Josip Juranović

 TOM DUBRAVEC Cropix
PIŠE DRAŽEN ANTOLIĆ

Griješili su pogotovo Juranović i Vida, srećom da smo imali čovjeka koji je dao mir i sigurnost obrani!

Zaslužio je da ga se specijalno istakne. Davao je mir, a prema najavama dobit će priliku i u Danskoj
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 07. lipanj 2022. 06:15

Nije to bila utakmica protiv najbolje Francuske jer kad Deschamps nema Mbappea i Benzemu, te promijeni gotovo cijelu ekipu u odnosu na prvi susret u Ligi nacija s Danskom, jasno je da bod Hrvatske nije iznenađenje ni spektakl, no danas nam puno znači. Nakon osam uzastopnih poraza od reprezentacija iz top 10 svjetskog nogometa konačno nismo izgubili.

Bilo je šansi za Vatrene, od Budimira u prvom dijelu, do akcija u nastavku, na kraju je Kramarić izborio i zabio kazneni udarac, ali igrač koji je ostavio ponajbolji dojam u hrvatskoj vrsti i nad čijom igrom nema sjenke ponovno je bio – vratar. U lošem izdanju u Gradskom vrtu s Austrijom i porazu 3:0 golman Ivica Ivušić spasio je da rezultat ne bude i gori, a s Francuskom jako dobar bio je Dominik Livaković. Prve dvije lipanjske utakmice pokazale su da su čuvari mreže najbolje hrvatske karike.

image

Dominik Livaković

ANTE CIZMIC Cropix

Livaković je imao četiri obrane, od toga su u tri navrata to bili udarci unutar kaznenog prostora. Gol Rabiota nije mogao zaustaviti, no sve ostalo je odradio na najbolji način. Djelovao je sigurno, dao mir i obrani, koja je bila osjetno na nižoj razini. Osim Martina Erlića. Griješili su pogotovo Juranović na desnom beku, kojeg se prelazilo i pretrčavalo, i Vida, no Livaković im je donosio iskupljenje. Bez njega ponovno bi Francuzi na isti način dobili utakmicu. Defenzivnom postavkom, prepuštanjem lopte suparniku i kontrama. Zato vratar Dinama zaslužuje da ga se specijalno istakne.

Generalno, to je bio dvoboj s malo šansi, omjer udaraca u okvir gola bio je 5:5, od toga nisu sve bile izrađena akcije, ali kad je trebalo, kad je bilo bitno, Livaković je odradio sve što je mogao. Po najavi izbornika on će biti prvi golman i u sljedećoj utakmici s Danskom u Kopenhagenu, a potom će u drugom ogledu s Francuzima opet među stative Ivušić.

Osim što je branio ono što je trebalo, Livaković je bio točan i u dodavanjima, od 21 lopte koja je bila u njegovim nogama predavao ih je precizno 91 posto. Kad bi svi ostali bili tako koncentrirani, ne bi gosti napravili neke prigode koje su izborili, tako ne bi bilo ni pogotka koji su zabili.

Linker
18. travanj 2024 07:37