AFP
TEŽAK UDARAC NA EGO

Ex kapetan ‘Furije‘ krivo je procijenio svoju nedodirljivost i na najbrutalniji način spoznao posljedice

Sergio Ramos kakav je bio lani ne bi mogao pomoći Furiji
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 28. lipanj 2021. 09:22

Nakon što ga je Luis Enrique izostavio s popisa igrača za Euro 2020., Sergio Ramos doživio je veliki stres. Potenciran činjenicom da mu je Real Madrid praktično pokazao vrata nakon 16 godina trofejnog suživota. Sergio Ramos (35) imao je slične kadrove 2005. godine, u obrnutom smjeru. U ožujku te godine pozvan je prvi puta u reprezentaciju, a tri mjeseca kasnije potpisao je za Real Madrid.

Do ove godine bio je kapetan Reala i glavni u reprezentaciji, oboje u statusu, ali ne i u igrama. Pogotovo ne u pristupima i ponašanju. Ramos je nakon dugog povuci-potegni s Realom, kojem je uvjetovao dvogodišnji ugovor i veću plaću nego dosad, doživio da ga klub odbije. Kada je shvatio da neće nametnuti svoje uvjete, i da mu doista prijeti odlazak, Ramos je nazvao klub i kazao da pristaje na sve uvjete Reala. Šok je bio kada mu je rečeno da je ta ponuda istekla i da može ići.

image
AFP

Luis Enrique mu je pak pokazao koja je njegova realnost. Sukladno manjku utakmica, dijelom i zbog ozljeda, ali i posljedično zbog dekoncentracije kad je dolazio u reprezentaciju, izbornik je odlučio da mu takav nije od koristi i da ga neće zvati.

Definitivno su to teški udarci za ego tog velikog stopera, ali koji je ovog proljeća na najbrutalniji način spoznao da su mu bile krive procjene kako u Realu, tako i u promišljanju da je u reprezentaciji nedodirljiv. Sergio Ramos nije mogao prihvatiti da nakon 180 utakmica za Španjolsku, udjela u osvajanju dva europska i jednog svjetskog naslova, može biti sporan. Vjerojatno je to ista matrica ponašanja i shvaćanja koju je imao u Realu, odnosno ne prihvaćanje realnosti da u 36. godini ne možete imati status kao s 26 godina.

Sergio Ramos kakav je bio prošle sezone neće nedostajati Španjolskoj, koliko god je točno da Enriqueova momčad ima deficit iskustva za velika natjecanja. Da je Ramos potpuno fokusiran i neopterećen traženjem unosnog novog (i neočekivanog) transfera, onda bi neovisno o godinama, bio veliki oslonac novom valu La Roje.

Neovisno o površnim tezama njegove kvalitete i mogućnosti, Sergio Ramos je još uvijek itekako sposoban igrati na najvišim razinama europskog nogometa. I kladili bismo se da će jednom kada se situira u novom klubu (PSG?), s novim motivima, biti opet pozivan u reprezentaciju. Povrijeđen mu je ego, šokirali su ga udarci Reala i Enriquea, ali Ramosu će to sigurno biti najveći stimulans za veliki povratak.

Ramos za Furiju
od 2005. do 2021.
180
utakmica
23
pogotka
Ramos za Real
od 2005. do 2021.
671
utakmica
101
pogodak

Linker
05. svibanj 2024 08:30