JAVIER SORIANO Afp
TEŽAK ŽDRIJEB

Evo zašto Španjolska nikako ne odgovara Hrvatskoj: Sjetite se utakmice Dinama i Villarreala..

Epilog skupine E nije bio po volji hrvatskog nogometnog izbornika Zlatka Dalića
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 25. lipanj 2021. 12:50

Naš izbornik, s pravom, najmanje je za suparnika u osmini finala htio Španjolsku. I to unatoč činjenici da je ona u skupini djelovala tako neuvjerljivo da se već špekuliralo o odlasku Enriquea.

Sa Švedskom i Poljskom upisana su dva remija (0:0, 1:1), što je javnost u Španjolskoj jako razočaralo, tim prije što se igralo kod kuće. No, izbornik nije mario za kritike i nakon što se otpuhalo Slovačku (5:0), prkosno je javnosti poručio: “Pitajte naše suparnike žele li nas sresti”. Mislio je na i Hrvatsku, naravno, iako je iskazao veliki respekt Dalićevoj selekciji.

Luis Enrique je pomladio momčad. Traži novu energiju i u kadru 24 igrača čak je 17 njih koji debitiraju na velikom turniru. Razmažena španjolska javnost ne uspijeva još zavoljeti tu grupu, u kojoj je pola igrača iz inozemnih klubova. Nije zato čudno da se navijači teško poistovjećuju s aktualnim igračima. Enrique je uvjeren da će se napredovanjem ove grupe takav odnos promijeniti i to već od ovog Eura.

Pogledajte i veliku analizu Španjolske u našem novom Eurocastu

Zašto je onda Španjolska vrlo kompliciran suparnik? Jedan od glavnih razloga je upravo taj, glad i ambicija da se stekne povjerenje navijača. Nužan je jedan veliki rezultat za novi impuls, a eliminacija Hrvatske bila bi važan vjetar u leđa da se stekne samopouzdanje i naklonost javnosti.

Za Hrvatsku nije presudno da im nema više “senatora”, pa niti jednog igrača Reala, nego činjenica da joj stil igre Španjolaca tradicionalno ne odgovara i to zato što temeljno igraju kao i naši. Dakle, kontrola posjeda, kombinatorika i tehnički nogomet. No, imaju brzu momčad. Zato im akcije u trenu postanu okomite i hitro prolaze između linija. Za ilustraciju, u ogledu Dinama i Villarreala vidjelo se da Modri nemaju što zavidjeti tehničkoj snazi suparnika. No, Španjolci su brži i posljedično bliži nametanju svojih aduta.

Sve se mijenja

Protiv Poljaka i Šveđana Enriqueova je momčad uputila 29 udaraca za samo jedan gol. Sa Slovačkom su promašili kazneni udarac (peti zaredom, šesti u devet utakmica utakmica Eura), ali su im potom razbili bunker i napunili mrežu. Otvorilo im se u pravi trenutak. Povratak Busquetsa donio je mirnoću i dozu nužnog iskustva. Španjolska će protiv Hrvatske zato ići do daske jer su porasli u formi i znaju da pobjeda protiv takvog suparnika u ovoj fazi natjecanja može biti točka na kojoj se mijenjaju svi odnosi povjerenja u sebe, ali i podrške njihove zahtjevne javnosti.

Linker
19. svibanj 2024 10:12