TOM DUBRAVEC Cropix
POZVAN I U REPREZENTACIJU

Hajdukov junak iz sjene nakon turbulente sezone: ‘Moramo dići glave, ništa nećemo dobiti od kukanja‘

‘Od početka priprema za novu sezonu trebamo gristi. I opet tražiti tu titulu prvaka‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 06. lipanj 2024. 08:15

Dok se Vatreni pripremaju za Euro, okupila se u utorak i mlada hrvatska U-21 reprezentacija. Odigrati će dečki izbornika Dragana Skočića dvije prijateljske utakmice s Irskom (7. lipanj, 18 sati, gradski stadion Vrbovec) i Švedskom (11. lipanj, 18 sati, stadion Ivan Laljak-Ivić, Zaprešić). Imati će izbornik priliku vidjeti kako mu dišu štićenici pred nastavak kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2025. godine koje se nastavljaju 5. rujna kad Hrvatima u goste dolaze Farski otoci, a pet dana kasnije i Portugal. Na okupljanje nisu stigla dvijica pozvanih, Luka Vušković koji ima problema s ozljedom, te Gabriel Vidović zbog, tako nam je kazano, privatnih obveza.

U mladoj vrsti su tri vratara, Nikola Čavlina, Borna Buljan i Franko Kolić, dečki iz Lokomotive, Hajduka i Osijeka, Mi smo porazgovarali s tek 19-godišnjim čuvarom mreže Majstora s Mora, Borna je stao na vrata u posljednjih sedam utakmica i branio je - jako dobro. Zamijenio je ozlijeđenog Lučića i pokazao da Hajduk ima itekako mladog, talentiranog i perspektivnog vratara, Buljan je definitivno budućnost kluba s Poljuda. I da, to se ne smije zaboraviti, mladi Borna je dobio priliku u teškim trenucima za Splićane, nakon sunovrata rezultata, nakon tri uzastopna poraza u HNL-u u kojim je definitivno izgubljeno prvenstvo (Lokomotiva, Dinamo, Rijeka) te nakon poraza u Kupu (Dinamo). U takvim okolnostima itekako je bilo zahtijevno za mladog čuvara mreže stati između vratnica, mnogi bi se sudarili s stresom i strahom, on nije, do konca prvenstva je branio jako dobro, zapravo, kiksao je samo jednom, na onoj posljednjoj utakmici s Lokomotivom u Kranjčevićevoj ulici, ali taj je ogled Hajduk ionako uvjerljivo dobio s 5:2...

- Puno mi znači ovaj poziv u mladu U-21 reprezentaciju Hrvatske. To mi je nagrada za sve što sam napravio, za moj rad. U Solinu i Hajduku. Jako mi je drago biti dio ove naše vrste - kazao nam je u uvodu Buljan

Pirča nam kako je bilo na prvom danu okupljanja...

- Atmosfera u reprezentaciji je odlična, opuštena. Ali naravno, pred nama su dvije prijateljske utakmice koje moramo ozbiljno odraditi. Želimo ih odigrati na najbolji mogući način. Svi se hoćemo pokazati u najboljem svjetlu za nastavak kvalifikacija za Europsko prvenstvo.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Očekuje li da će dobiti priliku na ovim ogledima protiv Irske i/ili Švedske?

- Naravno da očekujem.

Kakav je s svojim kolegama, s Nikolom Čavlinom iz Lokomotive i Frankom Kolićem iz Osijeka?

- Znam ih... Nisam nikad igrao protiv Čavline, protiv Kolića jesam. Nismo se družili, ali znamo se da tako kažem - golmanski.

Već smo napisali da se pokazao u jako dobrim izdanjima na vratima Hajduka, a kako je on zadovoljan s svojim prezentacijama?

- Bilo je dobro, ali znam da mogu bolje. I moram. Ukupno gledano sam zadovoljan s onime što sam branio, jako mi je bilo drago kad sam postao prvi vratar Hajduka. To je bilo moje ostvarenje sna. Nitko nije bio sretniji od mene što sam branio tih sedam utakmica u završnici sezone.

Kako se osjećao kad je dobio prvu priliku braniti u seniorskoj momčadi Hajduka, na utakmici s Osijekom na Poljudu? Je li imao tremu, neki strah?

- Iskreno, možda sam prvih petnaestak minuta utamice imao tremu, bio je to ipak svojevrsni šok za mene, prvi put braniti za Hajduk na Poljudu. Međutim, kad sam ušao u ritam utakmice, zaboravio sam na sve, nisam imao nikakvu tremu. Naprotiv, bio sam jako sretan i ponosan, mogu kazati da sam guštao biti na vratima.

Hvalili smo ga, jer zaista nije imao kikseva, skidao je dosta toga, zicere...

- Dobro, osim na onoj zadnjoj utakmici s Lokomotivom... Drugo je bilo O.K. Mislim da su treneri u globalu bili zadovoljni s mojim obranama. Nakon svake utakmice radili smo analizu, kako bih bio bolji. Davali su mi apsolutnu podršku.

Nada li se da će iduće sezone startati kao ‘jedinica‘, ostati na mjestu na kojem se završio prošlu?

- Ne mogu sad o tome pričati. Završio sam kao ‘jedinica‘, bio bih naravno najsretniji da tako ostane, ali znamo da se vraća Lučić. Koji je prvi vratar momčadi. Ja sam mlađi, moram još puno učiti i raditi, kako bi zadržao ‘jedinicu‘.

Kad je već spomenuo učenje i rad, pitali smo ga u kojem bi još vratarskom segmentu najviše želio napredovati?

- Mislim da bih trebao najviše raditi na koordinaciji i brzini. Ali to dolazi s centaršutevima, to je nekako sve vezano. Tu bih htio biti bolji.

Kako je doživio svoj klub, svoju momčad protekle sezone. Majstor s mora bio je u jednom trenutku na vrhu ljestivice, borio se za naslov, a onda je na kraju potonuo, nagomilao uzastopne poraze i završio treći?

- Bože moj, takve stvari se događaju u nogometu. Imali smo odlične rezultate na polusezoni, imali smo dobru priliku. Nismo je iskoristili, sad se okrećemo novim izazovima. Moramo dići glave, ništa nećemo dobiti od kukanja. Od početka priprema za novu sezonu trebamo gristi. I opet tražiti tu titulu prvaka! Mi smo takav klub da svake godine moramo tražiti naslov prvaka. Naravno, imamo i europskih ambicija, to ide jedno s drugim.

Je li nestrpljiv čekajući novog trenera Hajduka?

- Volio bih i ja znati tko će biti novi trener, ali ne opterećujem se - zaključio je Borna Buljan

Linker
12. rujan 2024 17:42