REUTERS/Carl Recine
TKO JE RJEŠENJE ZA CENTARFORA?

HOĆE LI DOĆI DO PREOKRETA, ILI JE LEGENDA ZAISTA ZAVRŠILA VATRENU PRIČU? 'Treba mu se pokloniti! Njegovo igranje za reprezentaciju su prošla vremena'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 10. listopad 2018. 01:26

Kako riješiti napad hrvatske nogometne reprezentacije? Gurnuti u središnju špicu Antu Rebića, inzistirati na Andreju Kramariću, davati nove prilike Ivanu Santiniju i Marku Livaji, kleknuti pred Marijom Mandžukićem ili posegnuti za nekim petim potezom? Izbornik je sugerirao da će s Englezima “taj” biti Rebić, njegov agresivan stil igre sličan je Mandžukićevom. Ne treba isključiti ni promjenu sustava igre, primjerice da Kramarić igra iza dvije špice Perišića i Rebića

Ilija Lončarević i Ivo Šušak, prekaljeni stručnjaci, ne bi vraćali Mandžukića, kad je jednom otišao treba mu dopustiti da se posveti postreprezentativnoj karijeri…

- Teško je iz prsta izvući ime i kazati - on je taj koji će zabijati. Kramarić je više povučeni napadač nego prva špica, iako se s njim može igrati. Dao bih novu šansu Livaji i Santiniju, nema razloga da na temelju viđenog zaključimo da oni to ne mogu, ne bi trebalo to tako olako presjeći. Pogotovo što nema na vidiku nešto drugo - kazao je Lončarević, da bi za Rebića istaknuo:

- Ideja da on dobije šansu nije loša, treba je još iskušati, popričati i s njim. Centarfor je, međutim, kompleksnija pozicija nego krilo i ne bih mogao kazati je li Dalić u pravu ili nije ako ide tim putem.

Soccer Football - World Cup - Final - France v Croatia - Luzhniki Stadium, Moscow, Russia - July 15, 2018  Croatia's Andrej Kramaric comes on as a substitute to replace Ante Rebic   REUTERS/Maxim Shemetov
REUTERS/Maxim Shemetov / REUTERS
Kramarić i Rebić

Novo rješenje

Za Mandžukića je kazao:

- Njegovo igranje za reprezentaciju su prošla vremena, on je ušao u život bez reprezentacije i nacionalna vrsta bez njega. Iako je proteklo relativno malo vremena i to je put kojim treba ići. Apsolutno treba naći rješenje na duži period, došao je taj trenutak, ako ga i ne bismo napravili odmah, morali bismo relativno brzo. Nije kraj svijeta, i drugi su polako odlazili iz reprezentacije pa je ona igrala dalje. Tako će isto biti s Mandžukićem. Malo je podcjenjivački i prema drugim igračima da se najedanput kaže da nisu dobri. To je po meni neozbiljno - konstatirao je Lončarević.

Ivo Šušak, direktor Dinamove škole koji krajem godine ide u trenersku mirovinu, o centarforu Vatrenih govori:

- Mandžo je gotovo nenadoknadiv, to potvrđuje i u nastupima u Italiji, no pitanje je treba li dovoditi čovjeka u situaciju da razmišlja treba li promijeniti stav koji je sigurno dobro odvagnuo. Ne znam bih li ja to pokušao. Iako bi on kao igrač itekako mogao pomoći, u izvrsnoj je formi, moćan i pun energije. Kad su u pitanju druga rješenja, ne bih otpisao Santinija. Izuzetno cijenim i Rebića koji je, doduše, igrao u nacionalnoj momčadi pretežno na krilnim pozicijama. S obzirom na njegovu robusnost i agresivnost možda ima prednost pred drugim kandidatima. S obzirom na moć, Kramarića izuzetno cijenim, ali ne znam je li idealno rješenje za centarfora, radi se o profinjenom igraču koji je bolji kao “desetka“. Livaja također ima vrline, ali nema konstantnu - Šuškova je recenzija na koju je dodao:

Vlado Kos/HanzaMedia

- Koliko god je Mandžukić najbolje rješenje, često biva kontraproduktivno kad idete nagovarati nekoga da promijeni odluku koju sigurno nije donio preko noći. Njemu se treba pokloniti do poda i ne dovoditi ga pod pritiske da bi trebao promijeniti odluku.

Križati Kalinića ili ne

Šušak baš respektira Santinija.

- Igra u jakom klubu, u dobroj ligi, ima staturu, dosta pozitivne agresije koja je neophodna. A iako ne želim ulaziti u posao izbornika, kao promatrač sa strane reći ću da ne bih do kraja prekrižio Nikolu Kalinića. Igrački ga izuzetno cijenim, iako je napravio drastičan prekršaj. Ipak, je li sazrelo da se to izgladi? On je odličan napadač pred kojim su još tri-četiri godine na vrhunskoj razini.

Šušak u konačnici nudi još jednu opciju:

- Marko Pjaca. Premda to nije igrao ni u Dinamu, niti u nacionalnoj momčadi, s obzirom na staturu, moć i dostatnu agresivnost. Moja je sugestija i njemu da proba u Fiorentini igrati i središnju špicu. Da to traži. Navikli smo da imamo centarfora koji je zdrav, čvrst, a Pjaca je takav. U Dinamu su mu davali priliku na krilu jer je centralna pozicija bila popunjena, a mislim da bi baš to mogao dobro igrati.

Linker
18. svibanj 2024 10:37