Matija Djanjesic / CROPIX
DALIĆEV HIT

FOTO: IZBORNIK DALIĆ NAPUNIO I DVORANU RIJEČKE NADBISKUPIJE 'Rusija naših snova' ponovno privukla velik interes i brojna poznata lica

Piše: Vedran FilipovićObjavljeno: 20. siječanj 2019. 14:45

Vjerska tematika nije nam poznata koliko sportska, ali teško da je riječka Molitvena osmina ikada imala poznatijega gosta od Zlatka Dalića, izbornika srebrnih Vatrenih s ruskog Mundijala i prošlogodišnjeg kandidata za trenera godine po izboru FIFA-e. Recimo, u dvorani “3. maj” na Kantridi od jutra se održavao malonogometni turnir, a pobjednicima je trofej uručio upravo - Zlatko Dalić. Nije mu bilo teško pogledati finale u zapadnom dijelu grada, bez obzira što je u 18 sati morao biti u centru, u dvorani Riječke nadbiskupije na predstavljanju knjige “Rusija naših snova”.

Tri od sedam u Rijeci

Znate li možda još nekog svjetski uspješnog trenera da bi došao u trošnu dvoranicu uručiti pehar pobjednicima “tamo nekog turnira” te usput svima odabranima kazati nešto o vjeri, nogometu, životu... Teško, vrlo teško, i zato je u kratkom roku Dalić (p)ostao ljubimac nacije.

Uz izbornika su na riječkoj prezentaciji bili novinar SN Dražen Antolić i Mario Zorko, glavni urednik SN, koji su stigli izravno iz Vinkovaca, zatim “trener svih trenera” Ćiro Blažević, iako će on u svom stilu reći da je Dalić srebrom nadmašio njegovu broncu, zatim izbornik U-21 reprezentacije Nenad Gračan, pa doktor Boris Nemec i monsinjor Ivan Devčić, a predstavnici HNK Rijeke srebrnom su treneru poklonili fotografiju s jednog treninga održanog na Rujevici. Uostalom, “Rusija naših snova” velikim je dijelom nastala u ovim krajevima...

- Da, tri od sedam poglavlja napisana su u Opatiji i Rijeci dok je Hrvatska igrala s Engleskom i Jordanom - reći će Antolić, dok će glavni urednik SN zanimljivo primijetiti da svi nazočni treneri imaju nešto zajedničko, a to je da su bili na klupi Rijeke!

Ipak, do kraja ispunjenu dvoranu Nadbiskupije najviše je zanimalo što ima za reći Zlatko Dalić.

20 godina za film

- Ispočetka sam bio protiv knjige, ali kad sam shvatio da je trebalo 20 godina da se snimi film o SP-u 1998., a to je pritom morao uraditi Meksikanac, onda sam pristao na ideju da ova knjiga bude trajan zapis i put budućim generacijama. Naravno, igrači su najzaslužniji za osvojeno drugo mjesto i ova knjiga moja je zahvala njima, te podsjetnik na možda najbolje ljeto u povijesti hrvatske države, uz bok pobjedi u Domovinskom ratu. Igrači su preokrenuli cijeli svijet, ne samo Lijepu Našu, pa su u finalu svi navijali za Hrvatsku - poručio je dobro raspoloženi izbornik dok u moru Ćirinih duhovitih dosjetki ipak valja izdvojiti najzanimljiviju.

- Ti si, Daliću, najzaslužniji za srebro jer si stvorio ambijent kakav 20 godina nitko nije mogao stvoriti na klupi reprezentacije.

Knjiga “Rusija naših snova” mora biti obvezan sastojak police svih sportskih zaljubljenika u Lijepoj Našoj s obzirom na to da pruža jedinstven uvid u inače veoma skrivene tajne svlačionice. Jasno, na njezinim se stranicama ne otkrivaju taktički detalji, ali mnogo je toga rečeno u pogledu psihologije, o vođenju grupe, odnosu trenera prema momčadi, ali i određenim pojedincima, reakcijama i “manevriranju” u neugodnim situacijama (slučaj Kalinić), od starta do konačne odluke...

E, tu ovoj knjizi izdanoj samo nekoliko mjeseci nakon finala Svjetskog prvenstva u Moskvi - nema premca.

Linker
04. svibanj 2024 22:58