništvu. Direktan put za Njemačku bio bi prilog kontinuiteta tom etabliranju. To bilda samopouzdanje, vrijednost i kredit je u procesu prevladavanja kriza.

Linker
08. rujan 2024 01:21