RONALD GORSIC/CROPIX
PIŠE ROBERT MATTEONI

Evo zašto Hrvatska nije i ranije slomila Ciprane! Rezultat uvjerljiv, igra nešto manje uvjerljiva...

Znalo se da će Ciprani igrati zatvoreno, a mi smo odigrali - školski i rutinirano
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 09. listopad 2021. 08:44

Uvjerljivim rezultatom Hrvatska je u Larnaci upisala nova tri boda. Nešto manja bila je uvjerljivost igre ako stvari gledamo kroz prizmu drastične razlike kvalitete između ciparske selekcije i Vatrenih. Slijedom te razlike ova je pobjeda nešto sasvim logično i sigurno ne može biti povod za ikakvu euforičnu notu viđenog. To naravno ne znači da je Hrvatska odigrala slabiju utakmicu, naprotiv.

Tijekom 90 minuta, uz oscilacije u učinku, reprezentacija je temeljem bitno veće kvalitete rutinski došla do pobjede. Statistika sugerira o kakvim omjerima govorimo. Posjed lopte 74-26%, udarci 28-7, u okvir 11-1, velike prilike 6-0, 707 pasova prema 238, dueli 44-31, zračni dueli 15-1….

Kako se i najavljivalo Hrvatska je prejaka selekcija da bi pobjeda došla u pitanje, iako je ona tek u sučevoj nadoknadi prvog dijela povela nakon izvanrednog poteza Modrića (okomica za strijelca) i gola Perišića, da bi potvrdila pobjedu u posljednjih deset minuta. No, kako statistika to potvrđuje, Hrvatska je dominirala i bilo je samo pitanje kada će i kako pasti golovi. Bilo je predvidljivo da će Cipar igrati zatvoreno te da će to biti ključni teret za Vatrene, kako probiti bunker. Kad se dogodilo, nisu se promijenili odnosi na terenu, jer je Cipar i dalje igrao zatvoreno, sa 10 igrača na svojoj polovici.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Ono što je u prvom dijelu manjkalo da se prije slomi taj bunker je ritam igre. Dalićeva je momčad igrala školski, dakle strpljivom kombinatorikom, šireći igru na bokove i vrebajući kroz sredinu pukotine u bloku domaćina. Bilo je tako i šansi ali i nepreciznosti u završnici, nerijetko manjka igrača u kaznenom prostoru. Kako je utakmica išla dalje Cipar je sve teže pokrivao svoje prostore i zatvarao pukotine, ali se zahvaljujući vrataru i Modrićevom neuvjerljivom izvođenju jedanaesterca, držao na malom minusu.

Individualno gledano moglo se tu naći propusta, ali ponavljamo, značajna razlika u kvaliteti Hrvatske kompenzirala je određene manjkavosti u igri. U ovakvim utakmicama zapravo je najvažnije ostvariti pobjedu bez velike muke i neke kolateralne štete, jer slijedi jači suparnik za tri dana. Šteta je da je Kovačić naivno zaradio karton zbog prekršaja na centru i neće ga biti protiv Slovaka.

No, Dalić je proširio krug kandidata i može se mirno fokusirati na tu utakmicu, očekujući ipak ambicioznijeg suparnika, a samim time i više prostora za ofenzivne akcije Hrvatske. I u tom smislu očekuje se onda bolja realizacija šansi, što će imati kudikamo više realno dobrog odjeka u odnosu na razlike između slabog Cipra i solidnijih Slovaka.

Linker
20. travanj 2024 04:23