Ivušić, Grbić i Livaković

 SN
TKO JE BROJ JEDAN

Gabrić: Svaka čast zbog Grbića; Runje: Trenutno je Ivo najbolji; Katalinić: Imamo veliki problem!

Pogled četvorice bivših velikih golmana na situaciju oko čuvara mreže u hrvatskoj reprezentaciji
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 17. studeni 2021. 15:04

Ivo Grbić branio je u odlučnim utakmicama za odlazak u Katar protiv Malte i Rusije, postao je reprezentativna “jedinica”. Dominik Livaković je skliznuo s trona, postao je druga opcija u finišu kvalifikacija. Nikako nemojte zaboraviti Ivicu Ivušića koji je sjajno, bez pogreške branio protiv Slovačke, gdje nas je spasio poraza, te na Poljudu protiv Slovenije. Ivušić je također sjajno iskoristio priliku kad je vratar Modrih bio ozlijeđen...

E, sad, znamo li mi uopće tko je prvi vratar Vatrenih? Kaže Dalić u svom medijskom istupu nakon Splita da je Livaković još uvijek “number one”, ali misli li stvarno tako? Pa, kompletni stručni stožer na čelu s njim je odlučio da zbog bolje forme završnicu kvalifikacija brani Grbić. Znači, odlučivala je trenutačna forma, a ne status i stare zasluge. Tko kaže da i dalje Grbić neće biti u u boljoj formi? Ili kad se Ivušić oporavi od ozljede, možda on bude u najboljoj formi za sljedeće utakmice ili Svjetsko prvenstvo u Kataru?

Onako na prvu, kazali bismo da u ovom trenutku Hrvatska nema prvog vratara. Koliki je to problem, kome Dalić treba vjerovati, je li pametno uopće rotirati vratare?

- Vidite, ako govorimo o prvom vrataru na Svjetskom prvenstvu u Kataru, daleko je to... O tome uopće ne mogu pričati. Kad se radi o ove dvije posljednje utakmice s Maltom i Rusijom, cijeli stručni stožer je odlučio da brani Ivo Grbić jer smo zaključili da je najspremniji i u najboljoj formi. Međutim, to ne znači da sljedeću neće braniti Livaković ili Ivušić kad se oporavi od ozljede. Ili Sluga, recimo... Ili možda netko drugi tko bude u najboljoj formi. Da, Livakoviću nije bilo svejedno, on je kompletno vrijeme bio prvi vratar. To što nije branio nije primio jednostavno, ali objasnili smo mu sve - kazao nam je trener vratara u Vatrenima, Marjan Mrmić.

image
SERGEI BOBYLEV/TASS/PROFIMEDIA Sergei Bobylev/Tass/Profimedia

Hrabra odluka

Potom je dodao...

- Svi naši vratari znaju jedno. Tko će se izboriti i tko će biti u najboljoj formi, taj će braniti u Kataru!

Dobro, djeluje logično, ali koliko je mudro rotirati vratare? Kako psihološki djeluje na njih kad ne znaju jesu li prva, druga ili treća opcija?

- I ja sam imao takve slučajeve. Nadao sam se nekim utakmicama na velikim natjecanjima, pa ih nisam branio. A branio sam u jačim klubovima od onih koji su branili u nacionalnoj vrsti. S time se jednostavno moraš pomiriti, biti na to spreman. Znam da nije jednostavno. Međutim, ako pogledate povijest hrvatskih kvalifikacija, nekad su branili vratari koji čak i nisu branili stalno u svojim klubovima. Mi svi ovisimo o trenutačnoj formi svih igrača, nema smisla da netko brani ili igra zbog starih zasluga, mi ćemo se toga držati. Dakle, ponavljam, u reprezentaciji će braniti onaj tko će u datom trenutku biti u najboljoj formi. Eto, sad smo pričali u posljednje vrijeme o Livakoviću i Grbiću, a Ivušić ne da je branio dobro, nego bez greške protiv Slovačke i Slovenije. On je također konkurent za prvog vratara u Kataru. Da se, recimo, nije ozlijedio, nikad se ne zna, možda bi on branio protiv Malte i Rusije - zaključio je Marjan Mrmić.

Još jedan veliki vratar, Tonči Gabrić, prvo je čestitao Daliću i stručnom stožeru.

- Svaka čast, imali su hrabrosti staviti Ivu Grbića. Kult reprezentacije je poseban. Grbić je sad u najboljoj formi od svih i držim da je odluka bila prava. Pa, čovjek brani za Lille, u Ligi prvaka. Livaković je bio u slabijoj formi, nije se prodao, vjerojatno je i to utjecalo na njega. Velika je stvar što je Grbić debitantsku utakmicu branio protiv Malte, gdje nije imao puno posla, ali se upoznao s momčadi. Ima još jedna stvar. Hrvatska ima praktički skroz novu obranu, a to je opet bitno za vratara.

