Foto: Vlado Kos / CROPIX
POTRAGA ZA SASTAVOM

HOĆE LI DALIĆ ZA NIGERIJU POVUĆI NAJRISKANTNIJI POTEZ U SVOJOJ TRENERSKOJ KARIJERI? Ako ovaj dvojac starta protiv Nigerije, odgovor će biti - 'DA'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 13. lipanj 2018. 13:10

Ako Hrvatska u Kalinjingradu utakmicu započne s Vedranom Ćorlukom i Antom Rebićem, što je za prvog najavljeno, a drugog moguće, bit će to najveći izbornički rizik koji je dosad preuzeo Zlatko Dalić. Ćorluka je senator, dugogodišnji lider obrane, a Rebić meteor koji se ponovno vinuo pod Nikom Kovačem, no i pripremne utakmice i sve što znamo govori da uloge koje bi trebali dobiti s Nigerijom nisu napisane za njih.

Bilo bi kockanje

Dalić u Rusiji može izboriti mjesto u Stroganov Palaceu kao junak Mundijala ili čak u muzeju Madame Tussaud, gdje stoje voštane figure svjetskih velikana, ako Hrvatsku još jednom odvede u svjetske visine. Kroz minuli rad dao je naslutiti na koje se igrače najviše oslanja, imena Ćorluke i Rebića za ovu su utakmicu najspornija. Dok će svatko uprijeti prstom u lijevog braniča, nitko ne nudi boljeg od Strinića. Premda Mandžukić dugo ne donosi Hrvatskoj kao nekad, više je dvojbe o njemu izazvala klasa Andreja Kramarića - čije mjesto struka gotovo unisono zaziva u prvih 11 - nego što je Mandžo igrački toliko pao da ne bi smio biti u udarnoj postavi i da se od njega ne može očekivati pokoji pogodak.

Reuters/Andrew Boyers
Action Images via Reuters

Netko će naći zamjerke Badelju i preferirati Brozovića ili Kovačića, ali to je pitanje stručnog ukusa i odluke o načinu igre, međutim Vedran Ćorluka šef je obrane, o njegovoj izvedbi mnogo toga ovisi. Počevši s generalnim postavljanjem momčadi na terenu, hoće li se zadnji red dići visoko ili povući u krilo golmanu. Senegal je zorno demonstrirao da se Ćorluka nije u stanju utrkivati s brzonogim napadačima, kakve ima i Nigerija. Ne smije im otvoriti autocestu pa da stisnu gas, a to može postići jedino ako ne ide daleko od svojeg šesnaesterca. Što bi značilo da Hrvatska mora biti povučenija, opreznija, da će prvo gledati kako da se osigura, tek potom da eventualno zabije gol. S Ćorlukom može igrati samo tako, sve je ostalo kockanje...

Kad bi na stoperima bili Vida i Lovren, Vatreni bi smionije mogli zaigrati ofenzivno, krenuti u presing i stajati visoko, s obranom gotovo na centru. Iako ni Vida ne demonstrira osobitu formu, okretniji je i hitriji. Ćorluki nitko ne spori da je profesor nogometa koji čitanjem igre i dobrim pozicijskim rješenjima kroz karijeru nadoknađuje manjak brzine, no nakon duge stanke i povratka od ozljede slabe su mu točke još izraženije, a rivali toga sve svjesniji.

ZAGREB, CROATIA - NOVEMBER 09: Ante Rebic (C) of Croatia in action against Kyriakos Papadopoulos (R) and Panagiotis Retsos (L) of Greece during the FIFA 2018 World Cup Qualifier Play-Off: First Leg between Croatia and Greece at Stadion Maksimir on November 9, 2017 in Zagreb, Croatia (Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)
Srdjan Stevanovic/Getty Images / Getty Images
Ante Rebić

Lagani dribling

U svemu što je radio da se vrati na teren Ćorluki je ovaj Mundijal bio najveća inspiracija, u državi gdje zarađuje za život već šest godina želi odigrati svoje posljednje Svjetsko prvenstvo i ne sumnjamo da će se spremiti najbolje što može te znanjem nastojati kompenzirati fizičku inferiornost u odnosu na “nigerijske čigre”. Međutim, budući da bi s njim igra momčadi mogla patiti, Čarli će biti pod posebnim povećalom. Izbornik zna sve njegove vrline, i nogometne i liderske, ali i slabosti, i treba jako dobro promisliti.

Ante Rebić demonstrirao je protiv Bayerna u finalu borbe za DFB pokal koliko zna biti brz i moćan, pred njim se Sven Ulreich osjećao kao srna u lovištu, no Dalić je preferirao da Ivan Perišić više igra na lijevom krilu, iako su mijenjali pozicije. Rebić je špica koja leti kad ima prostora, i to po lijevoj strani, gdje ulazi u sredinu, na udarac ili nudi pas. U nogometu na kontre opasan je i kao središnji napadač. Desno nema ni naviku pridodavanja sredini, u čemu ga koče i tehnički limiti, ni prodora po boku i centaršuta. On nije igrač koji će se driblingom lagano osloboditi pratnje i napraviti prednost u mjestu, a kad se namjeri na fizički al pari rivala, ne može dominirati ni u duelu, ma koliko bio borben. Ni s Brazilom ni sa Senegalom, dok je igrao na desnoj strani, nije ponudio mnogo. Jedino da Perišić igra desno i ubacuje se pred vrata s te pozicije u ulogu centarfora dok se devetka izvlači prema veznjacima, od njih bi se u tandemu mogao izvući maksimum...

Karika za Argentinu

- Želim imati brze i probojne igrače na oba krila, zato su Perišić i Rebić moj izbor - kazao je Dalić pa to ponovio i nakon Senegala.

No kako bi u tom slučaju od dvojca Mandžukić - Kramarić vjerojatno mogao igrati samo jedan, jer u vezi izbornik želi trojicu, Rebić djeluje kao karika za kojom je bolje posegnuti protiv Argentine.

Nigeriju svi vide ključnom, iako će izbornik kazati:

- Ona je vrlo važna, ali nije presudna. Idemo na pobjedu, međutim neće biti jurcanja i srljanja.

U Kalinjingradu ćemo u subotu navečer imati daleko jasniju sliku naše budućnosti na Svjetskom prvenstvu. I zato se što manje toga smije prepustiti slučaju.

Linker
28. travanj 2024 17:53