Marko Livaja na Poljudu je zabio Sloveniji

 TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix
IGRA BROJKI

Hoće li Livaja više donijeti Hrvatskoj ako istrči od prve minute ili uđe s klupe? Odgovor je vrlo precizan

Zanimljivo i pomalo neobično - na Poljudu za Hajduk nikada nije ušao kao zamjena
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 24. ožujak 2023. 16:24

Marko Livaja zabija u ulascima s klupe, ali zabija i kada krene od prve minute. Sve Livaji odgovara, premda je puno rjeđe imao ulogu startera, protiv Walesa bi mogao tek sedmi put među Vatrenima biti u početnom sastavu.

Zanimljivo je da je Livaja u debiju krenuo u startnoj postavi. Premijeru je upisao u rujnu 2018. na gostovanju protiv Portugala (1:1) odigravši 57 minuta na poziciji usamljenog "špica" u sustavu 4-2-3-1. Tri godine poslije, u rujnu 2021. protiv Slovenije imali smo sličnu situaciju. Opet je Livaja bio "špica", ponovno je imao gotovo identičnu minutažu (58) kao i na premijeri, ali svoj povratak u nacionalnu vrstu obilježio je pogotkom na Poljudu. Treću je kao starter igrao u test dvoboju s Bugarima u Dohi u ožujku prošle godine, da bi sljedeću šansu od prve minute dobio tek u Kataru.

Na Svjetskom prvenstvu triput mu je izbornik Zlatko Dalić ukazao povjerenje kao prvom napadaču. Livaja je krenuo od prve minute protiv Kanade, Belgije i Maroka u borbi za broncu. U tri susreta upisao je pogodak (Kanada) i asistenciju (Maroko). Ugodno zvuči Livajina statistika kada krene od početka dvoboja, u šest susreta ima dva pogotka i asistenciju. Ali, da ne bi netko pomislio kako Livaja s klupe uđe drukčijeg raspoloženja. Brojke će odmah demantirati skeptike. U 14 susreta Livaja ima dva pogotka i asistenciju. Podjednak je brojčani učinak s obje startne pozicije, uz naznaku da je u ulozi pričuve odigrao puno više utakmica.

Međutim, Poljud je stadion na kojem je Livaja u protekle dvije godine navikao imati ulogu startera. U Hajduku Livaja nikada nije krenuo s klupe na Poljudu. Ukupno za Bijele ima 89 utakmica, u 86 dvoboja je počeo od prve minute. Tri susreta u kojima je krenuo s klupe bili su Kup dvoboji na gostovanjima protiv Zagreba, zatim Primorca u Biogradu u rujnu 2021. te naposljetku protiv Dinama u posljednjoj utakmici prošlog prvenstva. Triput je ulazio s klupe, ali nikada na Poljudu u dresu Hajduka. Za reprezentaciju je jednom ušao s klupe na splitskom stadionu, zadnjih 15 minuta protiv Rusije.

Naposljetku, je li Livaja bolji kao starter ili igrač s klupe? Odgovor je vrlo precizan, Livaja je kvalitetan u obje uloge. Bez obzira kreće li od prve minute pa zabije Sloveniji ili uđe s klupe i zatrese mrežu Austriji, Livaja će bez problema preuzeti odgovornost i odigrati s istim motivom.

Linker
30. svibanj 2023 04:21