Ali, koliko recimo činjenica da je izgubio mjesto prvog vratara može negativno utjecati na Livakovića, koji je do sada bio sigurna prva opcija?

- Ha, može... Ali, zamislite da je Ivo slabo branio, jednim potezom izgubio si i Livakovića i Grbića! Ili da je loše branio protiv Malte, a onda je slijedila Rusija... Imali bi dva rastrojena vratara, jedan je izgubio mjesto, a drugi priliku nije iskoristio, bila bi to gubitnička situacija. Na kraju je, srećom, sve dobro ispalo.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Kad se govori o Svjetskom prvenstvu, Gabrić će kazati...

- Ma, ima još godina dana, o tome je bespredmetno razgovarati. Ali, sljedeću utakmicu reprezentacije mora braniti Grbić! Zašto bi ga se, naime, sad mijenjalo kad je položio ispit! Ta rotacija bi onda bila loša. Nemojmo tu zaboraviti Ivušića iz Osijeka. Spasio nas je protiv Slovačke, on je u jednom trenutku bio prvi vratar, zar ne? Ili Lovre Kalinić, koji dobro brani u Hajduku. Sve se može promijeniti u godinu dana. Ma, mi smo od ljeta promijenili tri vratara. Ozlijedio se Livaković, odlično ga je mijenjao Ivušić, on se ozlijedio, sad je super bio Grbić, koji prije dva mjeseca nije bio na mapi. Možemo to gledati i skroz pozitivno. Dalić će imati slatke brige, svi vratari su sposobni za velika djela - zaključio je Gabrić.

Problem postoji

Ivan Katalinić, pak, misli da nije dobro što se ne zna tko je prvi vratar Vatrenih...

- Moje je mišljenje da je problem kad ne znaš tko je prvi vratar reprezentacije. Bilo bi puno bolje da se zna tko je “jedinica”, mislim da rotacije s vratarima nisu dobar izbor. Makar, Dalić očito ide za time da brani onaj koji je trenutačno u najboljoj formi. Međutim, zašto sad to radi s vratarima, a s igračima to nije uvijek radio? Nekad su igrali igrači koji nisu bili u formi, a bogme nisu igrali niti u svojim klubovima - kaže nam Katalinić.

Misli da se ipak Dalić mora odlučiti...

- Ne mogu se stalno mijenjati vratari, sad će ovaj, pa će onaj... Nije to dobro za vratare u psihološkom smislu. Mislim da se tu treba slušati trenera vratara, u ovom slučaju Marjana Mrmića. Kad sam ja bio trener vratara kod Ćire Blaževića, ja sam i donosio odluke. Prije utakmice s Jamajkom na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine Ćiro mi je rekao: “Ja bih da na prvenstvu brani Mrmić”. Ja sam rekao: “Ne, po meni treba braniti Ladić”. Zato što sam smatrao da je on taj, iako u Dinamu tada i nije imao previše posla jer su Modri dominirali u HNL-u. Još sam rekao Ćiri da ako sad stavi Mrmića, da će ostati bez Ladića, a možda i bez Mrmića, pa nećemo imati niti jednog vratara. Mislim da je na treneru vratara da donosi takve delikatne odluke, on treba odgovarati za njih. Ja sam, recimo, očekivao da će Grbić braniti protiv Malte, a ipak Livaković protiv Rusije. Za Svjetsko prvenstvo je prerano kazati tko će braniti, ne smijemo zaboraviti niti onog momka Ivušića - zaključio je Katalinić.

Nije to klub

Još jedan naš veliki vratarski zaslužnik Vedran Runje na tu temu kaže...

- Reprezentacija je specifična, nije to klub gdje svakog dana imaš pred očima vratara. U ovom slučaju se zaista treba gledati trenutačna forma, razina na kojoj vratari brane. Ivo Grbić brani u Ligi prvaka, to mu je svakako karta više u špilu. A sve vrijeme brani dobro. Livaković je došao pod upitnik jer očito nije u najboljoj formi. Sve je na treneru vratara i izborniku, oni moraju osjetiti tko je najbolji u datom trenutku - kaže nam Runje, uz dodatak da se ne može sad znati tko će biti prva opcija na Svjetskom prvenstvu.

Dodao je još nešto...

- Vidite, zadnje utakmice branio je Grbić, meni je logično da sad on bude i prva opcija u sljedećoj utakmici... Uglavnom, delikatna je situacija, nema toga u priručniku, ali na kraju, Hrvatska ima zaista dobre vratare, mislim da na SP-u neće biti problema. Livaković, Grbić i Ivušić su se iskazali, svi oni mogu biti “broj jedan” - zaključio je Runje.

Linker
14. kolovoz 2022 19:41