Lovro Majer

 JURE MAKOVEC Afp
LOVRO MAJER ZA SN

‘Gode mi usporedbe s Modrićem, a za Dinamo se ne brinem. Ambicije? Neću biti bezobrazan i pohlepan...‘

Vatreni u dresu Rennesa briljirao je protiv Lyona, L‘Equipe ga je proglasio i ponajboljim igračem
Piše: SNObjavljeno: 09. studeni 2021. 14:31

Standing ovation... Tu počast doživio je hrvatski reprezentativac Lovro Majer kad je na samom kraju utakmice izlazio iz igre na utakmici Rennesa i Lyona (4:1). Kompletni stadion Roazhon Park ustao je na noge, te dugotrajnim pljeskom ispratio bivšeg igrača Dinama. Zagrlio ga je i trener Bruno Genesio...

Majer je odigrao maestralnu utakmicu. Ugledni L’Equipe proglasio ga je ponajboljim igračem utakmice. Francuski sportski novinari su se natjecali tko će ljepše rečenice ispisati o hrvatskom nogometašu, što i nije čudo jer je Lovro igrao poput najboljih svjetskih veznjaka. Statistika mu je bila impresivna, imao je pet ključnih dodavanja, kreirao je dvije velike prilike, a bio je autor najboljeg poteza utakmice kad je u 51. minuti sjajnim dodavanjem prebacio cijelu obranu Lyona iz koje je Traore postigao pogodak za 2:0.

- Mislim da nema ljepše stvari nego kad te navijači tako sjajno isprate iz igre, to je siguran znak da si odigrao dobru utakmicu. Na kraju krajeva, zbog toga se i igra nogomet - kazao nam je jučer Majer.

Javio nam se s amsterdamskom aerodroma, gdje će čekao let za Hrvatsku, kako bi se pridružio Vatrenima.

- Sad je i više nego O.K. Mogu vam kazati da se osjećam bolje nego ikad. Brže, bolje, lakše... To je točno ono što sam očekivao od sebe i što očekujem u budućnosti. Uvijek želim nuditi takve partije kao protiv Lyona jer znam da to definitivno mogu.

I ozljede su škola

Iako kaže da mu je sve super, možda bi bilo još bolje da se odmah nakon starta francuskog prvenstva nije ozlijedio. Zaigrao je na počeku protiv Angersa 29. kolovoza, a onda ga nije bilo sve do sudara s Metzom 17. listopada. Trener mu je dozirao minutažu, u sljedećim ogledima sa Strasbourgom i Troyesom je igrao manje, a onda je, posve spreman, startao u ogledu s Lyonom. U Konferencijskoj ligi je četiri dana nakon povratka igrao oko pola sata, ali je već u uzvratu 4. studenoga igrao svih devedeset minuta i ubilježio asistenciju. Ta utakmica bila mu je i definitivna ulaznica za derbi s Lyonom u kojem je briljirao...

- Bi li bilo više dobrih igara da se nisam ozlijedio? Tko zna... Možda i činjenica da sam bio ozlijeđen i nije bila nešto nužno loše. I ozljede su određena škola, sve ovisi kako se neki događaji prihvate, kako ih procesuirate u glavi.

Pitamo ga kakva je razlika između onoga što trenutačno radi u Rennesu u odnosu na ono što je radio u Dinamu? Postoji li razlika u treninzima?

- Dosta je velika razlika. Sve je puno brže, jače, radi se puno više, kako mi to volimo kazati tzv. ponavljanja. Također, razlika je u nekim stvarima prije ili nakon treninga. Rekao bih da se više pazi na neke sitne detalje. Tu prije svega mislim na oporavak prije ili poslije utakmice. Mislim da je to upravo ono što razlikuje one koji igraju najbolji nogomet na globusu, od onih koji nisu sami vrh, koji jesu dobri, ali ne vrhunski. Ta razlika u detaljima je presudna, vrlo važna.

Najveća razina

Može li kazati koliko je sad bolji igrač nego što je bio u Dinamu? Je li uopće bolji?

- Pitanje jest u kojem pogledu bolji... Znate, samom činjenicom da igram u jednoj od liga Petice osjećam se kao bolji igrač. Zbog toga što igram na sjajnim stadionima, izvrsnim terenima, protiv vrhunskih momčadi. S druge strane, premalo je vremena prošlo da bih mogao kazati da sam bolji igrač nego što sam bio u Dinamu. Bitno jest da se osjećam odlično, a vjerujem da ću iz dana u dan, svaki mjesec ili godinu, biti sve bolji i bolji, svaki dan raditi sve više i više na sebi.

Jučer smo vidjeli i komentare na nekim francuskim portalima, izlazili su i neke opaske na društvenim mrežama. Majera su uspoređivali s hrvatskim kapetanom, našim proslavljenim igrača Reala, Lukom Modrićem. Nedjeljna prezentacija protiv Lyona očito je oduševila sve...

