ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix
ŽDRIJEB LIGE NACIJA

Francuska, Španjolska ili Belgija nositelji Vatrenima! Pred Hrvatskom je velik izazov, evo mogućih suparnika

U četvrtak u 18 sati održat će se ždrijeb trećeg izdanja ovog natjecanja u Nyonu
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 15. prosinac 2021. 18:09

U Nyonu je sutra (četvrtak u 18.00) ždrijeb trećeg izdanja Lige nacija. UEFA će ga odraditi bez prisustva državnih delegacija zbog Covida, zato ga je i preselila iz Montreuxa u svoje sjedište. Izbornik Zlatko Dalić i predsjednik HNS-a Marijan Kustić pratit će ga u Centru Kaptol u Zagrebu gdje će potom biti prikazan biografski dokumentarac o Ćiri Blaževiću. Najavljen je i bivši prvi čovjek Saveza Davor Šuker, kao i drugi "Ćirini sinovi" poput Roberta Jarnija, Aljoše Asanovića

Hrvatska je u prve dvije sezone Lige nacija dobila samo dvije od deset utakmica, ima i jedan remi te sedam poraza. Nadamo se da će treća biti sreća i da će Vatreni u lipnju i rujnu pokazati kako su spremni za Svjetsko prvenstvo. Zbog rošada u kalendaru jer smotra u Kataru počinje 21. studenoga 2022. godine, Liga nacija bit će zadnja provjera prije puta na Bliski istok. Osim ako se uspije ubaciti kakav trening dvoboj pred sam put ili tik po dolasku u Katar.

Liga nacija ima i ovom prilikom četiri jakosne kategorija. Hrvatska je u elitnoj A Ligi, a smještena je u treći kvalitativni rang. U njemu su još Engleska, Poljska i Švicarska pa nam te reprezentacije ne mogu biti protivnici.

Rivali Vatrenih bit će jedna od ekipa iz najvišeg ranga gdje su Francuska, Španjolska, Italija i Belgija, jedna iz druge kategorije gdje su Portugal, Nizozemska, Danska i Njemačka te iz četvrte koju čine Wales, Austrija, Češka i Mađarska.

Hrvatska će ponovno imati atraktivne dvoboje, ali i golem izazov. U Ligi nacija se u takvoj konkurenciji ne dolazi tek tako do pobjeda. Prvi u skupini izborit će Final Four na kojem će se moći boriti za osvajača Lige nacija, a posljednji četvrti ispada u B razred. Kakva su imena na stolu teško je nekog i poželjeti. S Francuskom i Španjolskom igrali smo zadnje dvije sezone, od prvih izgubili oba dvoboja, od drugih doživjeli debakl 0:6, ali i slavili doma 3:2. U osmini finala Eura La Roja je bila bolja u produžetku 5:3, a u najvažnijoj utakmici Francuzi su dobili u finalu SP-a 4:2. Od Belgije smo poraženi u prijateljskom ogledu uoči Eura 0:1, a s Italijom nismo igrali od 2015. godine. Tu nema dobrog i lošeg ishoda. Bit će spektakl tko god dođe.

Od društva koje je stubu ispod Portugal je dvaput svladao naše u proteklom ciklusu, nikad ih nismo dobili, s Nizozemskom. Danskom i Njemačkom imamo dosta lijepih uspomena. Kao priprema za SP ne bi bila loša Nizozemska jer s ekipama takvog stila ne sastajemo se često. Tko god dođe s četvrte razine Vatreni moraju biti bolji kako bi ostali u eliti. U novije doba Wales i Mađarska su nam bili suparnici u kvalifikacijama za Euro, a Češka na Euru. S prvima imamo pobjedu i remi, s drugima poraz i pobjedu, a s trećim neodlučen rezultat.

Nakon deset odigranih utakmica gol razlika Hrvatske u Ligi nacija je 13:26. To dovoljno opominje da će se trebati pokazati u jako dobrom svjetlu kako bi se brojke počele popravljati.

Budući da u lipnju neće biti velikog natjecanja odigrat će se čak četiri kola, u razdoblju od 2. lipnja do 14. lipnja. Ostale dvije su na programu od 22. do 27. rujna. Lipanjski termin je zahtjevan jer trebat će držati igrače na okupu i dovesti u red umorne, a nema velikog natjecanje koje je poseban motiv. No, Ligi nacija treba pristupiti s krajnjom pozornošću, Igrat će se svaka tri dana, treba će i bogat roster je opet će biti nužne rotacije. U tome treba biti umiješan da se ne izgubi fizionomija ekipe. Za izbornike nove činjenice...

U tri jakosne Lige nacija igrat će se u četiri skupine, u D su dvije. Ovaj je ciklus ujedno i kvalifikacijski za Euro u Njemačkoj 2024. godine za one koji se neće izboriti kroz kvalifikacije koje su 2023. godine. Imat će popravni na temelju Lige nacije u ožujku 2024. godine.

Ždrijeb Lige A

1. NOSITELJI

Francuska, Španjolska, Italija, Belgija

2. NOSITELJI

Portugal, Nizozemska, Danska, Njemačka

3. NOSITELJI

Engleska, Poljska, Švicarska, HRVATSKA

4. NOSITELJI

Wales, Austrija, Češka, Mađarska

Linker
20. travanj 2024 07:19