RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
TRI SCENARIJA

Hoće li doista 20 bodova biti dovoljno za Katar? Evo što bi se dogodilo ako Hrvatska izgubi na Poljudu

Razne su kombinacije, no jasno je da nema prostora za velike manevre...
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 06. rujan 2021. 22:07

Vatreni imaju 10 bodova i dobre šanse da dođu do 20, koliko je kao dovoljan utržak za osvajanje prvog mjesta označio izbornik Zlatko Dalić. Veliko je pitanje hoće li to biti dovoljno, ovisi o rezultatima suparnika. Rusija ima doma Maltu i Slovačku, igra i s Ciprom, te na kraju dolazi u Split.

Kako Hrvatska može doći do 20 bodova? Najjednostavnije je da dobije Sloveniju, Cipar, Slovačku i već na Malti čak s bodom stiže do te kote. Kad bi to bilo dovoljno, ne bi trebala ni svladati Rusiju u zadnjem kolu, taj bi susret bio samo za prestiž.
Vatreni su u dva navrata osigurali prvo mjesto kolo prije kraja. To se dogodilo za Svjetsko prvenstvo 2006. godine i Europsko prvenstvo 2008. godine. Potom su u zadnjem kolu igrali remi s Mađarima, odnosno, dobili Engleze. To je idealna priča koja bi značila da smo do Katara došli bez puno problema.

Ukoliko Vatreni odigraju remi sa Slovenijom, priča za doći do 20 bodova je praktično jednaka. Razlika je što bi u tom slučaju trebalo dobiti Maltu.

Slavi li danas Slovenija, u tom slučaju Hrvatska bi ostala na deset bodova i morala bi u zadnje četiri utakmice dobiti tri i jednu odigrati neodlučeno. Kako je zadnji rival Rusija, plasman na Euro najsigurnije bi imala ako taj remi bude upravo s Rusima. U drugim varijantama bi se lako moglo dogoditi da 20 bodova ne bude dovoljno.

Razne su kombinacije, no jasno je da nema prostora za velike manevre, da bi Hrvatska za sebe napravila veliki posao kad bi dobila ovu utakmicu, ali i da ne bi bila propast završi li drugačije.

Inače, povijesti govori da 13 bodova, koliko bi Hrvatska imala ako pobijedi, ne jamči prvo mjesto, jedino koje vodi izravno na SP. Za Rusiju 2018. su Vatreni nakon šest utakmica imali 13 bodova, pa su završili s 20 i bili drugi iza Islanda koji je imao 22. Štoviše, to drugo mjesto jedva su izborili pobjedom u Ukrajini u zadnjem susretu. I to govori da 20 ne mora biti dovoljno. Za Brazil 2014. su Vatreni imali čak 16 od 18 bodova u šest kola, a završili su drugi. Belgija je bila prva na 26 bodova… Igor Štimac je odlično krenuo, no potom su došli njegovi problemi.

Puno je toga pred našom reprezentacijom. Bez obzira kako prođe danas. Iako je velika razlika hoće li biti pobjeda ili neće.

ŠTO AKO HRVATSKA POBIJEDI...
Vatreni bi s 13 bodova ostali na prvom mjestu i imali relativnu komociju do kraja kvalifikacija. U četiri preostale utakmice bilo bi im dovoljno da slave u tri, a ako i Rusija bude redom dobivala, da s njom na kraju odigraju remi.
ŠTO AKO BUDE NEODLUČENO...
Hrvatska bi mogla ostati bez prvog mjesta na tablici, ali i dalje bi imala dobre šanse za plasman na SP. No, zbog atmosfere, zbog vjere u ono što Dalić i Vatreni sada rade, pobjeda im jednostavno treba.
ŠTO AKO HRVATSKA IZGUBI...
U slučaju poraza Hrvatska bi mogla izgubiti prvo mjesto, ali bi je dostigla i Slovenija. I dalje bi sa svim pobjedama u ostale četiri utakmice bila prva, ali živjela bi pod pritiskom i ne bi to bila ugodna situacija od listopada.

Linker
23. travanj 2024 15:58