- Da, vidio sam... Lijepo je to vidjeti i čuti, godi. Međutim, ja ne bih htio svoju karijeru gledati na taj način. Luka je imao svoj put, ja imam svoj. Ja samo mogu učiti od Luke Modrića, mogu samo upijati njegove poteze... Preda mnom je daleki put da bih dostigao Modrića. Ali, držim da sam na dobrom putu. A kad se radi o usporedbi s Lukom, onda mi je jasno da tu postoji mnogo drugih faktora. Znamo da imamo iste inicijale LM, broj koji sam nosio na leđima, pa malo smo slični i po izgledu... Na meni je raditi na sebi, kao što radim sad. Mogu vjerovati da ću doći na najveću moguću razinu. Smatram i da hoću!

Inače, njegov Rennes je trenutačno na petom mjestu Ligue 1, ali samo dva boda iza drugoplasiranog Lensa.

- Imamo jako dobru situaciju na ljestvici. Neću biti bezobrazan i pohlepan, ali mislim da smo mogli imati nešto malo više bodova. U nekim prethodnim utakmicama smo dosta toga prokockali, dvije utakmice smo izgubili u devedesetoj minuti. Ali, poklopilo nam se u nekim drugim utakmicama, pa mislim da ukupno možemo biti zadovoljni.

Rusi su dobri, ali...

Majer je dobio i poziv izbornika Zlatka Dalića za dvije odlučne utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo protiv Malte i Rusije. Očito da izbornik prati svaki njegov korak.

- Ne trebam se ponavljati, ali reprezentacija je san svakog igrača, za to se igra. Moja želja jest uvijek bila da budem među najboljim hrvatskim nogometašima, reprezentativcima. Ipak, ne obazirem se na to hoću li ili neću dobiti poziv, nego dajem sve od sebe u klubu, pružam najbolje moguće partije. Držim da je tako najbolje za sve.

Očekuje li kakvu minutažu protiv Malte i Rusije?

- Ne mogu se nametati izborniku izjavama u medijima. Spreman sam, osjećam se bolje nego ikad! Odigrao sam zaista dobro posljednje dvije utakmice, u formi sam. Znači da sam spreman na sve načine pomoći reprezentaciji. Inače, vidim da sad već kompletna javnost i mediji govore i pišu o tome kako će utakmica s Rusima biti odlučna za odlazak na Svjetsko prvenstvo. Međutim, bez obzira na to što Malta ne zvuči kao suparnik koji bi nam mogao naštetiti, protiv nikoga nije lako igrati i to nije floskula. Moramo biti pravi na Malti, prvo njih pobijediti, a onda se posvetiti Rusiji.

Je li upoznat sa snagom Rusa?

- Jesam... Dobri su, ali ja vjerujem da ćemo mi biti pobjednici, da ćemo dobiti na Poljudu. Definitivno, Rusija ima kvalitetnu reprezentaciju, ali kad uzmemo sve u obzir, Hrvatska je bolja. Ukoliko ćemo biti pravi, dati sve od sebe i odigrati kako znamo, onda ćemo dobiti, biti prvi u skupini i izravno otići u Katar.

1 minutu dobio je Majer u pobjedi 2:1 protiv Meksika 2017. u svojoj prvoj utakmici za Vatrene

6 minuta dobio je Majer u pobjedi 2:1 protiv Slovačke 2021. u svojoj drugoj i zadnjoj utakmici za Vatrene

Ne brinem se ja za Dinamo

Majer, naravno, prati igre i rezultate Dinama. Kako je doživio poraz Modrih od Lokomotive, ali i neke druge rezultate koji se nisu očekivali od prvaka, neodlučeno s Istrom 1961, lošu igru i poraz od Rapida u Beču?

- Dogodi se... Recimo, gledao sam sažetke utakmice s Lokomotivom. Dinamo nije zabio iz jedanaesterca, imao je ogroman broj prilika. Nije zabio. Međutim, moje gledanje nogometa je ovakvo. Ako Dinamo stvara toliko prilika, onda znači da ne treba biti zabrinut. Znam da javnost očekuje da Dinamo pobijedi svaku utakmicu, ali nije to uvijek tako. Ne brinem se ja za Dinamo - kaže Majer.

MAJEROVI KLUBOVI

Lokomotiva (Hrvatska)

62 odigrane utakmice

18 postignutih golova

16 upisanih asistencija

Dinamo (Hrvatska)

99 odigranih utakmica

19 postignutih golova

25 upisanih asistencija

Rennes (Francuska)

7 odigranih utakmica

0 postignutih golova

2 upisane asistencije

Linker
28. rujan 2024 09:48