STU FORSTER Afp
INTRIGANTNO SUČELJAVANJE

Gvardiol vs Olmo: Dinamu donijeli više od 40 milijuna eura, a zajedno su odigrali svega 87 minuta!

Nekad su bili skupa u Dinamu, ubuduće će biti skupa u Red Bullu, a preksutra se očekuju u dvobojima
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 26. lipanj 2021. 15:30

Njih dvojica su, na neki način, svojim nogometnim pričama obilježili zadnjih nekoliko godina Dinama. Dani Olmo svojim posebnim nogometnim putom, senzacionalnim dolaskom iz Barcelone, kojim je šokirao nogometni svijet, napretkom po principu “korak naprijed, nazad dva”, sve do eksplozije i statusa jednog od glavnih igrača u Dinamovoj velikoj generaciji. Dečko koji je naučio hrvatski, koji je ušao pod kožu svima, od suigrača do navijača, koji je, u konačnici, iz Dinama stigao do španjolske reprezentacije. I onda otišao u Leipzig. Jedna nogometna bajka, nesvakidašnja priča o čudnim putevima i uspjesima.

Savjeti iz Njemačke

Na svoj način nesvakidašnja je i nogometna priča Joška Gvardiola. Lijevi bek koji je postao stoper, zadivio trenere, igrače, publiku i skaute svjetskih klubova, munjevito prošao put od perspektive, velikog talenta do velikog transfera. Leipzig je kupio jednog najtalentiranijih stopera Europe, a nakon toga on je opet postao lijevi bek. I nakon jedne odlične sezone na Euru postao prva opcija za tu poziciju.

image
BAGU BLANCO/PRESSINPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Bagu Blanco/pressinphoto/Shutterstock Editorial/Profimedia

- Čujem se s Olmom, razgovaram s njime o onome što me čeka u Leipzigu - rekao je Gvardiol više puta u razgovoru za SN, dok je Dani Olmo na istu temu kazao:

- Joško je napravio dobar potez što je izabrao Leipzig, tu će sigurno napredovati kao igrač.

Zanimljiv je podatak da su Dani Olmo i Joško Gvardiol odigrali u Dinamu zajedničkih 87 minuta! Olmo je bio na odlasku kad je Gvardiol počeo nadirati, putevi su im se razilazili, spojit će se, eto, u Leipzigu. I prije toga, u ponedjeljak u Kopenhagenu. Nije nemoguće da idu jedan na drugoga, iako Olmo kod Luisa Enriquea češće igra na lijevoj strani veznog reda, nego na desnoj gdje bi napadao direktno Gvardiola. Ipak, budu li obojica na terenu od prve do zadnje minute u tom međusobnom dvoboju, odigrat će više minuta jedan kontra drugoga, nego što su odigrali na istoj strani. Tek ih u sljedećoj sezoni čekaju zajedničke bitke. Dosad je Dinamo na njima dvojici zaradio preko 40 milijuna eura. Dani Olmo je s bonusima donio 24 milijuna eura i može u budućnosti donijeti još, pogotovo postotkom od budućeg transfera. Joško Gvardiol otišao je u RB za 16 fiksnih milijuna eura, a igrama u Dinamu ove sezone priskrbio je još 2,4 milijuna eura, dakle, dosad 18,4 milijuna eura. Ukupno je za njih dvojicu u blagajnu sjelo 42,4 milijuna eura.

Drukčiji pristup

Hoćemo li na Parkenu svjedočiti dvoboju dvojice bivših Dinamovih igrača, koji su nedvojbeno, svaki na svoj način ispisali sjajne priče proteklog uspješnog Dinamovog razdoblja? I na kojima ambiciozni Leipzig temelji planove za blisku budućnost.

Gvardiol je prije 26 dana igrao protiv španjolske U-21 reprezentacije na Euru. Igrao je stopera, Bradarić je bio lijevi bek, a Hrvatska je u produžetku pala (1:2). Gvardiol, Bradarić i Ivanušec su iz te momčadi na ovom “pravom” Euru, Ivanušec je također dobio priliku dosad, Bradarić je još čeka. A što se Španjolaca tiče, iz te momčadi nitko nije u kadru Luisa Enriquea. Naime, svi oni mladi koji su mogli igrati na U-21 Europskom prvenstvu, a istovremeno kandidiraju i za sastav na ovom Euru, odmah su bili prekomandirani u A reprezentaciju. Poput Pedrija, Ferrana Torresa i Erica Garcije. Imali su Španjolci drugačiji pristup po tom pitanju, kao što su i Olmo i Gvardiol imali drugačiji put do osmine finala Eura. Obojica iz Dinama, preko Leipziga. Da im je netko rekao prije koju godinu da će se naći na istom mjestu, u istom vrijeme, na tako velikom događaju...

ERA U DINAMOVOM DRESU

Joško Gvardiol

52 utakmice

3833 minute

4 pogotka

3 asistencije

ERA U DRŽAVNOM DRESU

Joško Gvardiol

4 utakmice

294 minute

0 pogodaka

0 asistencija

24,0 milijuna eura donio je Olmo zagrebačkom klubu odlaskom u RBL

18,4 milijuna eura donio je Gvardiol zagrebačkom klubu odlaskom u RBL

Linker
27. travanj 2024 17:39