NICOLAS TUCAT/AFP/PROFIMEDIA Nicolas Tucat/Afp/Profimedia
BERMUDSKI TROKUT ZA STRIJELCE

Gdje je nestao čovjek? Neobično otkriće: Zabij gol Španjolcima i izbornik će te sigurno zaboraviti

Kako su i zašto utakmice Hrvatske i Španjolske prerasle u bermudski trokut za golgetere?
Piše: Dražen Krušelj/Jutarnji listObjavljeno: 28. lipanj 2021. 13:47

Utakmice Hrvatske i Španjolske mogle bi stati pod radni naslov "gdje je nestao čovjek?", nakon otkrića da strijelci iz tih dvoboja kasnije pouzdano iščezavaju s izborničkih popisa. Barem osmoricu strijelaca u posljednja tri sudara "vatrenih" i "La Roje" danas je lakše naći na plažama Coste del Sol ili u Brelima, nego na stadionima Eura 2020, dok onaj deveti, na plažu ne smije još deset dana jer je završio u - samoizolaciji.

Luis Enrique i Zlatko Dalić predstavljaju nam se u ovoj priči o strijelcima kao tihi ubojice jer su iz svlačionica, uglavnom diskretno, uklonili redom Nikolu Kalinića, Tina Jedvaja, Danija Ceballosa, Sergija Ramosa, Marca Asensija, Saula Nigueza, Rodriga i Isca. Posljednji u nizu je Ivan Perišić, koji je iz konkurencije za Kopenhagen ispao zbog zaraze koronavirusom.

Uzgred rečeno, i oni preostali strijelci iz ovih utakmica noktima se drže za rub prve momčadi. Jedan od njih je vratar Lovre Kalinić, strijelac nesretnog autogola u Elcheu. Niti Andrej Kramarić ne može računati na poziciju startera nakon što je teren zamijenio za klupu u dvoboju sa Škotskom, a posljednji u nizu ukletih golgetera je Alvaro Morata, na čiju adresu posljednjih dana stižu morbidne prijetnje bijesnih navijača. Psihološki je uzdrman i zapravo nespreman za utakmicu.

Kako su i zašto utakmice Hrvatske i Španjolske prerasle u bermudski trokut za golgetere? Odgovor glasi: spletom bizarnih okolnosti koje uključuju povrijeđene taštine igrača, njihovu slabu klupsku formu, ali i promjenljive preferencije Luisa Enriquea.

Prva sličica kolaža o nestalim strijelcima datira s Eura 2016., kada je Hrvatska pobjedom protiv Španjolske osigurala prvo mjesto u skupini. Račun je efektnim golom petom otvorio Nikola Kalinić, a zaključio ga Ivan Perišić bijegom s centra u pobjedu.

Priliku za uzvrat Španjolska je iskoristila na otvaranju Lige nacija, kada je teren u Elcheu pretvorila u koridu i izmrcvarila (6-0) finalista Svjetskog prvenstva. Lovre Kalinić jedini je strijelac s te utakmice koji je u rosteru dočekao Euro 2020. Ramos, Asensio, Saul, Rodrigo i Isco u međuvremenu su mjesta prepustili drugim kandidatima.

Linker
24. travanj 2024 00:52