PAUL ELLIS Afp
DOVOLJAN I ‘BOD‘ U KATARU

FIFA je odlučila, pogledajte koje bi sve velesile Hrvatska trebala izbjeći u ždrijebu Svjetskog prvenstva!

Odu li na SP Italija ili Portugal, Vatreni će u skupini sigurno izbjeći tri superjake reprezentacije
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 23. ožujak 2022. 12:31

Hrvatska više nema razloga ni za kakvu brigu, opušteno mogu izabranici Zlatka Dalića odraditi utakmice sa Slovenijom i Bugarskom u Dohi, bez straha da će u slučaju neuspjeha ispasti iz kruga drugih nositelja u ždrijebu skupina Svjetskog prvenstva koji će se održati 1. travnja u glavnom gradu Katara.

FIFA je utorak potvrdila da će pri određivanju nositelja u ždrijebu u obzir uzeti isključivo svoju novu ljestvicu koju će objaviti 31. ožujka, a na njoj Hrvatska ne može pasti ispod, za ostanak u skupini drugih nositelja, najvjerojatnije u najgorem slučaju potrebne 16. pozicije, osim ako ne izgubi i od Slovenaca i od Bugara. A možda ni tada...

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

Katar je kao domaćin očekivano u skupini s najjačim reprezentacijama svijeta. Uz njega, među prvim nositeljima će u ždrijebu biti Belgija, Brazil, Francuska, Argentina, Engleska i Španjolska. Fali još jedna vrsta, a tu je situacija poprilično jasna. Italija i Portugal u istoj su skupini dodatnih kvalifikacija i reprezentacija koja izbori Katar, bit će prvi nositelj. Ako, pak, ni Talijani ni Portugalci ne izbore Katar, tada se situacija malo komplicira. Za elitno društvo kandidati u tom slučaju postaju Danska, Nizozemska i Njemačka, koje su se već kvalificirale za SP te Meksiko i SAD, koji još nisu, no vrlo vjerojatno hoće. Ne bude li senzacije i do uspjeha dođu Italija ili Portugal, tada navedena petorka seli među druge nositelje i s njima Hrvatska neće moći igrati. Isto kao ni sa Švicarskom, koja je sigurno u tom društvu.

Osmi drugi nositelj bit će Urugvaj ako sljedećih dana zadrži mjesto među četiri najbolje južnoameričke reprezentacije. Pobijede li Urugvajci i Peru i Čile, preuzet će od Hrvatske 15. mjesto, kako god da Vatreni prošli u Dohi. No ako kiksaju i ne odu direktno na SP, tada na njihovu poziciju ciljaju Šveđani i Senegalci. Njihov je problem što se ni oni nisu kvalificirali, Švedska za Katar mora svladati Češku i Poljsku, dok Senegal u dvije utakmice u reprizi finala nedavnog Afričkog kupa nacija opet mora nadvisiti Egipat. Ne plasiraju li se ni Urugvaj niti Švedska niti Senegal, glavni kandidat za to posljednje mjesto među drugim nositeljima postaje Iran. Teško je za očekivati, ali još je uvijek moguće.

Švedska i Senegal teoretski mogu preskočiti Hrvatsku na FIFA ljestvici i gurnuti je izvan Top 16. Odradi li Urugvaj uspješno posao u ožujku, a Šveđani ili Senegalci dobiju obje svoje kvalifikacijske utakmice i pritom Hrvatska izgubi i od Slovenaca i Bugara, Vatreni će preseliti među treće nositelje. Možda, doduše, neće ni tada, ako se na SP ne plasiraju ni Italija niti Portugal... Dobro, ne treba baš sve pustiti slučaju, "jedan bod" u Dohi i priča je riješena. Čak i s takvim velikim rezultatskim podbačajem Dalićeva bi vrsta bila sigurna među drugim nositeljima.

Među trećim nositeljima sigurni su Srbija i Južna Koreja, među četvrtima će biti tri pobjednika doigravanja koja završavaju tek u lipnju; Wales, Austrija, Škotska ili Ukrajina, zatim bolji iz ogleda trećeplasiranih vrsti iz skupina azijskih kvalifikacija (zasad te pozicije drže UAE i Australija) i pete reprezentacije Južne Amerike (trenutačno Peru) te bolji iz sudara četvrtoplasirane reprezentacije CONCACAF-a (trenutačno Panama) i osvajača turnira predstavnika Oceanije koji se do kraja ožujka igra u Dohi. Sve osim plasmana Novog Zelanda na finalni dvoboj play-offa bila bi ogromna senzacija.

U pet od osam skupina na SP-u bit će po dvije europske reprezentacije, što je maksimum, dok ni u jednoj drugoj skupini neće moći biti više od jednog predstavnika iste konfederacije. Katar, Hrvatska pa recimo Češka i Novi Zeland, uopće ne izgleda loše. No, polako, zasad znamo manje od 50 posto putnika za Katar u studenom, još je čak 17 otvorenih mjesta. Do 30. ožujka ostat će ih samo tri...

Ždrijeb od prvih do četvrtih nositelja

Kvalifikacije u ožujku završavaju 30. ožujka, a FIFA će 31. ožujka objaviti svoju novu ljestvicu te samim time i skupine nositelja u ždrijebu, koji se u Dohi s 29 reprezentacija i tri otvorena mjesta za pobjednike play-offa u lipnju održava 1. travnja s početkom u 19 sati po lokalnom vremenu, što je u 18 sati po hrvatskom.

Katar ima poziciju A1, a ždrijeb počinje izvlačenjem preostalih reprezentacija iz prve skupine nositelja, nakon toga će se izvlačiti drugi pa treći nositelji te na kraju četvrti nositelji među kojima i reprezentacije koje će u lipnju igrati play-off, od kojih će tri zaigrati na SP-u. (dd)

Moguć izgled skupina nositelja 1. travnja iz današnjeg rakursa

PRVA SKUPINA NOSITELJA

KATAR, BELGIJA, BRAZIL, FRANCUSKA, ARGENTINA, ENGLESKA, ŠPANJOLSKA, Italija ili Portugal

DRUGA SKUPINA NOSITELJA

DANSKA, NIZOZEMSKA, NJEMAČKA, Meksiko, Sjedinjene Američke Države, ŠVICARSKA, HRVATSKA, Urugvaj

TREĆA SKUPINA NOSITELJA

Češka ili Švedska ili Poljska, Senegal, IRAN, Japan, Maroko, SRBIJA, JUŽNA KOREJA, Nigerija

ČETVRTA SKUPINA NOSITELJA

Kanada, Ekvador, Saudijska Arabija, Wales ili Austrija ili Škotska ili Ukrajina, Ujedinjeni Arapski Emirati ili Australija ili Peru, Panama ili Novi Zeland, Alžir ili Kamerun, Mali ili Tunis

Napomena: Verzalom su napisane reprezentacije koje su se već plasirale na SP.

Linker
26. travanj 2024 00:01